reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000

13.3.2007, Michal Učeň, recenze
Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000
Výrobci zvolili cestu prodávání setů klávesnice s myší a v poslední době jich na nás chrlí nepřeberné množství. Jedním z předních výrobců je samozřejmě Microsoft, který stále udržuje vysokou kvalitu produktů a občas přijde i s inovativním nápadem. Bezdrátový set Entertainment Desktop 7000 je vzorovým příkladem dobrého konceptu a skvělého zpracování.
Po nainstalování ovladačů se vám na ploše objeví ikonka ovládacího programu pro klávesnici s názvem Microsoft Keyboard. Ta odkazuje na běžné nastavení klávesnice, které je obohacené o nové funkce. Nastavování je velmi jednoduché - v seznamu vyhledáte podle značky tlačítko, kterému chcete funkci pozměnit a po kliknutí na Edit vyberete potřebnou volbu. Tou může být spuštění programu, internetového prohlížeče s vybranou webovou stránkou, speciálního příkazu z nabídky nebo naopak deaktivace tlačítka. Většinou záleží také na typu tlačítka, někde jsou totiž zmíněné funkce omezeny nebo pozměněny.

Jako první si popíšeme funkce tlačítek na klávesách F1 až F12, které se aktivují za pomocí klávesy FN. V prvé řadě musím pochválit dotyková tlačítka, která jsou na horní liště pouze naznačena výběžkem a příslušnou ikonkou. Nemáte sice žádnou možnost odezvy a v důsledku toho ani kontroly, ale musím dodat, že k omylům dochází velmi zřídka. Přesnost je vynikající a po chvíli používání si na tento způsob zvyknete. Problém jsem měl jen zpočátku, kdy jsem se občas o klávesnici opřel na nesprávném místě, kde bylo některé z tlačítek. Jak už jsem zmínil, klávesy F1 až F12 mají přiřazeny funkce, které sice můžete změnit, ale podle mého názoru je lepší se nechat inspirovat ikonkami a maximálně v nastavení zvolit jinou alternativu podobného programu nebo složky. Na klávesách F1 až F4 jsou postupně funkce otevření složky Obrázky (Pictures), Hudba (Music), spuštění komunikátoru MSN (Windows Messenger), a výchozího internetového prohlížeče.




Další tlačítka na klávesách F5 až F10 patří oblíbeným položkám, tedy záleží čistě na tom, co si přednastavíte. Z široké nabídky je sem vhodné umístit nejčastěji spuštěné programy nebo internetové stránky.




Poslední dvě klávesy F11 a F12 už ukrývají funkce Uložit (Save) a Tisk (Print). Z dotykových kláves nalezneme ještě více vpravo tlačítka pro Print Screen a Pause s přidanými funkcemi Insert a Scroll Lock. Na klávesnici jsou navíc tři klávesy s dotykovým systémem bez dalších funkcí a to Escape (Esc), Home a End.





Zajímavého umístění se dočkalo tlačítko Start, které je umístěno netradičně uprostřed podpěrky pod ruce. Nemusíte se ale bát omylů v podobě nechtěných stisků tohoto tlačítka, klade totiž velmi tvrdý odpor. Toto řešení se mi celkem líbilo a je mnohem lepší, než když je podobné tlačítko umístěné mezi klávesami CTRL a ALT.



Nyní se podíváme na jedno z hlavních lákadel této klávesnice. Tím je velmi dobře ukrytý touchpad, který najdeme na pravém panelu. Osobně jsem před testováním nestudoval funkce klávesnice, a tak mě velmi příjemně překvapilo, že se s klávesnicí dá počítač plnohodnotně ovládat z pohodlí křesla, zejména pokud potřebujete jen jednoduchou manipulaci pri sledování filmu nebo poslechu hudby. Vše je stěsnáno do velmi malého prostoru na pětisměrném joysticku, který je také alternativní funkcí, na kterou se přepnete pomocí posuvného tlačítka nad touchpadem. V případě joysticku je funkce omezena jen na rolování a pohyb podobný jako u směrových šipek. Pod touchpadem je ještě užitečné tlačítko Zpět a také spuštěcí tlačítko Windows Media Center, takže klávesnice je připravena na téměř všechny systémy Microsoftu a podle krabice mezi ně patří i nový operační systém Windows Vista. Bohužel jsem na webu výrobce nenašel ovladače pro jiné operační systémy, ale to se od Microsoftu dá čekat.



