reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft LifeCam HD-5000: HD s autofokusem

10.2.2012, Jan Vítek, recenze
Microsoft LifeCam HD-5000: HD s autofokusem
V dnešní recenzi si představíme webovou kameru LifeCam HD-5000, která dle svého označení i ceny představuje střední třídu. Ty nejlepší dostupné modely of Microsoftu, tedy LifeCam Studio a Cinema, jsme v testu už měli, a tak přichází čas na HD-5000.

Testy za světla - reálné prostředí


Podívejme se nyní na fotografii exteriéru pořízenou v nativním rozlišení webkamery, tedy 1280 x 720. Měla to celkem těžké, protože zimní scenérie vytváří velké kontrasty a plochy s bílým sněhem také obvykle nevypadají na obrázcích webkamer zrovna úchvatně. Obraz byl také kvůli podmračenému dni se slabým sněžením poněkud mdlý, ale jinak barvy odpovídají skutečnosti a bližší objekty jsou ostré.



exteriér za světla - klikněte pro zvětšení -


Dále se už budeme věnovat interiéru, pro nějž jsou webkamery určeny a zde už také mohu uvést odkaz na příslušné video (6 MB, wmv) z pokoje osvíceného denním světlem a další video (6 MB, wmv) ukáže stejný pokoj, ovšem ne jako statickou scénu.




interiér za světla - klikněte pro zvětšení -


První dvě fotografie ukazují, že tato kamera, ač měla zapnutou funkci TrueColor, poskytuje spíše vybledlý obraz, ovšem není nic jednoduššího, než si v jejím nastavením přidat na saturaci. Pak už jsou barvy živější. Obraz je také ostrý a dobře vyvážený z hlediska světla a stínů, pouze se ukazují obvyklé "roztřepené" linie.




- klikněte pro zvětšení -


Kamera je bez problémů schopna zaostřit i na velmi blízké objekty, takže se na ni můžete klidně nalepit. Její obvyklou prací by ale mělo být sledování toho, co se děje přímo před obrazovkou, což tedy zvládá dobře a při dostatku světla umí i pohotově zaostřit. Dost uživatelů si přitom stěžovalo na to, že kamera neustále přeostřuje. My jsme však ještě před testováním použili Microsoftem nabídnutý nový firmware a možná je to jeho zásluhou, že ostření nebylo tak časté a kamera k němu sáhla téměř výhradně jen v případech, kdy se vzdálenost sledovaného objektu změnila. V noci je to pochopitelně horší, protože kamera se občas nemá kvůli nedostatku světla čeho chytit, ale o tom později.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podíváme na to, jak si LifeCam HD-5000 poradí se silným protisvětlem. Když si uvědomíme, že v tomto poněkud extrémním případě skrz okno proudí jasné světlo ze zasněžené krajiny a zabraná micina má černý kožich, nelze se divit, že z něj není vidět téměř nic. Vidět jsou ale aspoň její oči.




- silné protisvětlo - klikněte pro zvětšení -


Nakonec se ještě zmíním o nárocích na čas procesoru, které byly při snímání v 720p kolem 15 a ve výkyvech až procent v případě mobilního Core 2 Duo na 2,17 GHz a při rozlišení 640 x 360 to bylo kolem 8 procent.


Testy při umělém osvětlení - reálné prostředí


Nyní přichází na řadu dva snímky a jedno video (10 MB, wmv) pořízené v noci, kdy byl pokoj osvětlen pouze slabou lampičkou, která byla navíc obrácena do stěny. I tak je ale přes silný obrazový šum dobře vidět každý detail v místnosti a pokud se spokojíme s pochopitelnou sníženou obnovovací frekvencí, je webkamera dobře použitelná i v noci a nebál bych se říci, že bude lepší než většina integrovaných modelů v dnešních noteboocích.




- klikněte pro zvětšení -


V noci je také větší problém s ostřením, které je častější a především pomalejší, jak ostatně ukazuje uvedené video. Nicméně samotný Microsoft upozorňuje, že kamera potřebuje dostatečné osvětlení, které jsme jí záměrně neposkytli. Při něm problémy s ostřením nemá.




- klikněte pro zvětšení -


Dá se tedy říci, že LifeCam HD-5000 dobře pracuje i při velmi slabém osvětlení, takže jí bude dokonce stačit i to, když bude obličej uživatele osvícen pouze monitorem. Problémem ale bude častější a pomalejší ostření.
reklama