reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část první

21.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část první
V dnešní době moderních způsobů elektronické komunikace, začíná čím dál tím více lidí využívat nejen přenosu zvuku, ale rádi si k tomu přidají i obraz. A právě na to, jak obraz zaznamenávat, se dnes podíváme. Ukážeme si několik webkamer a porovnáme jejich parametry a kvality. Samozřejmě nebude chybět podrobné srovnání a soupis všech funkcí jednotlivých kamer.
Tato kamera je určena jako startovní produkt pro všechny uživatele z řad zájemců o on-line video komunikaci. Spolu s dodaným headsetem poskytuje slušný poměr cena/výkon a pro většinu zájemců bude její kvalita postačující. I tato kamera je vybavena CMOS snímačem s rozlišením 640x480 a dokáže nahrávat video se snímkovou frekvencí až 30 snímků za vteřinu. Její mladistvý a sportovní design najde uplatnění spíše u mladých a nekontroverzních uživatelů.




Kamera na pružném stojánku. (Pro zvětšení klikněte)

Doposud všechny kamery značky Logitech byly vybaveny podstavcem z kovového materiálu, který je navíc obalen vrstvou gumy pro lepší přilnavost na všech površích. Nejinak je tomu i u modelu QuickCam Chat. I zde totiž najdete tento pružný podstavec, jediným rozdílem je, že tentokrát je proveden v bílé barvě, aby ladil se samotným tělem kamery. Není problém jej zohnout tak, aby přesně seděl jak na víku notebooku, vrchu LCD panelu a nebo i na stole. Díky gumovému provedení neklouže a na každém povrchu má kvalitní přilnavost. Také díky jeho poměrně vysoké hmotnosti je opravdu stabilní a uživatel se nemusí obávat, že se mu kamera posune při neopatrném pohybu nebo "žduchnutí" do stolu. Výrobci si s tímto řešením dali opravdu záležet a přinesli velice spolehlivý a maximálně funkční kousek.




Takto vypadá kamera, pokud je postavena na vrchní hranu LCD monitoru.

Obsah balení je u této kamery lehce nadprůměrný oproti předchozím kamerám. V krabici totiž kromě kamery, manuálu, instalačního CD a pružného podstavce naleznete i headset pro snadnou a nerušenou komunikaci s přáteli na internetu. Budete tedy schopni přenášet nejen obraz, ale i zvuk a to v poměrně slušné kvalitě. Dodané sluchátko s mikrofonem je pro potřeby on-line komunikace bohatě postačující a kvalita zvukového výstupu je slušná. Bohužel nejde o sluchátka na obě uši, ale jedná se jen o násadu na pravou stranu tváře. Přívodní kablíky jsou také dostatečně dlouhé.




Samotné balení.




Headset dodávaný s kamerou.

Softwarová výbava je opět zcela identická. Veškeré funkce se spouští buď skrze systémovou lištu a nebo pomocí programu QuickCam. Ten zastává funkci rozcestníku, kdy obsahuje pouze tlačítka pro přepnutí do dalších programů, které potřebujeme. Přímo z tohoto programu se tedy můžeme přepnout buď do MSN Messengeru, ovládací sekce a nebo okna pro záznam videa a fotografií. Vše je řešeno intuitivně a tudíž celé ovládání je snadné a rychlé.




QuickCam software ve verzi 8.4.8

Pro záznam videosekvencí a fotografií slouží program QuickCapture, díky kterému je záznam opravdu velice snadný. Pouhým jedním stisknutím tlačítka lze začít nahrávat video či pořídit žádaný snímek. Přímo v okně tohoto programu se navíc nachází i možnost volby rozlišení a také tlačítko pro vstup do ovládací sekce kamery. Je také možné si nastavit, kam budou aktuální snímky či videa ukládány a zda mají být zobrazeny po jejich pořízení - to se může hodit, pokud si chcete snímek před uložením prohlédnout a pak se teprve rozhodnout, zda vám stojí za to ho mít na HDD a nebo zda jej rovnou smažete.




Základní ovládací menu.

Možnosti nastavení nejsou u této kamery tak bohaté, jako například u kamer Genius, avšak i přes to jsou možnosti dostačující a umožňují si obraz přizpůsobit tak, jak se vám líbí. Od základních možností jako jsou barevnost, jas a kontrast, se dá v dalších oknech dostat až k ostrosti, vyvážení bíle či délce expozice.




Pokročilé funkce pro nastavení obrazu.

Tato kamera je svými vlastnostmi i způsobem provedení vhodná spíše pro začínající a méně náročné uživatele, kteří nepotřebují bohaté funkce a nejvyšší kvalitu obrazu, ale spokojí se s průměrnou kvalitou za nižší finanční prostředky. Díky headsetu nebudou muset složitě regulovat vstupní úroveň hlasitosti u mikrofonu a tudíž celkové zprovoznění bude o něco snazší a rychlejší.




Pohled na kameru umístěnou na LCD monitoru.

Výrobce doporučuje tuto kameru pro použití s několika hlavními internetovými doručovateli - MSN Messenger, AOL Instant Messenger (AIM), Yahoo! Messenger a Windows Messenger. Tento výběr je opravdu bohatý a jistě uspokojí každého uživatele.


Technické parametry
Rozlišení CMOS640 x 480
Rozlišení fotografie640 x 480
FPS640 x 480 15 fps
jinak 30 fps
SběrniceUSB 1.1
Ostřenímanuální
Tlačítko pro snapshotne
Zabudovaný mikrofonne
Dodatečná sluchátka / mikrofonano / ano
Záruka24 měsíců
Orientační cena bez DPH680,- Kč

Minimální systémové požadavky
Procesor500 MHz
Operační paměť64 MB RAM
Místo na pevném disku200 MB
Jednotka CD-ROMano
USB ano - 1.1
Barevná hloubka16-bit
reklama