reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Monitor HP L2335: 23 palců tekutých krystalů

12.7.2005, Martin Štěpánek, recenze
Monitor HP L2335: 23 palců tekutých krystalů
Recenze klasických LCD monitorů nejsou na našem serverů zvláštností, ovšem LCD o uhlopříčce 23 palců tu příliš často nemáme. Nejvíce mě zajímalo jak se monitor chová při práci ve Photoshopu, AutoCADu a podobných programech.
Kapitoly článku:
  1. Monitor HP L2335: 23 palců tekutých krystalů
  2. Vzhled monitoru
  3. Kvalita obrazu
  4. Závěr
V poslední době bývá nákup LCD panelu místo CRT běžnou záležitostí. Ale po většinou se vybírá mezi 15" až 19" monitory. Proto dnešní recenze 23" LCD monitoru HP bude trochu neobvyklá. Hlavně se podíváme, jaké výhody nám může takto velký panel přinést. Na rozdíl od 17" nebo 19" monitorů nemá rozlišení 1280×1024, ale 1920×1200.



Díky rozlišení 1920×1200 je tento panel takřka ideální pro domácí kino - má poměr stran 16:10, což je pro filmy mnohem lepší než klasických 5:4 nebo 4:3. Hlavně není problém změnit rozlišení na 1920×1080 a tím dostat poměr stran 16:9, což nám vytvoří naprosto dokonalý HDTV display. Ale na druhou stranu si nemyslím, že by si někdo kvůli sledování filmů kupoval takto velký a drahý panel, to už je lepší pořídit si promítačku. Takže se dostáváme k hlavnímu určení, kterým je práce v CAD a jiných kreslících programech. O tom, jak si tento monitor vedl si ale povíme až v dalších kapitolách.

Trocha teorie
S LCD monitory je nutné pomalu ale jistě počítat jako s náhradou klasických CRT monitorů. Už i poslední neduhy LCD monitorů jsou pomalu mazány. Není proto pravda, že by se na LCD monitoru nedalo hrát nebo že film se při sledování trhá. Stejně tak pozorovací úhly dosahují u nejmodernějších typů LCD panelů více než slušných hodnot. Posledním bodem, který je stále diskutovaný je věrnost barev. Ovšem zde je nutné specifikovat, protože hodně záleží o jaký typ panelu se jedná. Zde je asi největším problémem dithering o kterém ne všichni výrobci upozorňují.

Problém zvaný Dithering
I když se nejedná o problém tohoto monitoru, myslím, že je vhodné si o ditheringu trochu popovídat. V principu se jedná o techniku, která dokáže vyprodukovat barevný odstín, který v barevné paletě jinak není. Jak asi víte, standardem pro současná PC je 16,7 milionů barev. To znamená 8bitů pro každý RGB kanál a to pak 256 odstínů každé barvy (červené, modré a zelené). Bohužel většina TN panelů zvládá pouze 6bitů na jeden RGB kanál, což se rovná pouze 64 odstínům každé barvy. Ve výsledku takový panel "umí" zobrazit pouze 262 144 barev. Z tohoto důvodu přišli výrobci s trikem zvaným dithering, který rozšiřuje barvenou paletu pomocí kombinace oněch 262 144 barev k vytvoření většího množství barevných odstínů.




Odstíny, které nejsou k dispozici jsou napodobeny pomocí rastru dvou sousedních dostupných odstínů, které se procentuálně namíchají tak, aby bylo dosaženo zdání barvy, která jinak není k dispozici.




Bohužel jsou známé problémy, které s sebou dithering přináší. Jedním takovým je tzv. jeans efekt, kdy výsledná barva není celistvá.

Každopádně díky ditheringu lze i na TN panelech zobrazit celkem 16,2 milionů barev, což je ve srovnání s 262 144 bez ditheringu velký pokrok.

Typy panelů
Existují tři typy LCD panelů, které se liší svými vlastnostmi.
  • Jako nejstarší lze označit TN panely se kterými se setkáte především u 15" a 17" monitorů. Tyto panely jsou v poslední době schopné dosahovat velmi nízké odezvy (někteří výrobci udávají dokonce 8ms), ale ostatní důležité parametry jako pozorovací úhel nebo kontrast už tak dobré nejsou.
  • Další současnou technologií jsou S-IPS panely. Ty vynikají především barevným podáním a ve srovnání s TN lepšími pozorovacími úhly. Drobným neduhem je podobně jako u TN nižší kontrast. S-IPS panel lze také poznat ve tmě, kdy i černá plocha značně svítí a není zcela černá. Na druhou stranu, díky věrnosti barev lze tyto panely najít především v drahých 19" a 20" monitorech, které využívají grafici.
  • MVA/PVA panely. Tyto panely používá především firma Samsung a lze je poznat podle kontrastu až 1000:1. Barevné podání těchto panelů je lepší než u TN, ale o trochu slabší ve srovnání s S-IPS. Samozřejmostí je jinak velmi slušný pozorovací úhel. Neduhem pak nižší doba odezvy.

Za zmínku ještě stojí problém s vadnými pixely. U panelů typu TN lze vadný pixel snadno identifikovat podle své záře. Tento pixel totiž stále zaří svojí primární barvou. Ale u panelů typu S-IPS neno MVA/PVA jsou vadné pixely zcela mrtvé, tedy naprosto černé a nedráždí pohled jako jasně zařící pixel u TN.

Ikona Odkaz na databáziTN-filmS-IPSMVA/PVA
Pozorovací úhlyDobréVelmi dobréVelmi dobré
KontrastDobréDobréVelmi dobré
Barevné podáníSlabšíVelmi dobréDobré
Doba odezvyVelmi dobréVelmi dobréDobré
reklama