reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GeForce 6200: nejlepší PCI Express pod 3000 Kč

30.3.2005, Zdeněk Kabát, recenze
MSI GeForce 6200: nejlepší PCI Express pod 3000 Kč
Recenzi grafického čipu GeForce 6200 jsem plánoval již dlouho. Jedná se totiž o velmi levnou kartu, ze které ovšem můžete získat o desítky procent vyšší výkon - nejen že lze aktivovat všech 8 pipeline, ale navíc je tento GPU skvostem pro přetaktování. Nejlevnějším výrobcem těchto karet je MSI, a tak se na NX6200-TD128E podívejme zblízka.
Přestože jsem již vyřkl ortel v nadpisu dnešní recenze, rád bych se o GeForce 6200 trochu rozepsal. Pravděpodobně nejdůležitější je v této cenové kategorii výkon. Prakticky nemá smysl posuzovat výkon na základní frekvenci v konfiguraci 4x1, ovšem po přetaktování na 540/330MHz, což by se mohlo podařit u většiny karet, jde rychlost o celých 72% nahoru (!) a v nastavení bez FSAA překonává GeForce 6600.

Odemknutí pipelines je také možné a přináší průměrný nárůst výkonu o 16%, ovšem nevýhodou je, že pak již není možné kartu přetaktovat. Celkově je výkon hodně ovlivněn chybějícími kompresemi, což se nejvíce projevuje v FSAA, které je ale s low-endovou kartu často nepoužitelné. ATi nemá v této cenové relaci žádnou odpovídající konkurenci.


Obr. 10 - Grafická karta MSI NX6200-TD-128-E
Klikněte pro zvětšení

A nyní již k samotné MSI NX6200-TD128E. Jediným zklamáním je fakt, že paměti na kartě jsou oproti ostatním výrobcům trochu podtaktované a jsou použity 5ns čipy. Nicméně přetaktování na 330MHz hovoří o něčem jiném, tak těžko říct. Softwarový bundle je jako u drtivé většiny low-endových karet omezený na nezbytné ovladače a utility, ovšem nástroje MSI jsou na tom velmi dobře.

Dalším kladem je také větráček, který drží teplotu poměrně nízko a navíc je velmi tichý. Sice by bylo možné kartu uchladit i pasivně, ale to by zvedlo cenu na nepřijatelnou úroveň. Takto se totiž jedná o nejlevnější GeForce 6200 na trhu, což je také jeden z důvodů, proč jsem ji vybral na recenzi.

Klady a zápory


Masivní přetaktování
Výkon na základní frekvenci
Možnost odemknutí pipelines
Výkon v FSAA
Výkon přetaktované karty
Nelze přetaktovat po odemknutí
Poměr cena/výkon
Základní frekvece pamětí 225MHz
Tichý větráček
Ikona Odkaz na databázi
Nejlevnější GeForce 6200
Ikona Odkaz na databázi

Dá se tedy říct, že se jedná o nejlepší kartu pod 3000Kč pro PCI Express. Vzhledem k možnostem přetaktování nebo odemknutí pipelines, tichému větráčku a faktu, že se jedná o nejlevnější model svého druhu na trhu, jsme se rozhodli udělit grafice MSI NX6200-TD128E ocenění Trefa Světa Hardware:



Cena: 2 844 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky

Za zapůjčení grafické karty MSI NX6200-TD128E děkujeme společnosti LEVI International a.s.
reklama