reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobile Athlon XP-M (... na 2500 MHz)

22.6.2004, Eagle , recenze
Mobile Athlon XP-M (... na 2500 MHz)
Mobilní Athlon XP je skvělý kousek křemíku. Dokáže běžet na vysokých frekvencích s nízkým napětím a výrazně nižším tepelným vyzařováním. Nemá zamčený násobič a navíc je možné měnit frekvenci snadno přímo z operačního systému. A pro přetaktování je to doslova zázrak - 2400 MHz zvládnou naprosto všechny a s dobrým chlazením se dá jít i více než na 2600 MHz. Vše stabilně, samozřejmě.


Mobile Athlon XP-M 2600+ / Standard 47W
(kliknutím zvětšíte na celou obrazovku)



Mobile Athlon XP-M v desktopu

Protože jsou mobilní Athlony XP výbornými čipy, nabízí se varianta umístit je do stolních počítačů. AMD pochopitelně takové snahy nevidí zrovna rádo, protože výběrové kousky nejsou při nízkém množství vyrobených kusů cílovou skupinou do desktopů. To nás však nemusí zajímat, pokud takový čip dokážeme sehnat... což byl donedávna v ČR dost problém.

Výhody, které umístění mobilního procesoru do desktopové základní desky přináší:

1. Nízkou spotřebu na standardních frekvencích a vysoké maximální teploty.
2. Při mírném podtaktování a podvoltování možnost pasivního chlazení (specifikace čipu je do 100 stupňů Celsia).
3. Možnost extrémních přetaktování až k frekvencím 2800 MHz (stabilně).
4. Regulace násobiče za chodu z Windows na většině základních desek.
5. Zcela odemčený (startovní) násobič.

Naopak mezi nevýhody patří:

1. Většina základních desek nemá BIOS uzpůsobený k detekci a správnému nastavení procesoru.
2. Na deskách s AMI BIOSem a čipsetem s podporou PowerNow! jsou problémy s nastavováním násobiče.
3. Napětí mobilních čipů se řídí mobilními VID kódy, detekce standardního napětí se rozchází s cíleným významem.

Výhody poberu za chvíli, nejdříve tedy problémy.

1. První problém spočívá v tom, že BIOSy základních desek pro stolní počítače nejsou uzpůsobeny k detekci mobilních procesorů. Mobilní Athlon XP-M nahlásí podle CPUID instrukce podporu změn napětí a násobiče za chodu, což většina BIOSů interpretuje tak, že se jedná o neznámý procesor. V případě stolního procesoru BIOS naprogramuje Model Specific Registers na hodnoty, jak si je zvolil výrobce motherboardu - tj. naprogramuje například Stop Grant dělitele na 8x a Name String na "AMD Athlon XP 2200+". V případě mobilního procesoru se v Name String objeví položky jako "Unknown CPU Type" nebo "AMD K7 processor" a dělitelé jsou naprogramováni na hodnoty např. 128x. Stejně tak ostatní nastavení nemusí být zcela v pořádku. Kromě MSR může nastat problém s microcode update, ale to není příliš časté. Naštěstí toto není až tak vážné, většinou je procesor schopen práce i v ne zcela ideálním nastavení a na výkonu se to prakticky neprojeví.



Horší varianta může nastat, pokud se počítač s mobilním procesorem odmítne spustit. Ano, i to se stává. Některé BIOSy jsou tak zprasené, že po zdetekování podpory změny násobiče a napětí za chodu počítač odmítne spustit Power On Self Test (POST). Většinou se to týká levnějších desek a mnoha duálních desek s north bridge AMD762.



Tento problém lze vyřešit mechanickým zásahem do procesoru - rozpojením druhého můstku na L5 zprava (rozpojením modrého spoje na obrázku). Někdy bude možná potřeba i rozpojit zcela pravý můstek, který ovládá podporu více procesorů... Mobile Athlon XP-M jsou totiž dost často nastaveny nejen pro PowerNow!, ale i pro MP (tj. jsou to jakoby Mobile Athlon MP-M) a některé desky Athlony MP nemají rády. Ne vždy je čip nastaven pro multiprocesing, ale dost často ano. Rozpojením druhého můstku zprava procesor přestane být mobilním, tj. přestane podporovat PowerNow!. Změna násobiče a napětí za chodu pak nebude možná. Obdobně rozpojení zcela pravého můstku způsobí nefunkčnost čipu v multiprocesorových systémech.

2. Základní desky s čipsety podporujícími PowerNow! (viz. dále) a s AMI BIOSem mají neduh v podobě přepínání násobiče na maximum ihned po startu. Vše vysvětlí následující schéma:

AWARD: start podle L3 - bootování operačního systému
AMI: start podle L3 - změna na L6 - bootování operačního systému

Zatímco AWARD BIOS přítomnost mobilního procesoru ignoruje, AMI těsně po startu přepne přes PowerNow! na nastavení podle L6 (... což je maximální PowerNow! násobič). To může být dost problém, protože pokud budeme chtít na Mobile Athlon XP-M 2600+ mít FSB na 200MHz, procesor se sice zapne na 6x 200 = 1200 MHz, ale ihned poté bude BIOSem přes PowerNow! přepnut na 15x 200 = 3000 MHz. Takovou frekvenci samozřejmě není schopen zvládnout a systém havaruje. Jinými slovy na deskách s podporou PowerNow! a AMI BIOSem není prakticky šance nastavit vysoké frekvence FSB bez mechanického zásahu do procesoru.

Tento problém lze vyřešit rozpojením druhého můstku na L5 zprava. Procesor pak přestane být mobilním, změna násobiče a napětí za chodu nebude možná. Alternativně lze použít desku s čipsetem nForce 2, která PowerNow! nepodporuje.

3. Mobilní procesory mají jinak definované hodnoty VID (Voltage Identification). VID je binární hodnota, podle které základní deska detekuje napětí požadované procesorem (default napětí). Protože mobilní procesory mají kódy definovány jinak, znamená to, že mobilní procesor umístěný do desktopové základní desky se bude hlásit s jiným napětím, než by se hlásil v notebooku. Takže například XP-M s 1.45V bude deska vnímat jako čip se standardem 1.575V. Obdobně 1.35V bude detekováno jako 1.525V.



Uvedený fakt nemá význam v případě, kdy v BIOSu natvrdo nastavíme napětí na nějakou konkrétní hodnotu - v takovém případě bude požadavek procesoru ignorován. Problémem však je, že některé základní desky limitují nastavení napětí jen na hodnoty vyšší než default - příkladem je třeba Asus. Na takové desce nebude možné nastavit menší napětí, například oněch standardních 1.45V. Naopak výhodou tohoto efektu může být to, že u základních desek bez možnosti změny napětí natvrdo již je "přednastaveno" vyšší napětí pro jednoduchý overclocking.



Tento problém lze vyřešit zadrátováním patice na jiné napětí nebo mechanickým zásahem do procesoru - úpravou můstků L11.
reklama