Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Sculpt: myši pro Windows 8

15.7.2013, Jan Vítek, recenze
Microsoft Sculpt: myši pro Windows 8
Microsoft přišel na trh se dvěma novými periferiemi, které jsou určeny především pro Windows 8. Jedná se o bezdrátové myši Sculpt Comfort a Sculpt Mobile, které nabídnou speciální funkce vhodné především pro daný systém a my se na ně nyní podíváme blíže.
Kapitoly článku:
Druhou myší, kterou si dnes vyzkoušíme, je model Microsoft Sculpt Mobile Mouse. Má velmi podobné zpracování jako její větší sestřička, ovšem liší se tvarem svého těla, použitým rozhraním i absencí dotykového proužku, který nahradilo tlačítko. Už z jejího názvu také můžeme snadno určit, že jde o mobilní model, čemuž odpovídá také její velikost.



Microsoft Sculpt Mobile Mouse přichází ve stejně pojatém červeno-bílém obalu, kde vystavuje na odiv nejen sebe, ale také svůj malinký USB transmitter, jenž nebude v portu vadit ani při přenášení počítače. To je ale ostatně v dnešní době již u rádiové technologie standard.





Podívejme se nyní na specifikace této novinky.

Model
Microsoft Sculpt Mobile Mouse
Rozměry
95,3 x 56,9 x 40,5 mm
Hmotnost
65 gramů (včetně jedné baterie AA)
Materiál
černý plast - lesklý a matný, guma
Rozhraní
rádiové 2,4 GHz
dosah 5 metrů
výdrž na baterii až 11 měsíců
Senzor
Microsoft Bluetrack
1000 ppi
2400 FPS
až 30 IPS (palců za sekundu)
Tlačítka
2 hlavní tlačítka
5směrné kolečko
vrchní tlačítko
Speciální funkce
-
Ergonomie
univerzální

Mobilní verze myši Sculpt se od desktopové liší tedy použitým rozhraním, přičemž osobně bych tedy očekával, že tato bude využívat Bluetooth a desktopová verze se spokojí s rádiovým rozhraním, však Bluetooth je i dnes přeci jen ještě častější u mobilních zařízení. Oproti modelu s Bluetooth se můžeme také připravit na zhruba poloviční dosah rozhraní, a to cca 5 metrů.


Použitá technologie Bluetrack je stejná a se stejným rozlišením 1000 ppi, ovšem pak máme výrazně sníženy hodnoty FPS a IPS, což by se mělo odrazit ve schopnosti senzoru sledovat rychlý pohyb myši. A nakonec nám dotykovou plošku s tlačítkem nahradilo pouhé tlačítko, jež se z boku přesunulo nahoru za kolečko. I díky tomu je tato myš vhodná pro leváky stejně dobře jako pro praváky.


Zpracování myši


Microsoft Sculpt Mobile Mouse je takový malý černý bobek, jenž bude díky svému krátkému tělu vyhovovat především těm, kteří nemají velkou ruku a dlouhé prsty. Nebudou mít tedy žádný problém dosáhnout na tlačítka či kolečko a těžko jim také tato myš vyplní celou dlaň, pokud tedy ta nepatří k dětské ruce. Ona ani desktopová Sculpt Comfort Mouse není zrovna přerostlá, zvlášť když ji srovnáme s velkými modely, jako jsou staré Microsoft IntelliMouse nebo novější Comfort Mouse řady 6000.





Výrobce zde využil stejné materiály, čili především lesklý černý plast pro vrchní část myši, matný plast pro spodek a boky jsou obepnuty gumou pro jistější úchop. Rozdíl mezi testovanými modely tak tkví především ve tvaru a velikosti jejich těla. Tento menší model je také subjektivně pevnější a kompaktnější, a to díky tomu, že jeho vrchní část není možné vycvaknout, abychom se dostali k pozicím pro baterie. Ta se bude dovnitř vkládat jako obvykle ze spodní strany. Nic se zde tedy nehýbe, nepovrzává, takže v tomto ohledu je vše v pořádku.





Stisk dvou hlavních tlačítek je o něco lehčí než v případě Sculpt Comfort, ale to neznamená, že by tlačítka zajela jen pod tíhou volně položených prstů. Sklon tlačítek zůstal podobný, ovšem na ten si lze zvyknout.

Kolečko má podobně výrazné krokování jako v předchozím případě, jenomže při otáčení se už vůbec neozývá hlasité vrčení, spíše naopak. Kolečko při otáčení téměř neuslyšíte. Ostatní jeho vlastnosti naštěstí zůstaly zachovány, takže se můžeme těšit z celkem třech spínačů, jejichž odpor není příliš tuhý, takže je můžeme ovládat rychle, aniž bychom je přitom mačkali nechtěně.





Nakonec tu máme vrchní tlačítko s modrým logem systému Windows. Na tomto místě u myší obvykle bývá přepínač rozlišení senzoru nebo profilů a v tomto případě se sem umístilo tedy tlačítko pro otevření hlavní obrazovky Start (ekvivalent klávesy Windows). Osobně bych se vůbec nezlobil, kdyby bylo posunuto blíže ke kolečku, protože takto musíme prst moc ohýbat, abychom se k němu dostali. Alespoň je jeho stisk není příliš tuhý.





Ve spodní části myši máme zasazeny jednak velké teflony, díky jejichž tvaru tato myš jezdí po tvrdém povrchu podstatně hladčeji než v případě Sculpt Comfort s tenkými podložkami. Oko senzoru zde bylo posunuto k levé straně, pozici pro jednu baterii AA máme naopak vpravo a mezi nimi se našlo místo pro hlavní vypínač a také otvor pro uložení transmitteru, jejž následně uvolníme stiskem blízkého tlačítka.


Příslušenství


V tomto případě tedy dostaneme k myši jen jednu baterii, neboť více jich nebude potřeba, dále samozřejmě samotný transmitter pro rozhraní USB a nakonec už také jen tištěné materiály.