reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Cubi: nafukovací mini PC

11.5.2015, Jan Vítek, recenze
MSI Cubi: nafukovací mini PC
Společnost MSI v březnu letošního roku představila světu nová mini PC s označením Cubi, která tvoří konkurenci pro Intel NUC, Gigabyte BRIX a další. My se dnes podíváme na jeho zástupce s procesorem Broadwell a "nafukovacím" tělem.

Použitý hardware


Hlavním kusem hardwaru v počítači MSI Cubi je tedy procesor, který zastane i funkci grafické karty. V případě naší verze 008XEU je to procesor Intel Core i3 5005U, který nemá k dispozici technologii Turbo Boost, takže tu není žádná dynamická frekvence, na níž by se procesor mohl nataktovat nad rámec té základní. V zátěži by tak měl v každém případě pracovat na 2 GHz, ovšem Intel EIST už samozřejmě podporuje, takže pro něj není problém pro dosažení nižší spotřeby se podtaktovat až na 800 MHz. Má ale k dispozici technologii Hyperthreading, takže jeho dvě jádra zvládnou zpracovávat najednou 4 vlákna.



Jde také už o procesor z generace Broadwell, takže je vyráběn 14nm technologií a jde o nejslabší model z řady mobilních Core i3 této generace. Nicméně i když byl vyroběn novějším procesem než takový srovnatelný model Core i3 4120U z generace Haswell, velké vylepšení to nepřineslo. Oba tyto procesory totiž pracují na frekvenci 2 GHz a mají stejné TDP 15 W. Core i3 5005U se sice může pochlubit modernějším grafickým čipem Intel HD Graphics 5500, který má o 4 shadery více než verze 4400 u staršího Haswellu, ovšem na druhou stranu pracuje na frekvenci maximálně 850 MHz oproti 1 GHz u procesoru Core i3 4120U. Výkon obou čipů by tedy měl být velmi podobný.



Tento procesor prostě není to nejlepší, co má generace Broadwell-U nabídnout. Však očekávat můžeme také Core i7 5650U, který také bude mít TDP 15 W, a přitom bude pracovat na frekvenci až 3,2 GHz, podporovat bude Hyperthreading a dostane grafiku HD 6000 na 1 GHz se 48 shadery, čili dvojnásobkem v porovnání s HD Graphics 5500. Zde je vidět, že do spotřeby 15 W se vejdou velmi rozdílné čipy, ovšem na procesory jako Core i7 5650U si ještě musíme počkat, zatím nebyly vypuštěny na trh.



Jeden ze dvou paměťových slotů je zabrán 4GB modulem SO-DIMM s paměťmi DDR3L-1600 MHz, takže druhý můžeme zaplnit dalším modulem a paměť si snadno navýšit. MSI dodalo modul od Samsungu s časováním 11-11-11-28.



Posledním hlavním kusem hardwarové výbavy je 128GB Transcend TS128GMSA370. Jde o běžně dostupný model SSD představený v minulém roce, který je určen pro rozhraní mSATA, který seženeme i na našem trhu, kde přijde na cca 1800 až 1900 Kč s daní. Nejde o nejrychlejší SSD, zvláště z hlediska zápisu. Čtení dosahuje rychlosti až 560 MB/s a zápis je přinejlepším na úrovni 310 MB/s. I tak jde ale o úložné zařízení, kterému nemohou běžné 2,5" magnetické disky konkurovat.


BIOS


MSI použilo klasický AMI BIOS v textovém uživatelském rozhraní. Ten nám umožní povypínat různé technologie či součásti výbavy, jako třeba virtualizační technologie, audio, Secure Boot nebo režim rozhraní SATA, ale moc toho není. Pak tu jsou další obvyklé součásti BIOSu jako pořadí bootování a zabezpečení heslem. To je vše, takže nic třeba ohledně výkonu si nastavit nemůžeme a v podstatě ani nemáme důvod nastavení BIOSu otevírat.

reklama