reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GeForce GTX 580 Lightning XE: těžký kalibr

23.9.2011, Petr Štefek, recenze
MSI GeForce GTX 580 Lightning XE: těžký kalibr
Společnost MSI má ve svém portfoliu jednu z nejlepších speciálních edic výkonné grafické karty GeForce GTX 580 na trhu a my se v dnešním testu přesvědčíme, zda má nadšenec pádný důvod si ji pořídit.


MSI GeForce GTX 580 Lightning Xtreme Edition je verzí, kde si připlácíte nejen za vyšší takty, ale také za možnost zvyšování voltáže na GPU a pamětech GDDR5. Samozřejmostí je zde exkluzivní provedení.





Na rozdíl od běžných GeForce GTX 580 je tato speciální verze vybavena takty 832 MHz pro jádro a 4200 MHz (efektivně) pro paměti GDDR5. Zvýšení taktů je zde opravdu podstatné, ale stěžejní je zde hlavně příslib přetaktování díky zvýšení napětí na jádře. Zajímavostí je také fakt, že Lightning Xtreme Edition je vybavena 3 GB paměti, což se hodí především u nejvyšších rozlišení a SLI.
Chladič MSI Lightning TWIN Frozr III je opravdu extrémně povedeným kouskem, který dokáže kartu bez problému uchladit i na frekvencích okolo 950 MHz. Výsledky hovoří za vše. Karta je podstatně chladnější než referenční verze GeForce GTX 580 a zároveň také tišší. Na rozdíl od starší verze chladiče TWIN Frozr II jsou zde vylepšení v oblasti designu lopatek větráků a také samotného pasivu, který je vybaven větším množstvím heatpipe.






Přetaktování této edice je díky možnosti nastavit napětí na GPU až na hranici 1,15 V hračkou. Díky MSI Afterburner jsem dosáhli na velmi slušných 941 MHz, které byly stabilní i po několika hodinách hraní. Paměti mají své maximum na 4568 MHz, což je velmi pěkný výsledek.





Přepínače, které najdete na PCB, je neradno přepínat, pokud opravdu nevíte, co děláte a nemáte připraveno opravdu výkonné chlazení. V případě, že se pokusy s přetaktováním nedaří, je zde stále přepínač, který vám umožní resetovat BIOS karty.



 

reklama