reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní pevné disky - testujeme otáčky

14.2.2006, Eagle , recenze
Mobilní pevné disky - testujeme otáčky
Pevné disky byly a stále jsou nejviditelnějším rozdílem mezi notebooky a stolními počítači. Porovnal jsem výkonový rozdíl mezi mobilními disky s 4200, 5400 a 7200 o/m a jak si vedou ve srovnání se stolním diskem.
Spotřeba

Velmi ožehavou otázkou je spotřeba pevných disků. U stolních počítačů nás to nemusí příliš zajímat, zdroj potřebnou "šťávu" dodá. U notebooků je to ale jeden z klíčových faktorů. Menší spotřeba totiž znamená delší výdrž na baterie. Jak si disky vedou?

Nejdříve je nutné říct si něco o úsporných režimech. Mobilní pevné disky jsou napájeny pouze z 5V napětí. Tím je poháněna jak elektronika, tak také motory. Narozdíl od stolních disků mají mobilní nějaké ty šetřící algoritmy, které některé části disku v případě nečinnosti vypínají. Charakteristika měřených stavů:

Seek - Plotny se otáčejí, hlavičky se přesouvají a jsou čtena data. Maximální spotřeba.

Active Idle - Plotny se otáčejí, hlavičky jsou připraveny ke čtení, část elektroniky může být vypnuta.

Low Power Idle - Plotny se otáčejí, ale hlavičky jsou zaparkovány. Čas do aktivace činí cca. 300 ms. Stav nabývá účinnosti obvykle několik málo vteřin po vyřízení posledního požadavku.

Standby - Plotny se neotáčejí, hlavičky jsou zaparkovány, elektronika je vypnuta (vyjma části zodpovědné za přijímání příkazů). Čas do aktivace je v řádu sekund, než se podaří roztočit plotny. Stavu je obvykle dosahováno až po deseti a více vteřinách nečinnosti.


Test byl proveden pomocí ampérmetru měřícího s přesností na setiny. Výsledek byl pak vynásoben pěti, aby byly získány hodnoty ve Wattech.

Jak je vidět, spotřeba pevných disků prakticky nezávisí na rychlosti otáčení. Nejrychlejší model Travelstar 7K100 dosahuje měřitelné vyšší spotřeby pouze při přesouvání hlavičky - jak by taky ne, když výrobce uvádí průměrnou dobu přesunu 10 ms, když ostatní disky mají uvedeno 12 ms. Vyšší spotřeba sice znamená vyšší odběr, na druhou stranu ale po kratší časový okamžik (vyřízení požadavku na čtení mu totiž trvá kratší dobu) - celková odebraná energie proto může být v případě tohoto disku dokonce nižší.

Co se spotřeby v klidovém stavu týče, ta závisí především na úsporných technologiích disku. Nejrychlejší Travelstar 7K100 má nejméně energeticky náročnou elektroniku. Na druhou stranu u něj není rozdíl mezi Low Power Idle a Active Idle. Z hlediska úspory energie proto vychází nejlépe model 5K100, u kterého rozdíl mezi těmito režimy existuje.

Všimněte si ale ještě jedné zajímavosti - nejpomalejší Travelstar 80GN nedopadá nějak přehnaně dobře. Protože se jedná o starší model, jeho spotřeba ve Standby režimu (ten nastává např. při psaní ve Wordu) je ze všech disků nejvyšší. Ještě starší mobilní disk IBM, který jsem měl také při měření k dispozici, pak dopadá v tomto ohledu ještě hůř. Jinými slovy nové pevné disky Hitachi spotřebují méně energie než generace staré. Proto vždy preferujte co nejnovější typy - nejen se výkonem se odmění.


Notebookový 2.5" pevný disk a klasický 3.5" stolní pevný disk

Hlučnost

Dalším aspektem je hlučnost. Rychlejší přesouvání hlaviček a větší počet otáček za minutu jsou nutně spojeny s vyšší hlučností. Zatímco Travelstar 80GN a Travelstar 5K100 vydávají v klidovém stavu velice slaboučký pískot, který je ze vzdálenosti půl metru prakticky neslyšitelný, u modelu Travelstar 7K100 už se setkáváme s šumo-pískotem typickým pro většinu stolních pevných disků. Tento hluk pak nelze přeslechnout, obzvlášť v jinak často pasivně chlazeném notebooku.

