reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

mSATA: snadné zrychlení počítače?

9.8.2012, Martin Dvořák, recenze
mSATA: snadné zrychlení počítače?
Na čím dál více deskách se můžete setkat se slotem mSATA určeným pro SSD. Má na deskách smysl? Je dobré se na takové desky zaměřit, nebo je zbytečný? Na to všechno vám odpovíme, navíc jsme otestovali hned několik mSATA SSD.
Testy ukázaly, že technologie Smart Response má rozhodně smysl, ovšem ne s příliš pomalými SSD. Velmi výrazně zrychlí načítání Windows a většiny aplikací, hry ale jen trochu. Nejmenší možná kapacita, se kterou lze cache vytvořit, je 18,2 GB. Zároveň nemá příliš smysl pořizovat si větší mSATA SSD než 32 GB – na Smart Response to bohatě stačí, stejně jako na Rapid Start. Vyšší kapacita (64 GB a více) má smysl tehdy, když chcete zbytek kapacity SSD využít na rychlé zpracování dat – uložit si zde skutečně náročné programy, databáze apod. Za to příplatek 500 Kč stojí.


Stačí jen nacvaknout a spustit aplikaci


Zvažte, zda pro vás není lepší sáhnout po klasickém 2,5" SSD, které často vyjde i levněji (v ceně za 1 GB kapacity) nebo bude mít vyšší kapacitu a bude i univerzálnější. SSD do mSATA má ale nespornou výhodu v malé velikosti a velice snadném upgradu. Nemusíte nikde montovat disk, zabírat místo ve skříni, stačí jen nacvaknout modul a užívat si zrychlení. Obzvláště po snížení cen 32GB mSATA SSD pod 1 000 Kč to bude určitě velmi atraktivní způsob, jak si snadno zrychlit počítač.

Testy také ukázaly, že je vcelku jedno, jaký z režimu zrychlení disku použijete. Lépe na tom ale byl rozšířený režim – je překvapivě rychlejší a nehrozí ztráta dat po vyjmutí SSD. Šikovná aplikace Gigabyte EZ Setup vám jej nastaví automaticky, nemusíte jej proto měnit na maximalizovaný režim.

Z testovaných SSD je jednoznačným vítězem 32GB mSATA SSD Crucial M4 – to je ideální volbou pro Smart Cache. Vůbec neprohloupíte ani s o 500 Kč dražším 64GB mSATA Crucial M4, ovšem jen v případě, kdy zbytek kapacity využijete pro něco jiného, než cache. Cache o velikosti 64 GB už je totiž zbytečná, prakticky nevyužitelná. Oba SSD od společnosti Crucial jsou také ve výhodě oproti ostatním díky rozhraní SATA 6 Gb/s.


Crucial CT032M4SSD3 a Crucial CT064M4SSD3


SSD OCZ Strata 30GB je pomalejší než 32GB Crucial M4, má nižší kapacitu o 2 GB a cenový rozdíl je přitom minimální. Nevýhodou 16GB mSATA SSD od Transcendu zase je fakt, že nelze použít pro Smart Response, maximálně na Rapid Start. Ani tam se ale nějak nevytáhne, rychlost čtení má značně nižší, než ostatní SSD. Proto i přes jeho nízkou cenu okolo 500 Kč nemá jeho koupě příliš smysl.

OCZ STR-MSATA-30G a Transcend TS16GMSA500

Testovací sestava
ProcesorIntel Core i7-3770K (3,5/3,9 GHz)
PamětiKingston HyperX DDR3 4GB 1600MHz CL9 (2x2GB)
Grafická kartaSapphire Radeon HD 4870
SkříňCooler Master CM 690 II
Chladič procesoruNoctua NH-U12P
ZdrojOCZ GX5600 GameXStream 600 W
HarddiskWestern Digital WD3000BLFS 300 GB
Optická mechanikaToshiba DVD-ROM SD-M1612
Operační systémWindows 7 Ultimate 64bit


Za zapůjčení základní desky Gigabyte Z77X-UD3H a SSD OCZ děkujeme Gigabyte




Za zapůjčení SSD Trancend děkujeme Transcendu


reklama