reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI CR650: hybridní AMD Brazos

18.5.2011, Jan Vítek, recenze
MSI CR650: hybridní AMD Brazos
S příchodem nové platformy AMD Brazos s procesory Zacate začali výrobci chrlit na trh nové základní desky, desktopové počítače, netbooky, ale i notebooky, jak dokazuje dnes testovaný model od společnosti MSI. Podívejme se tedy, co nám nabídne.
MSI stejně jako ostatní výrobci reagovalo na příchod platformy AMD Brazos. Podívejme se nejdříve na to, jaký je CR650-056XCS sám o sobě. Jeho šasi vychází z řady notebooků FX a zpracováno je tak, aby zaujalo především leskuchtivé uživatele. Povrch notebooku včetně displeje tedy v sobě bude odrážet okolí a nezapomnělo se ani na další aktuální módní prvek - texturu. Nicméně je to další zástupce plastových notebooků.





Co se týče fyzického zpracování, pak není moc co vyzdvihnout, spíše naopak. Klávesnice není příliš ergonomická, povrch touchpadu můžeme ještě akceptovat jako použitelný, ale už ne jeho kolébková tlačítka s tuhým a nerovnoměrným stiskem. Rozložení portů je vhodné především pro praváky, ale stejně jako u FX600 jsou porty (až na dva USB 2.0) obráceny vzhůru nohama. Zda je to účel, nebo jen chyba při návrhu, to zůstane nejasné. Pochválit nemůžeme pomalou webkameru s neostrým obrazem, displej je dle očekávání průměrný a pochválit lze nadprůměrně kvalitní zvuk.

Nyní k platformě AMD Brazos. MSI se ji rozhodlo uzavřít do 15,6" těla, což bychom mohli vidět jako snahu nabídnout nízkospotřebový a levný počítač lidem, kteří nepotřebují výkon, ale zase hledají mobilní počítač s velkým displejem a klávesnicí, tedy ne netbook. Výkon skutečně značně zaostává za klasickými notebookovými sestavami, tedy snad až na grafické jádro Radeon HD 6310 v porovnání se starším řešením Intel GMA HD. Spotřeba je také umírněná, i když ne nejnižší v testu a výdrž skutečně téměř dosáhla až na proklamovaných pět hodin.

Jenomže je tu jeden problém, jemuž jsem se v závěru doposud úmyslně vyhýbal - co dostaneme za svých 10500 Kč od MSI CR650 a co nám za ně nabídnou jiné počítače? Když budeme hledat také mezi 15,6" mašinkami, dají se za stejnou nebo nižší cenu koupit desítky podstatně výkonnějších notebooků, kam spadá třeba Lenovo ThinkPad Edge s CPU Turion II a Radeon HD 3400, Toshiba Satellite C660 s Intel Pentium Mobile nebo HP ProBook 4525s s Athlon II a Mobility Radeon HD 5470. A co víc, všechny tyto notebooky mají na rozdíl od CR650 v ceně započten i operační systém Windows 7.

V průběhu testování se také dvakrát ukázala modrá obrazovka, již jsem dlouho neviděl, a software MSI S-Bar se několikrát rozhodl, že spadne.


Celkem slušný zvuk int. reproduktorů
Cena / výkon
Slušná výdrž na baterie
Těžko použitelná tlačítka touchpadu
Nízká spotřeba
Obraz a rychlost webkamery
Cena v době testování: cca 10 500 Kč s DPH (bez OS), záruka 2 roky




Za zapůjčení notebooku MSI CR650-056XCS děkujeme MSI




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama