reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Cubi: nafukovací mini PC

11.5.2015, Jan Vítek, recenze
MSI Cubi: nafukovací mini PC
Společnost MSI v březnu letošního roku představila světu nová mini PC s označením Cubi, která tvoří konkurenci pro Intel NUC, Gigabyte BRIX a další. My se dnes podíváme na jeho zástupce s procesorem Broadwell a "nafukovacím" tělem.
Kapitoly článku:

Teploty, hlučnost a spotřeba


Nakonec se před závěrečným hodnocením zaměříme na teploty a spotřebu počítače. Spotřeba byla měřena pomocí Voltcraft Energy Check 3000, takže se ukáže spotřeba celého PC s periferiemi (klávesnice, myš), ztrátami napájecího zdroje, ale pochopitelně bez monitoru.

Spotřeba (W)
Pohotovostní režim (stand-by)
0 W
V klidu
7,3 W
Zátěž (1 vlákno)
13 W
Zátěž (4 vlákna)
18 W
Zátěž (OpenGL)
23 W

Spotřeba počítače je velmi umírněná a největší je při zatížení procesoru i grafického jádra. Dle těchto údajů tedy dělí počítač v klidu a zátěži přinejmenším 15 W, což je právě celé TDP procesoru Core i3 5005U. Počítat ale musíme také se ztrátami napájecího zdroje. Nicméně tak či tak, ani dlouhodobý provoz tohoto počítače nebude finančně náročný.

S hlučností je to snadné. V klidovém režimu je počítač velmi tichý a až v zátěži se začne ozývat mírné vrčení ventilátoru. To ale snadno zanikne již s cca metrovým odstupem. Ventilátor ani nemá důvod časem zrychlovat, protože teplota procesoru se kvůli malému chladiči rychle dostane na maximální hodnotu, která v našem případě byla 65 °C. A jak rychle teplota vystřelila nahoru a začal se ozývat chladič, tak rychle po ukončení zátěže teplota klesla a vrčení ventilátoru zmizelo.

Teploty (°C)
V klidu
50 °C
Zátěž
65 °C

Teplota procesoru může dle specifikací dosáhnout až 105 °C, k čemuž jsme se tedy ani nepřiblížili. Chybělo nějakých 40 °C, takže tu máme více než dostatečnou rezervu pro horké dny. V našem případě byla teplota okolního vzduchu 22 °C. V klidovém provozu stačilo, aby teplota klesla na 5 °C, tedy o patnáct stupňů a ventilátor už snížil své otáčky na minimum.


Závěrečné hodnocení


MSI Cubi je reakcí na Intel NUC a podobné počítače, k nimž má svým zpracováním velmi blízko. Jde tak v podstatě o stejný kus hardwaru v jen trošku odlišném kabátku a od jiných minipočítačů tohoto typu se liší v podstatě jen v tom, že od MSI dostaneme výměnné dno, které nám umožní počítač trochu zvětšit, aby se dovnitř vešlo i 2,5" SSD nebo HDD. Intel NUC nabízí pozici pro 2,5" disky taky, ale pouze vybrané modely, čili MSI nabízí navíc tuto flexibilitu, a to je plus.



V ostatních ohledech jde tedy o obdobu Intel NUC, takže tomu odpovídá i hardwarová výbava. V našem případě jsme dostali počítač vybavený moderním procesorem Intel Core i3 5005U generace Broadwell, 4 GB RAM a 128GB SSD. Taková výbava se bude hodit pro běžné využití počítače pro práci s internetem, kancelářskými aplikacemi a nenáročné hry.

Spokojeni bychom měli být s nabídkou rozhraní, mezi něž patří čtyři USB 3.0, HDMI i DisplayPort, gigabitový Ethernet a Wi-Fi i Bluetooth v moderní verzi. Samozřejmě bychom mohli chtít třeba ještě čtečku karet nebo více audio konektorů než jen 1 kombinovaný, ale dle mého názoru aktuální nabídka u takovéhoto počítače stačí.

Rozhodovat se můžeme především podle ceny, která je v našich obchodech za tento model cca 10.500 Kč. Podobné počítače se ale obvykle prodávají bez paměti a úložiště, takže si od ceny Cubi musíme v tomto případě odečíst asi 3.000 Kč, abychom mohli srovnávat. Konkurencí tak může být třeba Gigabyte BRIX (GB-BXi3H-5010-BW), který má jen o trochu lepší procesor na frekvenci 2,1 GHz oproti 2 GHz. Přijde ale na cca 8500 Kč a nenabídne 2,5" pozici.

Za podobnou cenu je k dispozici také Intel NUC5I3RYK se stejným procesorem, jaký má i BRIX. Tento počítač má ale už i 2,5" pozici a navíc i infračervený senzor. MSI tedy dle těchto informací nabízí asi nejlepší cenu, pokud tedy můžeme takto srovnávat. MSI Cubi zatím nejsou k dispozici jako barebone, takže jsme omezeni ve výběru komponent a musíme si pořídit ty paměti a SSD, které nám MSI nabídne, nicméně podle informací od českého zastoupení MSI by měla být varianta barebone na trhu ještě do konce Q2 2015.


Plusy


+ Malé rozměry srovnatelné s Intel NUC
+ Výměnné dno pro instalaci 2,5" zařízení vedle mSATA SSD
+ Přívětivá cena


Minusy


- Motorek ventilátoru mírně vrčí
 
 
Za zapůjčení počítače MSI Cubi děkujeme MSI.

 
 
Cena v době testování: cca 10 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte mini PC MSI Cubi?
V anketě šlo hlasovat od 11.5.2015 do 30.4.2016. Počet hlasujících: 4
Výborné0 %
Průměrné25 %
Špatné75 %
reklama