reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GeForce 6200: nejlepší PCI Express pod 3000 Kč

30.3.2005, Zdeněk Kabát, recenze
MSI GeForce 6200: nejlepší PCI Express pod 3000 Kč
Recenzi grafického čipu GeForce 6200 jsem plánoval již dlouho. Jedná se totiž o velmi levnou kartu, ze které ovšem můžete získat o desítky procent vyšší výkon - nejen že lze aktivovat všech 8 pipeline, ale navíc je tento GPU skvostem pro přetaktování. Nejlevnějším výrobcem těchto karet je MSI, a tak se na NX6200-TD128E podívejme zblízka.
Asi největší devizou grafického čipu GeForce 6200 s jádrem NV43 jsou možnosti přetaktování a odemčení pipelines. Jak jsme si řekli na úvodní straně, jádro NV43 je původem určeno pro GeForce 6600, a tak je jeho potenciál opravdu velký. Abychom ho mohli využít, potřebujeme ideálně program RivaTuner v2.0 RC15.4, který můžete stahovat ze serveru Guru3D.

Přetaktování

Ještě než jsem se podíval na odemykání pixel pipelines, zkusil jsem grafickou kartu přetaktovat. A nutno říct, že velmi úspěšně. Po několika desítkách minut se mi podařilo dostat frekvenci jádra na stabilních 540MHz, což je nárůst o 240MHz (+80%)! Tato hodnota je dokonce o 40MHz vyšší než je takt GeForce 6600GT, což je skvělý výsledek.



Paměti na tom ovšem nebyly o nic hůře. Přestože jejich frekvence 225MHz je nižší než u většiny jiných výrobců, podařilo se 5,0ns Hynixy dostat až na 330MHz, tedy 660MHz efektivně. Nárůst o +47% sice není tak drastický jako v případě jádra, ovšem na paměti DDR1 je vynikající.

Odemknutí pipelines

Druhá věc, díky které je GeForce 6200 zajímavá, je možnost odemčení pipelines, kterou jsem nastiňoval již na první straně. K odemčení slouží RivaTuner, díky němuž lze editovat BIOS a 4 neaktivní pipelines tak zapnout. Po spuštění programu by na Vás měl vyskočit následující popis:



Po kliknutí na trojúhelníček a otevření menu Low-level system tweaks by na vás mělo vyskočit okno se záložkou NVStrap driver, v jehož dolní části kliknete na "Install". Výsledek by měl být následující:



Dále je třeba zatrhnout políčko "Allow enabling hardware masked units", čímž umožníte odemčení pipelines. Program na vás udělá bububu ve formě následujícího upozornění, které jednoduše odkliknete.



Dále v rolovacím menu "Active pixel/vertex units configuration" vyberte položku Custom a klikněte na tlačítko Customize, které se tímto stane aktivním.



Otevře se okno, ve kterém vidíte popis jednotlivých bitů části BIOSu karty, jenž odpovídá našim pixel a vertex pipeline. Zatímco vertex pipeline jsou všechny zapnuté, jedna "Pixel unit" má stav "disabled" (nikoliv HW masked) a v levé části chybí zatržítko.



Stačí tedy zatržítko přidat...



Po potvrzení všech dalších oken vás RivaTuner požádá o restart. Samozřejmě nebudeme váhat a po znovuspuštění počítače a programu byste již měli vidět toto okno:



Je velmi nepravděpodobné, že by defekt pixel pipeline ovlivnil zobrazení 2D, a tak se do Windows dostanete na 95%. Ovšem poté je třeba vyzkoušet, zda-li jsou aktivované jednotky opravdu v pořádku. To jde samozřejmě v jakékoliv náročnější 3D hře, ideálně s podporou DirectX 9.0. Pokud se vám v obraze vyskytuje zrnění, nesmyslné polygony nebo šachovnice, byly pipelines chybné a je lepší NVStrap driver odinstalovat.

Přetaktovaná, nebo odemknutá?

Ovšem nic není tak snadné, jak se zdá. Některé GeForce 6200 a GeForce 6800 mají zámek, kvůli kterému není možné kartu zároveň odemknout a přetaktovat! Snažil jsem se tuto ochranu všemi možnými prostředky obejít, a to včetně úprav BIOSu a pokusu o naflashování BIOSu obyčejné GeForce 6600, ale vše ztroskotalo. Nezbývá tedy než čekat na nějaký dobrý nápad autorů RivaTuneru.
reklama