reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část druhá

22.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část druhá
Zatímco první část byla věnována technickému a teoretickému popisu všech modelů, dnes se podíváme praktickou stránku věci. V několika testech si ukážeme, kde mají jednotlivé modely klady a zápory, přičemž si nakonec určíme vítěze a samozřejmě i poražené. U každé kamery budou zaznamenané obrazce samozřejmě zobrazeny a tudíž si každý čtenář bude moci vytvořit svůj vlastní názor.
Tato kamera je papírově nejlepší v našem testu, takže jsem od ní hodně očekával a ve výsledku jsem rozhodně nebyl zklamán. Její kvality jsou velmi vysoké a je vidět, že CMOS čip . Jediným malým problémem je soudkovitost, ale na tu se podíváme až za chvíli.


Vlastnost
Hodnota
Rozlišení CMOS
1,3 Mpix
Rozlišení fotografie (interpolované)
až 4Mpix
FPS
640 x 480 15fps
jinak 30 fps
Sběrnice
USB 2.0
Ostření
automatické


Podání barev

Především u tohoto testu jsem byl velice příjemně překvapen. Barevný přechod je zcela jasný, čistý a přitom také zcela hladký bez jakýchkoliv ostrých přechodů. I celková saturace je na velmi slušné hodnotě a velmi věrně zobrazuje skutečný stav testovacího obrazce. Už zde se ale začíná projevovat zmíněná soudkovitost.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.

Fotografie testovací scény opět potvrdila vysoké kvality tohoto snímače. Až na trochu nepřesné vyvážení bílé barvy vypadá vše přesně tak jak má - od kontrastu přes jas, ostrost a saturaci je vše zcela v pořádku.



Náhled rozlišení 640x480




Foto s interpolovaným 4Mpix rozlišením. Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Soudkovitost

Zde je bohužel jediný nešvar této kamery. Byl jsem až překvapen, že při tak vysoké kvalitě všech zbylých snímků zde došlo k takovému propadu. Co se dá dělat. Obraz je deformován a působí prohnutě směrem dovnitř monitoru - jako by byl namotáván na kouli.



Soudkovitost při rozlišení 640x480.


Kontrast a tenké linie

Zde kamera jednoznačně vítězí a zcela překonává své konkurenty. Jak na rozlišení 640x480 tak i v rozlišení 1,3Mpix podává vynikající výsledky. Obraz je zcela čistý, vyvážení bílé, kontrast i jas jsou na ideální úrovni a ostrost je naprosto vynikající. Tomuto testovacímu obrazci prostě nemám co vytknout.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.




Rozlišení 1,3Mpix vypadá také skvěle. Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Testovací video

Stejně jakou u testovacích obrazců i video podává skvělé výsledky. Doposud je ze všech testovaných kamer nejlepší - všechny hodnoty jsou tak, jak mají být. Pouze při změně barevnosti či jasu scény kameře chvíli trvá, než se s novými podmínkami vyrovná, ale téměř okamžitě dokáže automaticky vše uvést na pravou míru.

Pro stáhnutí klikněte zde (velikost cca 9,0MB)


Logitech QuickCam Fusion
Klady
Zápory
Plynulý barevný přechod Soudkovitost
Velice kvalitní obrazCena
Pěkné video
Moderní design
Stínítko na čočku
Bohatost a funkce softwaru
Kvalitní podstavec
Orientační cena: 2700,- Kč bez DPH
reklama