reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část první

21.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část první
V dnešní době moderních způsobů elektronické komunikace, začíná čím dál tím více lidí využívat nejen přenosu zvuku, ale rádi si k tomu přidají i obraz. A právě na to, jak obraz zaznamenávat, se dnes podíváme. Ukážeme si několik webkamer a porovnáme jejich parametry a kvality. Samozřejmě nebude chybět podrobné srovnání a soupis všech funkcí jednotlivých kamer.
Tato kamera je malou zvláštností. Na českém trhu se příliš často nevyskytuje a její název je zcela shodný s výše zmíněnou Logitech QuickCam Messenger - pro jejich odlišení jsem tedy k této přidal číslo dva. Standardně (i na webu výrobce) jsou obě označeny úplně stejně. Jako jediná kamera z testovaných obsahuje starší CMOS čip s primárním rozlišením pouhých 352x288 pixelů, což ji předurčuje k těm nejméně kvalitním v celém testu - ovšem na finální zhodnocení si musíme ještě chvíli počkat.




Kamera Logitech QuickCam Messenger. (Pro zvětšení klikněte)

Kamera je standardně dodávána pouze s jedním podstavcem, který je určen pro použití na rovných plochách jako je pracovní stůl apod. Ten je vyroben z pevné gumy a tudíž po stole neklouže a celkově je velmi stabilní a působí robustně. Kamera je k tomuto podstavci připevněna skrze drážku, která navíc kromě uchycení těla kamery umožňuje i její pohyb a náklon. Kvůli gumovému provedení není ale pohyb kamerou příliš snadný a pro její přesné nasměrování je potřeba získat trochu zručnosti. Také tlačítko pro přímé pořízení snímku není moc šikovné - tím, že je vyvedeno na horní stranu kamery, dohází často k jeho nechtěnému zmačknutí při snaze o otočení kamery. Vše je ale především otázka zvyku.




Detail provedení kloubu. Při pohybu se kloub pohybuje v drážce, čímž se mění náklon.

Obsah balení je u této kamery poměrně stručný. Kromě samotné kamery, manuálu a instalačního CD je zbytečné v krabici hledat něco dalšího. Tento obsah a celkové provedení ale odpovídá i poměrně nízké ceně, kdy uživatel za několik stovek korun získá slušný základ pro své komunikační touhy.




Takto se dá kameru zaklonit - v této poloze by zabírala především stolní desku.




V limitní horní pozici míří na strop - celkový rozsah je tedy dostatečný.

Pro ovládání a řízení všech funkcí kamery je bezesporu potřeba nějaký obslužný program. K tomu opět posloužil již velmi dobře známý QuickCam software, který spolehlivě zastane všechny základní funkce. Jeho použití je velice příjemné a rychlé a každý uživatel po chvíli získá přehled, kde co najde a jak potřebný snímek či video zaznamená. Opravdu k tomuto programu nemám prakticky co vytknout.




Dobře známý QuickCam.

Technické parametry
Rozlišení CMOS352x288
Rozlišení fotografie (interpolované)640 x 480
FPS640 x 480 15fps
jinak 30 fps
SběrniceUSB 1.1
Ostřenímanuální
Tlačítko pro snapshotano
Zabudovaný mikrofonano
Dodatečná sluchátka / mikrofonne / ne
Záruka24 měsíců
Orientační cena bez DPH740,- Kč

Minimální systémové požadavky
Procesor400MHz
Operační paměť64MB RAM
Místo na pevném disku200MB
Jednotka CD-ROMano
USB ano - 1.1
Barevná hloubka16-bit

Pokračujte druhou částí...
reklama