reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část první

21.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část první
V dnešní době moderních způsobů elektronické komunikace, začíná čím dál tím více lidí využívat nejen přenosu zvuku, ale rádi si k tomu přidají i obraz. A právě na to, jak obraz zaznamenávat, se dnes podíváme. Ukážeme si několik webkamer a porovnáme jejich parametry a kvality. Samozřejmě nebude chybět podrobné srovnání a soupis všech funkcí jednotlivých kamer.
Dnes již prakticky každá firma, která vyrábí webové kamery, má ve svém portfoliu i nějakou primárně určenou pro použití s přenosnými zařízeními a hlavně notebooky. Stejně tak je tomu i u společnosti Creative a právě na jejich mobilní model se podíváme v této kapitole. Creative WebCam Notebook je stylová, moderní webová kamera pro uživatele na cestách. Velikostí se blíží běžné AA baterii, její CMOS senzor s automatickým i manuálním nastavováním vlastností přináší rozlišení VGA (640 x 480). Díky hmotnosti pouhých 40g se opravdu výborně hodí na cesty jako periferie k notebooku. Použití s notebooky také odpovídá provedení držáku samotné kamery.




Rozměry této kamery jsou opravdu velmi kompaktní. (Pro zvětšení klikněte)

Právě kvůli primárnímu účelu této kamery není vybavena klasickým podstavcem, který by umožňoval její postavení na stůl, ale obsahuje pouze klips pro snadné uchycení k víku notebooku. Ten je proveden ze dvou plastových destiček, které jsou po vnitřní straně opatřeny gumovou podložkou, aby nedošlo k poškrábání notebooku, a také aby byla zajištěna ještě vetší stabilita. Pro uchycení tedy stačí tyto dvě destičky od sebe nepatrně roztáhnout a nasunout je na zvolené místo - díky zabudovaným pružinkám jsou pak opět stáhnuty pevně k sobě. Délka přívodního kabelu je zvolena také velmi šikovně - při použití s notebookem je zbytečné, aby se za přístrojem povalovalo klubko 40cm nevyužité délky, a tak výrobci její délku omezili na rozumnou míru, kdy bohatě dosáhne ke kterékoliv straně přístroje a přitom není nikde přebytečný kus.




Boční pohled na samotnou kameru - všimněte si zajímavého držáku. (Pro zvětšení klikněte)

Obsah balení je u této kamery také velmi kompaktní. Neobsahuje žádné zbytečně tlusté manuály ale pouze vícejazyčného základního průvodce prvotního zapojení, CD s ovladači, samotnou kameru a také velmi užitečné ochranné pouzdro na kameru. Toto pouzdro je vyrobeno z materiálu podobného neoprenu, který je sice pevný, ale přesto je pružný a spolehlivě kameru ochrání při pádu. Určitě jeho funkce oceníte už jen z toho důvodu, že pokud budete mít kameru v brašně spolu s myší a napájecím adaptérem, tak hrozí poškrábání čočky nebo celkové znehodnocení celé kamery.




Balení s kamerou, CD, manuálem a ochranným pouzdrem.

Dodané CD obsahuje kromě základního programu pro samotnou správu kamery i dodatečný software pro úpravu fotografií. Základní obslužný software je stejně jako u zbylých Creative kamer Creative WebCam Center a dokáže bohatě obsloužit všechny základní i pokročilé požadavky na funkci webové kamery. V předešlých kapitolách jsem již několikrát vyzdvihoval bohaté funkce, které tento obslužný program přináší - uživatel pro prezentaci svých zaznamenávaných dat nepotřebuje produkty další společnosti, ale bohatě si vystačí s dodávkou od Creative. Není problém snímky nahrávat na FTP server, umisťovat je na automaticky generovanou HTML stránku nebo je jednoduše archivovat. Video pak můžete velmi jednoduše komprimovat do zvoleného kodeku a následně ukládat na zvolené místo.




Základní okno obslužného softwaru.

Pro jakékoliv nastavení stačí v hlavním okně programu kliknout na některé z horních tlačítek a dostanete se do nového okna, kde již vše velmi jednoduše provedete. Vše je řešeno na stranu snadné obsluhy a tudíž se nemusíte obávat, že se někde příliš zamotáte nebo zabloudíte.




Výběr komprimačního kodeku pro nahrávaná videa.




Ovládání uploadu obrázků na FTP server.




Generování HTML stránek pro zobrazení snímaných obrázků.




Vlastnosti kamery.

Možností nastavení je opravdu nespočet a celý výčet by zabral opravdu mnoho a mnoho stran. Pokud ale vše shrnu, tak je dozajista podstatně obsáhlejší než software dodávaný u konkurenčních kamer.

Jako další program je na CD dodáván ArcSoft PhotoImpression ve verzi 4. S jeho novější verzí jsme se již setkali u kamery Creative WebCam Live! Pro. Tento program slouží pro základní úpravu fotografií a to nejen těch získaných z kamery. Program umožňuje uživateli si upravit jas a kontrast, ostrost celého obrázku a nebo také vytvářet různé výřezy či přidávat umělecké efekty.




Základní okno programu PhotoImpression 4.

Hned na základní obrazovce si vyberme fotografii, kterou chceme modifikovat a pomocí několika záložek na levé straně vybereme příkaz Edit či Create. Pak už stačí vybrat zvolenou modifikaci a pustit se do díla. Samozřejmě že program obsahuje i výstup pro přímý tisk.




Editace fotografie.

Mezi základní modifikátory patří především různé ořezávání zvolených oblastí, barevné úpravy plochy (štětec, plechovka, klonování, zesvětlování...), přidávání textu do obrázku, umělecké efekty (rybí oko, vytažení hran, emboss, mozaika, tahy štětcem, pastely...) a nakonec také automatické úpravy jako vyvážení kontrastu a jasu, automatické doostření apod.

Ani zde nezůstaly opomenuty služby instantního doručování. Opět jsou podporovány prakticky všechny dnes běžně používané programy Yahoo! Messenger, AIM, MSN Messenger, Windows® Messenger a určitě i mnoho dalších, které nejsou v tomto výrobcem dodaném seznamu vypsány.


Technické parametry
Rozlišení CMOS640 x 480
Rozlišení fotografie640 x 480
FPS640 x 480 15 fps
jinak 30 fps
SběrniceUSB 1.1
Ostřenímanuální
Tlačítko pro snapshotne
Zabudovaný mikrofonano
Dodatečná sluchátka / mikrofonne / ne
Záruka24 měsíců
Orientační cena bez DPH1050,- Kč

Minimální systémové požadavky
Procesor350MHz
Operační paměť128MB RAM
Místo na pevném disku350MB
Jednotka CD-ROMano
USB ano - 1.1
Barevná hloubka16-bit
reklama