reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část druhá

22.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část druhá
Zatímco první část byla věnována technickému a teoretickému popisu všech modelů, dnes se podíváme praktickou stránku věci. V několika testech si ukážeme, kde mají jednotlivé modely klady a zápory, přičemž si nakonec určíme vítěze a samozřejmě i poražené. U každé kamery budou zaznamenané obrazce samozřejmě zobrazeny a tudíž si každý čtenář bude moci vytvořit svůj vlastní názor.
Tato kamera je dalším zástupcem z řady mobilních pomocníků. Bohužel se ale zde nekoná takové překvapení jako u kamery Creative Notebook, která svým obrazem zdaleka překonala veškerá očekávání. Messenger je překonává taky, avšak přesně opačně - jeho kvality jsou velice nízké, ale je to přímo úměrné i jeho ceně, která je ze všech testovaných kamer nejnižší.


Vlastnost
Hodnota
Rozlišení CMOS
640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)
1,3 Mpix
FPS
640 x 480 15fps
jinak 30fps
Sběrnice
USB 1.1
Ostření
manuální


Podání barev

Barevný přechod se ukázal být jedinou slušnou stránkou této kamery. Je plynulý, bez ostrých hran a přechodů. Není ani příliš zašedlý nebo bez jasu či kontrastu. Tento testovací obrazec tedy nezbývá než ohodnotit kladně.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.

Bohužel druhý snímek již nedopadl tak pozitivně. Spíše si troufám říci, že je až katastrofální. Je zde špatné podání barev, naprosto neodpovídající jas či kontrast a celková zašedlost.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Soudkovitost

Narozdíl od kamery Genius VideoCAM Look obsahuje Messenger již známky soudkovitosti. Obraz se jako by uprostřed prohýbá a tvarem tedy připomíná misku. Všimněte si také, jaké má kamera problémy se zaznamenáním tenkých linií na bílém pozadí a jakým způsobem mění jejich barvu do fialového spektra - tomuto jevu se říká chromatická aberace.



Soudkovitost při rozlišení 640x480.


Kontrast a tenké linie

Čtvrtým a posledním testovacím obrazcem je opět sada bílých linek na černém pozadí, které odhalí, jak si kamera dokáže poradit s vyvážením bíle barvy, kontrastem a ostrostí. Bílá barva byla nastavena zcela správně, ale bohužel trochu uniká kontrast i ostrost. Čáry nejsou zcela čisté a po krajích snímku začínají splývat.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Testovací video

Kvalita tohoto videa je srovnatelná s předchozím modelem společnosti Genius. Opět je obraz nepěkný - šedivý, barvy nejsou jasné, kontrast uniká a vyvážení bíle pokulhává. Na tento záznam by se mi opravdu delší dobu dívat nechtělo.

Pro stáhnutí klikněte zde (velikost cca 9,0MB)


Genius VideoCAM Messenger
Klady
Zápory
Plynulý barevný přechod Šedivý obraz a vybledlé barvy
Špatný jas
Složitý software
Naprosto nešikovný podstavec
Velká míra soudkovitosti
Orientační cena: 560,- Kč bez DPH
reklama