reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobile Athlon XP-M (... na 2500 MHz)

22.6.2004, Eagle , recenze
Mobile Athlon XP-M (... na 2500 MHz)
Mobilní Athlon XP je skvělý kousek křemíku. Dokáže běžet na vysokých frekvencích s nízkým napětím a výrazně nižším tepelným vyzařováním. Nemá zamčený násobič a navíc je možné měnit frekvenci snadno přímo z operačního systému. A pro přetaktování je to doslova zázrak - 2400 MHz zvládnou naprosto všechny a s dobrým chlazením se dá jít i více než na 2600 MHz. Vše stabilně, samozřejmě.
Výkon

Není to tak dlouho, co se podle jedné reklamní kampaně 2000+ nerovnalo 2 GHz, ale pak přišly časy, kdy ani ty MHz už nešly moc zvyšovat. Frekvence není vše, takže pojďme porovnat, jak na tom procesor je po stránce výkonu. Testy jsem rozdělil na dvě části. V první mě zajímalo, jak poroste výkon v některých aplikacích s rostoucí frekvencí. Šlo mi především o to porovnat hrubý výpočetní výkon se stolními Athlony XP Barton.

Konfigurace:
  • Mobile Athlon XP-M 2600+ na 2400 (12x 200) a 2500 MHz (12.5x 200)
  • EPoX EP-8KRA2I / VIA KT600 (BIOS 28. 10. 2003)
  • Windows XP SP1 + DX 9.0b


ACE u nás používáme už poměrně dlouho. XP-M zde poskytuje poměrně solidní výkon, když překonává Pentium 4 Extreme Edition na 3.2 GHz... přitom velká cache a rychlý přístup do paměti je u komprimačních nástrojů často jeden z klíčových faktorů. Klasický Athlon 64 do socketu 754, vzhledem ke své ceně, příliš proti XP-M také neuspěl.



Nový WinRAR verze 3.30 obsahuje také test rychlosti komprimování. Výhodou je, že nepoužívá disk a výsledky jsou snadno poměřitelné. XP-M zde na špičku hodně ztrácí, Athlon 64 FX53 je téměř dvakrát tak rychlý. Důvodem je pomalá paměť. Špatné také je, že nárůst výkonu proti klasickému 3200+ je prakticky zanedbatelný.



Cinebench 2003 je známý podporou HyperThreadingu, Pentia 4 v něm poskytují nejlepší výkon. Zde však stojí za pozornost, že XP-M snadno konkuruje mnohem dražším Athlonům 64.



No... možná jsem to s tou frekvencí trochu zakřiknul. Čím vyšší, tím lepší a na tomto testu je to vidět. Hrubá výpočetní síla procesoru je schopná si v LAME poradit nejen s Athlonem 64, ale i s Pentiem 4 Prescott.




Pokud se budeme bavit o hrubé výpočetní síle (vhodné například pro vědecké výpočty), je ScienceMark 2 s testy Molecular Dynamics a Primordia počítajícími energie prvků vhodným benchmarkem. XP-M zde díky vysoké frekvenci poráží všechny konkurenty vyjma Athlonu 64 FX53.



ScienceMark ještě obsahuje test šifrování AES. Vcelku bez překvapení vysoká frekvence opět pomáhá XP-M překonat veškerou konkurenci vyjma Athlonu 64 FX53.
reklama