V ovládacím programu je možné si upravit parametry touchpadu, zejména citlivost je nutné upravit podle vlastního uvážení. Dále je možné aktivovat funkci stisku prostřednictvím poklepání, jak je tomu třeba u běžných notebooků.



I přes zaměření touchpadu jsem se rozhodl jej podrobit klasickým testům v programech na měření odezvy a výsledky kolem deseti milisekund jsou na touchpad velmi příznivé a na zpoždění zařízení si stěžovat nelze.




Na levém panelu jsou dvě tlačítka s ikonkami myši, které jsou doplňující funkcí k právě zmíněnému touchpadu. Slouží jako klasická tlačítka myši. Pod nimi jsou tlačítka pro lupu (Magnifier), kterou si ukážeme u myši, kde je tato fuknce obsažena také. Ještě kousek níže je speciální tlačítko pro spuštění prohlížeče se stránkou live.com, která je jakoby informační centrálou, kterou si podle libosti můžete upravovat a zobrazovat jen informace, o které máte zájem. Teď se přesuneme na multimediální klávesy. Ty jsou vyrobeny ze stejného materiálu jako běžké klávesy a slouží především k ovládání multimediálních programů a operačního systému Windows Media Center. Kromě již standardních funkcí jako je Play, Pause, pohyb mezi skladbami, nahrávání, Mute (Ztišení) a regulace hlasitosti zde najdeme také přepínání kanálů a tlačítko pro spuštění hlasového komunikačního programu (implicitně Windows Live Messenger).



Při regulaci hlasitosti se v pravém dolním rohu obrazovky objeví ikonka s názorným zobrazením aktuální úrovně. Podobně se zobrazí informační "bublina" při přepínání CapsLock, což zabraňuje omylům a nutnému přepisování části textu.



Ikdyž jsou doplňkové funkce velmi důležité, základní a přední funkcí, kterou by měla klávesnice splňovat co nejlépe, je pohodlné psaní. Klávesnici jsem používal několik dní a doporučit ji lze zejména uživatelům notebooků, kteřá jsou zvyklí na nižší profil kláves a také na absenci numerické klávesnice. Pokud jste věrným uživatelem klasických kláves, nemusíte se bát silného zvyku, protože na tuto klávesnici si zvyknete velmi rychle. Jediný problém je zpočátku s odlišným rozložením kláves a směrovými šipkami, při psaní dochází k překlepům zejména u širších středových kláves. Výrobce však toto rozložení nezvolil jen aby vás potrápil, ale jistě kvůli lepší ergonomii a věřím, že po nějakém čase budete běžnou klávesnicí opovrhovat. Poslední malou výtku bych měl k tomu, že se nijak nedá klávesnice podložit podstavnými nožkami, takže se musíte spokojit s téměř nulovým sklonem. Předložka pod ruce není nijak rozměrná a osobně jsem měl dlaně opřené o stůl, plynulý přechod ke klávesám ale jistou úlevu přináší.



Pokud vezmeme v úvahu druhý způsob držení, tedy formou dálkového ovladače, pak se musíte spoléhat zejména na palce, které budou ovládat jak touchpad, tak multimediální tlačítka. Hmotnost klávesnice je přiměřená, na delší držení to ovšem není, ale vyřeší to lehké opření o kolena. Ostatně nejste omezeni kabelem, takže manipulace je čistě na vašem pohodlí a fantazii.

reklama