reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft LifeCam Studio: Full HD v hliníku

31.1.2011, Jan Vítek, recenze
Microsoft LifeCam Studio: Full HD v hliníku
Na začátku tohoto roku Microsoft ohlásil příchod své první webkamery poskytující rozlišení Full HD, tedy 1080p a zde ji máme. LifeCam Studio slibuje kromě vysokého rozlišení také kvalitní zpracování, automatické ostření a technologie pro vylepšení obrazu.

Testy za světla - reálné prostředí


Nyní se podívejme na fotografie a video (8 MB, .wmv) z reálného prostředí. Vše v této podkapitole bylo pořízeno za denního světla, přičemž vládnoucí počasí dobře ukazuje hned první fotografie.


exteriér za světla - klikněte pro zvětšení -

Při pohledu na ni se můžeme přesvědčit, že kresba opravdu není ostrá, ale jinak je výsledná fotografie celkem pěkná a vyvážená. Moc barev se sice nedočkáme, ale tomu se při pohledu na zasněžené město při oblačném dni opravdu nelze divit.


interiér za světla - klikněte pro zvětšení -

První výsledek z interiéru ukazuje chlupatce ve vzdálenosti, ve které se budeme nacházet při komunikaci. Obraz by snesl úpravu jasu, což lze lehce zařídit posuvníkem v obslužném softwaru, přičemž je jasné, že se kamera snaží vyrovnat s kontrastním prostředím kocoura a bílé stěny za ním. Se zaostřením na blízké předměty problémy nemá, pokud se tedy může něčeho chytit.


- klikněte pro zvětšení -

Dále tu máme pěknou a vyváženou fotografii, která dokazuje, že pokud webkameře připravíme dobré podmínky, pak ta se nám odmění velmi pěknými výsledky. Dokonce i černý kožich, z nějž se v mnoha případech stane jen uniformní flek, je zde pěkně prokreslený.


- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se mrkneme na obrázek z místnosti, kde jsou objekty od kamery vzdálenější. Zde bych také neviděl problém a ocenil bych schopnost webkamery pracovat se světlem a vyvažovat obraz dle toho.


Testy při umělém osvětlení - reálné prostředí


Nyní přichází na řadu dva snímky a jedno video (3,5 MB, wmv) pořízené v noci, kdy byl pokoj osvětlen pouze slabou lampičkou, která byla navíc obrácena do stěny. Ve videu se bohužel ukazuje poněkud pomalejší "rozjezd" záznamu, kdy se nejdříve díváme na temnou obrazovku a až po pár sekundách se rozjede. Pohyby jsou pochopitelně rozmazané, s čímž se musí počítat, ale jinak je výsledek více než uspokojivý. Mikrofon kamery také můžeme označit za citlivý (hlasité šustění má na svědomí igelitová taška a kočka) a sám bych si nebyl jistý, zda hudba v pozadí nebyla do videa přidána až později.

V pokoji tedy bylo přinejlepším příšeří, a zvláště při pořízení prvního ze dvou snímků to kamera neměla vůbec lehké. Vypořádala se s tím ale velmi dobře, takže máme možnost vidět reálné barvy, i když je obraz pochopitelně plný šumu a je na něm znát, že automatické ostření mělo problémy. Vzhledem k podmínkám je ale výsledek velmi dobrý.


- klikněte pro zvětšení -

Druhý snímek ukazuje scénu osvětlenou jednak onou lampičkou, ale pak byla také na stolku svíčka, jejíž světlo ale kameru nezmátlo, aby se mu přizpůsobila a ponechala ostatní objekty ve tmě. Máme tedy opět možnost vidět dobrý a celkově vyvážený obraz a naopak si nemáme na co stěžovat. Modré světlo odrážející se v šuplíku pochází z kontrolky samotné kamery.


- klikněte pro zvětšení -

reklama