reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MS Explorer Touch: svižně a dotykově

2.9.2011, Jan Vítek, recenze
MS Explorer Touch: svižně a dotykově
Poté, co jsme si před několika týdny představili novou myš Microsoft Touch Mouse, přichází tento výrobce s dalším modelem do kanceláře - Explorer Touch. Jedná se o menší model s dotykovou ploškou namísto kolečka, jehož kvality si nyní vyzkoušíme.
Kapitoly článku:
  1. MS Explorer Touch: svižně a dotykově
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
Po nedávném otestování myši Touch Mouse tu máme od Microsoftu další dotykový model. S Explorer Touch máme díky dotykové plošce teprve poznat sílu našich konečků prstů. Dovolí nám rolovat v celkem 4 směrech, což by tedy nemělo být vše, co nabídne. Dále se od myši Explorer Touch očekává až 18měsíční výdrž na jednu sadu tužkových (AA) baterií, celkem pěti tlačítek, z nichž tři jsou nějakým způsobem umístěna na dotykové plošce.



Vybrat si pak budeme moci mezi klasickým černým, modro-šedým zpracováním, které výrobce označuje za Storm Gray a v tom dorazila právě k nám. Dále to je tmavě rudá (Sangria Red) a červená (Rust Red).





Tato myš byla již naštěstí doručena v obalu, který se dá snadno rozdělat, aniž bychom jej museli roztrhat, nebo si zahrát na zpětné inženýrství. Na něm je také heslo, které tuto myš všude doprovází - Touch, Flick, Click and Go. To jednoduše popisuje práci s dotykovou ploškou, které se budeme dotýkat, jezdit po ní prstem a mačkat ji.


Model
Microsoft Explorer Touch
Rozměry
111 x 63,4 x 35,3 mm
Hmotnost
115 g (se dvěma bateriemi AA)
Senzor
Microsoft BlueTrack
Odezva
125 Hz
Rozlišení, apod.
1000 ppi
8000 FPS
Tlačítka
2x + dotyková plocha (3 tlačítka)
Rozhraní
rádiové 2,4 GHz, nanotransmitter do USB, dosah 4,6 m
Ergonomie
univerzální
Barva
modro-šedá
černá
tmavě rudá
červená
Kompatibilita
Obslužný software pracuje pouze s Windows 7 (32 a 64bit)

Microsoft Explorer Touch patří dle rozměrů mezi menší myšky a především na výšku moc nenarostla a není ani moc těžká, neboť svých 115 gramů dosahuje s pomocí dvou tužkových baterií. Založena je na osvědčené kombinaci snímací technologii Bluetrack slibující kvalitní snímání na různých druzích povrchu a rádiového rozhraní s 2,4GHz minitransmitterem, jehož typický dosah není až 10 metrů jako v jiných případech, ale necelých pět metrů. To však pro běžné použití také naprosto stačí.


Zpracování myši


Ať už jde o černou, červenou nebo naši modro-šedou verzi (osobně bych se tedy přikláněl k tmavě modré, ale Microsoft ji označuje za Storm Gray), všechny jsou vyrobeny převážně z lesklého plastu s hladkým povrchem. Výjimkou jsou pouze boky obehnané černým a patřičně změkčeným materiálem, díky němuž bychom měli mít možnost myš pevně uchopit. Problém ale je, že tyto boky jsou výrazně zkosené, takže myší budete manipulovat nejspíše pomocí prstů umístěných na hlavních tlačítkách.





Tvar myši je uzpůsoben tomu, aby ji mohli využívat stejně tak dobře praváci jako leváci a dá se říci, že o dobré ergonomii si můžeme nechat pouze zdát. Na to je její tělo příliš nízké, ale především mi vadily ostré hrany, které si tedy Microsoft Mohl odpustit. Myš kvůli nim ani nevypadá moc pěkně, ale to je pouze subjektivní dojem.





Co se týče jejího zpracování, pak to také není dokonalé a zvláště boky se pod tlakem prohýbají a něco v nich přeskakuje (nejspíše nějaké plastové packy). Zpracování se mi zkrátka moc nezamlouvalo, k čemuž ostatně také "přispěly" lesklé plasty, kvůli nimž Explorer Touch působí levným dojmem.





Vrchní část s tlačítky je provedena velmi jednoduše. Jedná se o jeden kus plastu rozdělený vepředu na dvě klasická tlačítka. Jejich stisk by možná mohl být o trošinku méně tuhý, ale jinak jsou v pořádku. Pokud ale nejste zvyklí na to, že stisk tlačítek budete cítit až v samotné dlani položené na zadní část myši, může vám to aspoň zezačátku přijít nepříjemné.

Na konci rýhy mezi oběma tlačítky máme jako obvykle zelenou LED, jež po zapnutí myši indikuje stav baterií, abychom měli šanci je včas vyměnit. A nyní k samotné dotykové plošce suplující kolečko. To funguje pro vertikální i horizontální rolování a také jako tři různě mapovatelná tlačítka, pokud jej stiskneme nahoře, uprostřed, nebo dole. Důležitou vlastností je však hmatová vibrační odezva, která se chová tak, jako bychom ovládali volně otáčitelné a setrvačné kolečko, jaké má u svých lepších myší firma Logitech. Rychlým pohybem toto pomyslné kolečko můžeme roztočit, přičemž celou dlaní můžeme cítit jeho jednotlivé "kroky", které lze i slyšet, a pak je můžeme opětovným položením prstu na plošku kdykoliv zastavit a posouvat po jednotlivých krocích. To platí pro oba směry.





Když si myšku obrátíme, jednak se lépe ukáže její pás měkkého materiálu s černou barvou a drsným povrchem, ale především tu jsou jiné věci. Nahoře a dole máme tenké teflony, jejichž tloušťka vypadá dostatečně na to, aby vydržely dlouhou dobu. Pak je tu místo pro zacvaknutí USB transmitteru (ten je na fotografiích již na svém místě), takže jej cestou neztratíme. On je ostatně tak malý, že jej ani nebude nutné vypojovat z USB portu. A pak je tu vycvakávací panel, abychom mohli zapojit dodávané baterie. Ten bychom vzhledem k jejich proklamované výdrži až 18 měsíců neměli často používat.





Každá baterie zde má svou vlastní zdířku a pokud vás zajímá, zda myš zvládne pracovat pouze s jednou, pak tomu tak není. To nám ostatně napoví již její specifikace, které hovoří o tom, že pracuje s napětím 3 V. A samozřejmě máme možnost tuto myš zcela vypnout pomocí přepínače umístěného uprostřed.


Příslušenství


Microsoft nám v balení dodá veškeré příslušenství nutné pro provoz, kam tedy nepatří tištěné materiály v červené obálce, ale především miniaturní transmitter do USB portu, z nějž bude ven vidět pouze půlcentimetrová část. Jeho "dostřel" pak Microsoft uvádí s hodnotou 4,6 metru. Nakonec dostaneme dvě baterie AA značky Duracell.



reklama