reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft: komfortní klávesnice a myš

3.11.2011, Jan Vítek, recenze
Microsoft: komfortní klávesnice a myš
Dnes se podíváme na set ergonomické klávesnice od společnosti Microsoft, který se skládá z klávesnice Comfort Curve Keyboard 3000 a myši Comfort Mouse 3000. Jedná se o set určený pro dlouhodobé použití do kanceláře, ale ani v domácnosti se jistě neztratí.
Kapitoly článku:
Společnost Microsoft nám sice zaslala obě periferie, tedy klávesnici Comfort Curve Keyboard 3000 a myš Comfort Mouse 3000, v jednom balení, nicméně jde o samostatně prodávané periferie. Obě mají společné, že patří do série Comfort a jejich číslo 3000 označuje vyspělost produktu. V případě myši tak existuje ještě Comfort Mouse 6000, která nabídne např. více tlačítek, ale také přijde o polovinu dráž.



- klikněte pro zvětšení -

Microsoft obvykle distribuuje své periferie v červenobílém balení, kde je vše pečlivě zabaleno, ovšem v tomto případě periferie dorazily v anonymní lepenkové krabici, kterou si ani nebudeme ukazovat. Podívejme se nyní na specifikace klávesnice Microsoft Comfort Curve Keyboard 3000 a pak i na samotnou myš v 2. kapitole.

Model
Comfort Curve Keyboard 3000
Materiál, zbarvení
plast, černé (lesklé i matné)
Rozměry klávesnice
470 x 175 x 33 mm
Hmotnost klávesnice
600 g
Rozhraní pro připojení
USB kabel
Speciální klávesy
řada 15 v horní části

Microsoft jako obvykle neprezentuje technické podrobnosti přímo na svých stránkách, a tak se až z dostupných dokumentů dozvíme podrobnosti, které však v tomto případě nejsou příliš důležité. Jde jen o jednoduché periferie s klasickým drátovým rozhraním a bez řady přídavných funkcí.


Zpracování klávesnice


Klávesnice Microsoft Comfort Curve Keyboard 3000 je vyrobena z černých plastů, přičemž spodní strana je matná, klávesy také, ale veškerý prostor kolem nich i mezi nimi je hladký a lesklý. Microsoft se tedy stále drží názoru, že uživatelé jeho periferií prahnou po tom, aby měli již po pár minutách upatlané periferie, nebo se vyloženě těší na to, až budou svou klávesnici každých deset minut leštit hadříkem. Vůbec nejlepší by pak bylo, kdyby tato klávesnice byla hezky vystavena za vitrínkou.

Již chvíli po vybavení tedy bude tato klávesnice obohacena o velmi jasně viditelné prachové částečky, které se na ní jen lepí a pokud se je budeme snažit odstranit prsty, výsledkem sice bude povrch (dočasně) zbavený prachu, ale obohacený o čerstvou šmouhu. Toto vše mi u produktu, který je díky svému designu určen pro časté a dlouhé využití, poněkud nesedí.




- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice je poměrně lehká a evidentně není vyrobena z příliš tvrdých plastů, protože se snadno kroutí. Navíc ani nedrží svůj tvar a po pokusech ověřit její pevnost (nijak brutálních) se na desce stolu kinklala a chtělo to chvíli, aby se podařilo ji zkroutit do původního tvaru. To bych osobně od periferie nesoucí logo Microsoftu nečekal.





Klávesy samotné nemají ani vysoký a ani nízký zdvih, ale něco mezi tím. Celé jejich pole je také zvlněno ve vertikální i horizontální rovině, abychom si tak nenamáhali zápěstí i samotné prsty, díky čemuž klávesnice dostala ono označení Comfort Curve. Jinak tu ale moc zvláštností není.





Některé klávesy (zvláště na levé straně dole a vpravo nahoře) mají na svých dolních okrajích popisky, které ukazují na funkce dosažitelné pomocí kombinace s klávesou Ctrl. Jak můžete také jasně vidět, k nám dorazila výchozí US verze bez českých popisků, a tak nemůžeme ani činit závěry z nabízeného rozložení kláves. Je tak možné, že CZ verze bude mít dvojřádkový Enter a krátký Backspace, nebo to místo něj odnese jedna z kláves Shift, které jsou v tomto případě obě dlouhé.

Středové pole kláves se šipkami bylo vklíněno mezi hlavní klávesy a numerický blok, takže dolní šipky už přímo z obou stran navazují na ostatní klávesy, což zrovna u nich není ideální. Na druhou stranu mají nad sebou volný prostor, takže se i tak dají nahmatat poslepu. Microsoft se ale projevil i jinde, konkrétně u kláves Insert a Delete, který zabírá dvě místa a chudák Insert se krčí nahoře mezi méně důležitým Scroll Lock a Print Screen. Osobně bych byl raději, kdyby výrobci ctili klasické rozložení těchto kláves.





Co se týče numerického bloku, pak ten má klasickou podobu. Pouze zelené kontrolky přepínačů (Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock) se přesunuly dolů vedle loga výrobce, aby uvolnily místo čtyřem speciálním klávesám. Jednou z nich je užitečný spouštěč kalkulačky a pak je tu klávesa Přehrát/Pauza a dvě pro ovládání hlasitosti.





Boční pohled dobře ukazuje horizontální zvlnění hlavního pole kláves, díky němuž nebudeme muset dávat zápěstí tak k sobě, takže se nebudou tak moc ohýbat.




- klikněte pro zvětšení -

A nakonec pohled na opačnou stranu odhalí, že Microsoft Comfort Curve Keyboard 3000 nám nabídne jen pět protiskluzových podložek a žádné packy pro nastavení sklonu. Musíme se tedy spokojit s tím, o němž si výrobce myslí, že je správný.
reklama