reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI CR650: hybridní AMD Brazos

18.5.2011, Jan Vítek, recenze
MSI CR650: hybridní AMD Brazos
S příchodem nové platformy AMD Brazos s procesory Zacate začali výrobci chrlit na trh nové základní desky, desktopové počítače, netbooky, ale i notebooky, jak dokazuje dnes testovaný model od společnosti MSI. Podívejme se tedy, co nám nabídne.

Použitý hardware


Z celé platformy AMD Brazos je asi nejvíce využívané 40nm APU (Accelerated Processing Unit) E-350 z rodiny Zacate, které se objevuje i zde. Skládá se ze dvou procesorových jader x86 s označením Bobcat a také grafického jádra Radeon HD 6310.



Dvojice procesorů Bobcat podporuje zpracování dvou procesových vláken najednou, ale přesto jsou obecně výkonnější než dnešní dvoujádrové Atomy s Hyperthreadingem. Pracují na frekvenci 1,6 GHz, ale samozřejmě se také v případě potřeby umí podtaktovat, a to s pomocí násobiče 8x na 800 MHz. Dle CPU-Z to také vypadá, že žádné "mezifrekvence" mezi 1600 a 800 MHz tu nejsou.

Procesory mají k dispozici 2x 32 kB datové a stejně tak instrukční L1 cache a pak má každý 512 L2 cache. Společnou, tedy L3 cache, zde nenajdeme a co se týče spotřeby, pak ta činí v maximu 18 W. Nezapomeňme ale, že je do této hodnoty započteno i grafické jádro Radeon.



Základní deska označená jako MS-16GB je vybavena čipovou sadou AMD A50M, ovšem ta zde bude působit pouze coby southbridge, neboť všechny důležité úkony si převzalo APU E-350. Z toho vyplývá, že tu není použita sběrnice PCI Express pro připojení grafického čipu.



Paměti DDR3 zde tikají pouze na frekvenci 266 MHz (533 MHz DDR) a celkem jsou jí zde 4 GB ve dvou modulech. Ty pracují s časováním 7-7-7-20 s napětím 1,5 V. Paměťový systém tedy nebude nejvýkonnější, ale to není ani zbytek celé této notebookové sestavy.



Grafické jádro Radeon HD 6310 má vyhrazeno 384 MB systémové paměti a GPU-Z jej označuje jako Zacate, v čemž má pravdu. Tento Radeon nám nabídne výkon 80 Stream procesorů a 4 jednotek ROP. Frekvence jádra není ve screenshotu zachycena, ovšem dle specifikací to má být 500 MHz. Paměti pracují samozřejmě na 533 MHz.



AMD se chlubí, že jeho Radeon HD 6310 podporuje DirectX 11 a Shader Model 5.0, ovšem to má pramalý reálný přínos. Důležitější je pak podpora DirectCompute 5.0.

Pevný disk Hitachi Travelstar 5K500.B (HTS545050B9A300) si oblíbil především Samsung, ovšem to není dle již provedených testů zrovna nejlepší volba. Disk má kapacitu 500 GB a jeho zbylé hlavní specifikace jsou jednoduše standardní - rozhraní SATA 3 Gbps, 8MB vyrovnávací paměť a otáčky ploten 5400 RPM.


Instalovaný software


Jako operační systém dostaneme pouze nouzový FreeDOS, takže s tím bychom moc nenadělali, a tak přišly na řadu Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit a CD s ovladači. Na tom najdeme pouze ovladače pro operační systém Windows 7 ve 32 a 64bitové verzi a pak také příslušné utility.


- klikněte pro zvětšení -

Jimi jsou Simple Camera pro práci s webkamerou a také S-Bar. To je podobná nástrojová lišta, jakou využívá například i Sony u svých VAIO. Můžeme zde nastavit režim výkonu a spotřeby, povypínat různé komponenty, ovládat hlasitost zvuku, apod. Krom toho nám MSI už nenabídne nic, což osobně po neustálém testování notebooků našlapaných tunami softwaru, který se neustále hlásí o pozornost, jen a jen kvituji.


reklama