reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MS Bluetooth Mobile Keyboard 5000: i pro tablety

24.1.2012, Jan Vítek, recenze
MS Bluetooth Mobile Keyboard 5000: i pro tablety
Společnost Microsoft neustále zásobuje trh novými periferiemi, mezi něž patří především klávesnice a myši. My si dnes tak budeme moci vyzkoušet model Bluetooth Mobile Keyboard 5000, jehož název hovoří za vše. Hodit se bude pro náš počítač i tablet.
Kapitoly článku:
  1. MS Bluetooth Mobile Keyboard 5000: i pro tablety
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Zařízení s rozhraním Bluetooth mají tu výhodu, že u nich nejsme omezeni na osobní počítače a využitelná budou také s tablety, PDA či chytrými telefony. Na druhou stranu můžeme narazit u desktopových počítačů, které Bluetooth obvykle nemají, i když to je samozřejmě otázkou koupě poměrně levného USB dongle.

Nicméně my jsme zkoušeli Microsoft Bluetooth Mobile Keyboard 5000 jednak na telefonu LG Optimus 2X s OS Android 2.3.4 a pak na notebooku Asus B80A s OS Windows 7 (64bit). V obou případech pracovala bez problémů, pokud byl tedy dodržen správný postup při párování. To znamená zapnutí klávesnice a spuštění vyhledávání nových Bluetooth zařízení na cílovém zařízení. Při tom bude kontrolka klávesnice střídavě červeně a zeleně blikat. Následuje zadání pinu (třeba 0000), a to nejdříve na cílovém zařízení a pak je nutné zadat ten samý pin i na klávesnici a potvrdit klávesou Enter. Pak by mělo být vše v pořádku.

Klávesnice pak byla jako každé jiné řádné zařízení s Bluetooth spárována, pracovala na vzdálenost minimálně 8 metrů a byla kdykoliv k dispozici krátce po zapnutí. Její klávesy jsou dle mého názoru dobře zpracovány a mají jistý stisk s jasnou hmatovou odezvou. V případě větších kláves, a především tedy mezerníku, je odpor při stisku na všech místech stejný, takže si opravdu nemůžu stěžovat.


Závěrečné hodnocení


Microsoft nám za cenu 50 USD nabízí malou klávesnici Bluetooth Mobile Keyboard 5000, která se bude hodit spíše pro ovládání domácího multimediálního centra, tabletu či jiného zařízení s rozhraním Bluetooth. Dle mého názoru už nebude tak vhodná pro počítač využívaný především jako pracovní nástroj, kde se lépe uplatní klasický model s numerickým blokem a jiným rozložením kláves. To ale neznamená, že by se s ní pracovalo špatně, naopak. Klávesy jsou dobře hmatově odděleny, a tak půjde dobře využít i při psaní delších textů.




- klikněte pro zvětšení -


Klávesnici Bluetooth Mobile Keyboard 5000 si tak budete moci vzít s sebou na gauč, sbalit na cesty a usnadnit si díky ní práci se zařízeními, která vlastní hardwarovou klávesnici nemají. Její zpracování je pěkné, použité materiály vypadají kvalitně a i zde Microsoft již upustil od nadměrného využití lesklých a hladkých materiálů a naopak využil hmotu se změkčeným povrchem, který je příjemný na dotyk.

Na rozložení kláves mi vadilo především to, že Delete se roztahuje přes dvě místa, zatímco funkce Insert je přístupná pouze přes přepínač Fn. To někomu jinému ale vůbec nemusí vadit a naopak jej či ji může zklamat něco jiného, třeba jednořádkový Enter.


Kvalitní zpracování
Dlouhý Delete na úkor Insert
Snadné použití
Ikona Odkaz na databázi
Mobilita a malé rozměry
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1000 Kč s DPH (50 USD)



Za zapůjčení klávesnice Bluetooth Mobile Keyboard 5000 děkujeme Microsoftu


reklama