V tichých stolních počítačích je největším zdrojem hluku pevný disk - jím způsobené vibrace a právě již zmíněné šumění či pískot motorku otáčejícího plotny nelze přeslechnout a bez speciálních tlumících obalů odbourat. Druhým největším zdrojem hluku je u tichého počítače pískot vysokonapěťového trafa CRT monitoru.

K podobným závěrům lze dospět i co se vibrací týče. Ty u modelů s 4200 a 5400 otáčkami za minutu prakticky neexistují. Za to u Travelstaru s 7200 o/m již byly znatelné - kdybych měl zachovat hodnocení z listopadového megatestu disků, označil bych je za středně silné.

A konečně také hlučnost přesunu hlaviček. U staré generace 80GN je seek velmi tichý, místy je slyšet pro mobilní disky klapnutí, ale jinak opravdu ticho. Za to u 5K100 se již jedná o průměr a u 7K100 je to dokonce dost hlasité (mnoho stolních pevných disků je tišších).

Suma sumárum lze říct, že čím vyšší otáčky, tím vyšší hluk z motorku otáčejícího plotnami a tím také větší vibrace. Zároveň lze prohlásit, že výkonné mobilní pevné disky mají v důsledku rychlejšího přesunu hlaviček také horší charakteristiky hlučnosti při práci.



... a z profilu

Celkové zhodnocení

Cílem dnešního testu nebylo porovnávat výkon různých značek pevných disků. Cílem naopak bylo pouze posoudit, jak si vedou pevné disky pro notebooky proti svým konkurentům pro stolní počítače. Výsledek vidíte sami - prakticky neexistuje jediný test, ve kterém by mobilní pevný disk nezaostával za stolním o desítky procent. Je možná až trošku překvapivé, jak mnoho zaostává i současný leader, Travelstar 7K100 se 7200 otáčkami za minutu. A to pouze on se svými cca. 75 % výkonu stolního disku Deskstar T7K250 držel jakž takž krok. Mohli bychom ho přirovnat k pár let starým typům stolních pevných disků. Není to proto nejhorší výsledek, ale pohodlí desktopu si ani s tímto "rychlíkem" neužijete. Tak velkou ztrátu prostě nelze přehlédnout.

Co ostatní? V lepších noteboocích můžete nalézt disky s 5400 otáčkami za minutu. Jedním z takových je i Travelstar 5K100. Za mnohem přijatelnější cenu, jenže také dopadá o dost hůř. V průměru dosahuje jen cca. polovičního výkonu oproti disku pro stolní počítače a špičkový mobilní model 7K100 je proti němu typicky o 30 % rychlejší. Žádná sláva, výkon prostě odpovídá nižším otáčkám a menšímu rozměru plotny. Na nějaké diskově zátěžové programy to určitě není.

Nakonec nejlevnější 4200 o/m disky. Co říct na ně? Hrůza! Travelstar 80GN podával za celý test často otřesné výsledky. Jeho výkon je proti desktopu v průměru pouze třetinový a připomíná tak spíše deset let staré pevné disky než něco, co lze kombinovat s moderními procesory a rychlými grafickými kartami. Brát pouze v největší finanční nouzi.

Model:Cena bez DPH:
Travelstar 7K100, 80GB, 7200o/m, Ultra ATA 1004 174 Kč
Travelstar 5K100, 80GB, 5400o/m, Ultra ATA 1002 777 Kč
Travelstar 80GN, 80GB, 4200o/m, Ultra ATA 1002 548 Kč

Zastánci teorie náhrady stolních počítačů notebooky dnešním testem dostali velkou ránu. Notebook zatím nenahradil a tímto tempem ani nenahradí stolní počítač. Pohodlí plynoucí z rychlejšího pevného disku je prostě něco, čeho si lze na první pohled všimnout. Pevný disk je jednoznačně největší brzdou a každé zvýšení rychlosti je vítáno. A to vůbec nehovořím o ceně, kterou za notebook zaplatíte...


Za zapůjčení pevných disků Travelstar děkuji společnosti ASBIS.

reklama