reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft LifeCam HD-5000: HD s autofokusem

10.2.2012, Jan Vítek, recenze
Microsoft LifeCam HD-5000: HD s autofokusem
V dnešní recenzi si představíme webovou kameru LifeCam HD-5000, která dle svého označení i ceny představuje střední třídu. Ty nejlepší dostupné modely of Microsoftu, tedy LifeCam Studio a Cinema, jsme v testu už měli, a tak přichází čas na HD-5000.
Dnes jsme si vyzkoušeli webkameru Microsoft LifeCam HD-5000, která stojí o stupínek výše než dříve testovaný model LifeCam HD-3000, jehož jedinou hlavní nevýhodou je chybějící funkce automatického ostření. Ta dává dnes testovanému modelu podstatnou výhodu v tom, že dokáže velmi dobře zaostřit i na krátkou vzdálenost (od cca 5 cm), takže si můžete s její pomocí třeba vyfotit i velmi drobný text a ten dále použít. Zkrátka nejste limitováni pevným ohniskem.

Na druhou stranu dokáže automatické ostření také potrápit, a to především při slabším osvětlení při sledování pohybujících se objektů. V takovém případě začne webkamera přeostřovat, což jí trvá při slabém světle o to déle. Nicméně osobně bych neřekl, že je to velký problém, pokud tedy aplikujete nový firmware a nebudete se před webkamerou houpat v křesle. Pak by neměla často přeostřovat.




- klikněte pro zvětšení -


LifeCam HD-5000 je celá z plastu, přičemž její tělo je zpracováno pěkně a samo o sobě je lehké. Těžší už je její stojan, respektive ohebná noha pokrytá gumou, díky níž webkamera dobře sedí na stole i na monitoru. Její 180cm kabel by pak měl k dosažení do volného USB portu stačit, ovšem osobně bych ocenil kloub, který neumožní pouze natáčení do stran v omezeném úhlu (cca 45 °).

Kvalita obrazu je velmi dobrá až na občasné problémy s vyvážením bílé barvy, ale to je v podstatě kosmetická záležitost. Důležitější je, že obraz je rychlý, tedy s dobrou obnovovací frekvencí i při vysokých rozlišeních (to se u řady webkamer integrovaných v noteboocích v žádné případě nedá říci), dále tu nejsou žádné deformace (soudkovitost, apod.), objektiv je také kvalitní, takže obraz je ostrý i v rozích a kamera celkem dobře pracuje i ve velmi slabém osvětlení scény.

Pokud tedy nejste spokojeni se svou starou webkamerou, nebo vás otravuje nekvalitní integrovaná v notebooku, Microsoft LifeCam HD-5000 odvede za slušnou cenu kolem 500 Kč dobrou práci. Jen je třeba si vybrat dobrý obchod, neboť řada z nich za ni chce i dvojnásobek.


Kvalitní a pěkné zpracování
Pohled lze nastavovat pouze horizontálně
Video v 720p
Občasné problémy s vyvážením bílé
Automatické ostření
V softwaru LifeCam nelze převrátit obraz
Cena v době testování: cca 500 Kč s DPH, záruka 3 roky


Za zapůjčení kamery LifeCam HD-5000 děkujeme Microsoftu.


reklama