reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část první

21.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část první
V dnešní době moderních způsobů elektronické komunikace, začíná čím dál tím více lidí využívat nejen přenosu zvuku, ale rádi si k tomu přidají i obraz. A právě na to, jak obraz zaznamenávat, se dnes podíváme. Ukážeme si několik webkamer a porovnáme jejich parametry a kvality. Samozřejmě nebude chybět podrobné srovnání a soupis všech funkcí jednotlivých kamer.
Tato kamera je zástupcem main-streamu webových kamer u společnosti Logitech. Nabízí slušný poměr mezi kvalitou a cenou a tudíž je vhodná pro zájemce o videokomunikaci, kteří se ale obejdou bez nejmodernějších technologií a vysokého rozlišení. Kamera je, stejně jako všechny předchozí, vybavena CMOS čipem s rozlišením 640 x 480 pixelů a to jak pro nahrávání videa, tak i pro pořizování statických snímků. Výhodou je také integrovaný mikrofon či tlačítko pro přímé pořízení fotografie.




Kamera Logitech QuickCam Messenger. (Pro zvětšení klikněte)

I tato kamera je postavena na pružném podstavci, který umožňuje její položení na stůl, upevnění na LCD a nebo víko notebooku. Podstavec je vyroben z pružného a pevného kovového materiálu, který je navíc obalen silnou vrstvou gumy pro lepší přilnavost k různým povrchům. Díky kovovému jádru drží po ohnutí daný tvar, což se hodí při umisťování na LCD monitory nebo víka notebooků. V každém případě ale stojí opravdu velmi spolehlivě a její posunutí není otázkou náhodného "žduchnutí". Samotné tělo kamery je k podstavci připevněno pomocí otočného kloubu, který umožňuje pohyb vpřed a vzad pro optimální nastavení snímané oblasti.




Takto vypadá kamera umístěná na LCD monitoru.




Kamera nakloněná vpřed. Pohled z levé strany.




Pohled na kameru v maximálním záklonu.

Balení je zcela obyčejné. Obsahuje kameru, CD s ovladači, základní instalační manuál a reklamní brožurku s produkty společnosti Logitech. Na instalačním CD najde uživatel kompletní software včetně ovladačů potřebných pro správnou funkci webové kamery v operačních systémech Windows. U této kamery není přibalena žádná náhlavní souprava či speciální software - uživatel si musí vystačit se základními vlastnostmi.




Balení s kamerou.

Software je zde prakticky stejný jako u všech zbylých kamer společnosti Logitech. Od kamery Fusion se odlišuje prakticky pouze absencí live efekt. Veškeré funkce jsou spouštěny buď přes software Logitech QuickCam, který slouží jako rozcestník pro všechny zbylé funkce a nebo může uživatel potřebné kroky provádět skrze ikonku v liště vedle systémových hodin. Ať už si zvolíte možnost kteroukoli, vždy je cesta k cíli poměrně přímá a všechny nejčastěji používané funkce se dají spustit dvěma kliknutími myši.




Základní okno programu QuickCam.

Pro nahrávání videa a pořizovaní fotografií stačí kliknout na položku QuickCapture v levém výběru a okamžitě se dostanete do okna, kde vše potřebné můžete provést. Pro změnu rozlišení slouží základní nabídka přímo v okně QuickCapture programu a pro nahrávání či fotografování jsou zde také dvě přímá tlačítka. Pokud si chceme změnit místo uložení souborů a nebo jiné vlastnosti jak chceme s pořízenými snímky zacházet, stačí si rozbalit pod-menu pomocí pravé dolní šipky - zde můžeme také nastavit automatické zobrazení náhledu po dokončení snímání. Tato funkce je výhodná v tom, že okamžitě můžeme snímek smazat, pokud jej nechceme, a nemusí nám zbytečně zabírat místo na pevném disku.




Takto vypadá okno pro záznam dat.




Základní nastavování parametrů kamery.

Stejně jako v novější verzi tohoto programu (kamera Logitech Fusion) je potřeba vyzdvihnout kvalitu provedení - software neobsahuje zbytečné grafické efekty a je vytvořen spíše na stranu rychlého a pohodlného ovládání všech potřebných funkcí. Přesně tak by tomu mělo být - vzhled na úkor použitelnosti není nikdy to pravé ořechové. Bohužel není zde žádná podpora pro přímé uploadování pořízených záznamů kamkoliv na internet či lokální síť (FTP a WEB servery).




Kamera postavená na LCD monitoru.

Ani zde není opomenuta podpora pro internetovou komunikaci. Kamera bezproblémově a přímo spolupracuje s běžnými a nejčastěji používanými programy MSN Messenger, video-enabled AOL Instant Messenger (AIM), video-enabled Yahoo! Messenger a Windows Messenger.


Technické parametry
Rozlišení CMOS640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)640 x 480
FPS640 x 480 10 fps
jinak 30 fps
SběrniceUSB 1.1
Ostřenímanuální
Tlačítko pro snapshotano
Zabudovaný mikrofonano
Dodatečná sluchátka / mikrofonne / ne
Záruka24 měsíců
Orientační cena bez DPH800,- Kč

Minimální systémové požadavky
Procesor400MHz
Operační paměť64MB RAM
Místo na pevném disku200MB
Jednotka CD-ROMano
USB ano - 1.1
Barevná hloubka16-bit
reklama