reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část první

21.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část první
V dnešní době moderních způsobů elektronické komunikace, začíná čím dál tím více lidí využívat nejen přenosu zvuku, ale rádi si k tomu přidají i obraz. A právě na to, jak obraz zaznamenávat, se dnes podíváme. Ukážeme si několik webkamer a porovnáme jejich parametry a kvality. Samozřejmě nebude chybět podrobné srovnání a soupis všech funkcí jednotlivých kamer.
Tato kamera se svými funkcemi prakticky rovná kameře Logitech QuickCam Messenger - jediný zásadní rozdíl tvoří přítomnost headsetu. I zde je čip typu CMOS s rozlišením celých 640x480 pixelů a celkové barevné i technické provedení zůstává také stejné. Ovšem osobně si nejsem až tak jistý výhodou tohoto řešení - připlácet přibližně 300 Kč za jedny sluchátka s malým mikrofonem mi přijde přinejmenším trochu přemrštěné. Ovšem výrobce nejspíše ví co činí a takovéto komplexní řešení asi má své příznivce.




Kamera QuickCam Messenger Plus - vzhled je naprosto identický. (Pro zvětšení klikněte)

Stejně jakou u všech kamer Logitech, které se nám do testu podařilo získat, je i tato vybavena pružným podstavcem pro zajištění co nejvyšší možné kompatibility se všemi povrchy a možnostmi umístění. U této kamery je proveden v černé barvě, což se k celkovému barevnému řešení kamery hodí.




Pohled z levé strany na kameru nakloněnou vpřed.




Opět levý pohled, tentokrát je ale kamera zakloněná.

Obsah balení je zde kromě přidaného headsetu jinak zcela identický s kolegou bez označení Plus. Jedná se tedy o samotnou kameru, podstavec, manuál napsaný v několika jazycích a samozřejmě i instalační CD s ovladači a programem QuickCam. I krabice sama o sobě vypadá velmi podobně - kromě malého nápisu Plus. Pozor tedy když budete tuto kameru kupovat ať se nespletete a nevezmete model, který nechcete.




Headset dodávaný ke kameře Messenger Plus. (Pro zvětšení klikněte)

Popisovat zde kompletně celý software dodaný k této kameře by byla činnost podobná nošení dříví do lesa. Opět tedy jen souhrn - software dodávaný společností Logitech k těmto kamerám je opravdu vydařený a je vidět, že výrobci mysleli především na rychlou a snadnou dostupnost všech ovládacích funkcí. Není problém se několika kliknutími myši přesunout do ovládacího menu a nebo začít nahrávat video.




Z tohoto okna se snadno a rychle dostanete k cíli.




Ovládací panel.

Kamera bezproblémově spolupracuje s instantními doručovateli zvučných jmen jako jsou MSN Messenger, AOL Instant Messenger (AIM), Yahoo! Messenger a Windows Messenger. Není tedy žádný problém si skrze tyto programy povídat s přáteli na druhém konci světa a to včetně obrazu.


Technické parametry
Rozlišení CMOS640 x 480
Rozlišení fotografie 640 x 480
FPS640 x 480 15fps
jinak 30 fps
SběrniceUSB 1.1
Ostřenímanuální
Tlačítko pro snapshotano
Zabudovaný mikrofonano
Dodatečná sluchátka / mikrofonano / ano
Záruka24 měsíců
Orientační cena bez DPH1050,- Kč

Minimální systémové požadavky
Procesor400MHz
Operační paměť64MB RAM
Místo na disku200MB
Jednotka CD-ROMano
USB ano - 2.0
Barevná hloubka16-bit
reklama