reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Cubi: nafukovací mini PC

11.5.2015, Jan Vítek, recenze
MSI Cubi: nafukovací mini PC
Společnost MSI v březnu letošního roku představila světu nová mini PC s označením Cubi, která tvoří konkurenci pro Intel NUC, Gigabyte BRIX a další. My se dnes podíváme na jeho zástupce s procesorem Broadwell a "nafukovacím" tělem.

Zpracování počítače MSI Cubi


MSI Cubi je velmi jednoduchý kus hardwaru. To složité je na samotné základní desce, která vyplňuje celou plochu uvnitř počítače a přímo na ní jsou všechny komponenty i přední a zadní konektory. Zbytek je tedy jen malá bílá plastová krabička, která má dole kovové dno. Ozvláštňuje ji pouze zkosený roh s vypínačem, který je modře podsvícen. Modrou LED má také v přední části malá kontrolka indikující práci úložného zařízení, kterou najdeme mezi předními USB porty a audio konektorem.



Vepředu jsou tedy dva USB 3.0, o čemž neklamně svědčí jejich modrý jazýček i označení SS (SupeSpeed). Audio konektor je klasický 3,5mm a můžeme do něj samozřejmě připojit i samotná sluchátka, ne pouze headset.



V zadní části máme v horní polovině výdech chlazení procesoru a v dolní pak veškeré zbylé porty. Je to kulatý napájecí, pak HDMI v plné velikosti a DisplayPort v mini verzi, RJ-45 pro gigabitový Ethernet a nakonec zbylé dva porty USB 3.0. Na levé straně si ještě můžete všimnout otvoru pro zámky Kensington.



Dno počítače je velmi snadné odmontovat, stačí odšroubovat čtyři dobře viditelné křížové šroubky, neohlížet se na záruční pečeť, která nemá žádný význam a je to. Povšimněte si, že šroubky sedí uprostřed gumových nožek, které se budou hodit v případě, že využijeme pevný disk, který může tvořit vibrace a pak by počítač mohl na stole drnčet. Vedle toho tu také máme otvory ve tvaru klíčové dírky, které zase přijdou vhod pro jednoduché a rychlé umístění na VESA adaptér.


- klikněte pro zvětšení -

Uvnitř tedy máme volný už jen jeden slot pro paměti DDR3L typu SO-DIMM, který je schovaný pod již nainstalovaným modulem. Plné jsou i malé sloty, v nichž je modul s Wi-Fi a Bluetooth a pak SSD od firmy Transcend. Nalevo od paměti je vidět ještě malý jumper s popiskem JBAT, takže je zřejmé, že jím můžeme resetovat CMOS. Příslušný konektor pro připojení SATA disku či SSD je mezi spodními USB 3.0 porty a audio konektorem.

reklama