reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GT627: herní mašina

24.8.2009, Jan Vítek, recenze
MSI GT627: herní mašina
Dalším recenzovaným herním notebookem je MSI GT627. Výrobce má v této oblasti dost zkušeností, jež se bude snažit zúročit tento 15,4" notebook, jehož výkon je stavěn na procesoru Intel Core 2 Duo, 4 GB pamětí DDR2 a grafické kartě NVIDIA GeForce 9800M GS.
Nabídka herních notebooků MSI v dnešní době čítá celkem 10 modelů. Nejde přitom o žádné opravdové herní speciály, které nabízí třeba společnost Alienware, takže se nedočkáme využití technologií SLI či CrossFireX. Herní notebooky MSI ale vynikají spíše cenovou dostupností, a dnes recenzovaný model tak můžeme pořídit za cenu pod 30000 Kč s DPH. Zařadit jej přitom můžeme mezi nejvýkonnější herní notebooky MSI a vedle něj tu jsou už jen modely s kartami ATI Mobility Radeon HD 4850.



MSI si také zakládá na tom, že k těmto notebookům poskytuje bonusové příslušenství. Dočkáme se tedy v balení nejen myši a plné verze hry Tomb Raider: Underworld, ale je tu také batoh vyvedený v barvách notebooku, tedy červené, černé a stříbrné. To je ostatně (až na verzi hry) stejné příslušenství jako u již testovaného notebooku MSI GX720. A nyní ke specifikacím:

Model
MSI GT627X-299CZ
Procesor
Intel Core 2 Duo P8600
Frekvence apod.
2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 1066MHz FSB
Čipová sada
Intel PM45 + ICH9-M (82801M)
RAM
4 GB DDR2 RAM
Pevný disk
500GB - Western Digital WD5000BEVT-22ZAT0
Úhlopříčka displeje
15,4 palce
Rozlišení displeje
WSXGA+ 1680 x 1050
Grafická karta
NVIDIA GeForce 9800M GS - 1 GB DDR3 VRAM
Zvuková karta
NVIDIA HD Audio
Mechanika
Optiarc DVD-RW - AD-7560S
Reproduktory
stereo
Zvukové vstupy/výstupy
4x 3,5mm jack - mikrofon + až 7.1kanálové audio
Polohovací zařízení
touchpad + dvě tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
2x USB 2.0, 1x USB 2.0/eSATA
Výstup na externí monitor
D-Sub a HDMI
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ano
FireWire (IEEE 1394)
ano (minikonektor)
Čtečka karet
4v1 - SD/MMC/MS/MS Pro
Bluetooth
Bluetooth v2.0+EDR
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
802.11b/g/n WLAN
Modem
ano
LAN
Realtek RTL8168B Gigabit Ethernet
Webkamera
2megapixelová
Speciální výbava
Herní myš GS-502, batoh, PC hra Tomb Raider: Underworld, hadřík na monitor
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
BTY-M67 (6článková, 10,8V - 5200 mAh)
Deklarovaná výdrž baterie
2 hodiny
Rozměry
358 x 260 x 27~31 mm
Hmotnost
2,7 kg s baterií

Testovaný GT627 může být dobře porovnáván s již recenzovaným Goldmax Storm, což je skládaný herní speciál distribuovaný i u nás. Oba notebooky mají stejný procesor, tedy Intel Core 2 Duo P8600 s frekvencí 2,4 GHz a jsou také postaveny na stejné čipové sadě Intel PM45. Kromě toho jsou to také oba notebooky s 15,4palcovou obrazovkou s nativním rozlišením 1680 x 1050.

Goldmax má výhodu ve výkonnější grafické kartě NVIDIA GeForce 9800M GT, kdežto MSI využívá model GS a 1 GB paměti DDR3. Kromě toho využívá také pokročilejší paměti DDR3 na frekvenci 1066 MHz a MSI se spokojí s typem DDR2-800, jichž má také 4 GB. Na druhou stranu ale GT627 umožňuje svůj procesor i paměti výrazně přetaktovat pouhým jedním stiskem dotykového tlačítka. To funguje spolehlivě a dokáže v okamžiku přidat výpočetní výkon, i když pro herní účely je to nepříliš výrazná výhoda. Co je ale jasná a nepopíratelná výhoda notebooku MSI, je jeho cena. Goldmax Storm pořídíme v testované konfiguraci za cenu kolem 50000 Kč, kdežto GT627 stojí o více než 20000 méně.

Další specifikace výrobce hovoří o klasické DVD vypalovačce, moderních rozhraních - Wi-Fi typu 802.11n, gigabitový Ethernet a Bluetooth 2.0 + EDR. Kromě nich se ukáže také konektor RJ-11 pro telefonní připojení a rozhraní jsou také aktuální. Máme tu tři porty USB 2.0, z nichž je jeden kombinovaný s eSATA. Tady mohl, pravda, výrobce trošku přidat a nabídnout aspoň jeden port navíc. Uzříme tu ale ještě minikonektor pro FireWire (IEEE1394), zhlédnout se můžeme v 2megabitové webkameře a především si budeme moci zapojit zvuk s použitím čtyřech 3,5mm konektorů jack, takže se dočkáme až 7.1kanálového zvuku.

MSI má také oproti Goldmaxu nižší hmotnost 2,7 kg a také znatelně tenčí tělo, což přispívá k lepší přenosnosti. Výdrž na baterii (ta je mimochodem stejná jako u zmíněného MSI GX720) je udávána ve specifikacích jen kolem 2 hodin, ale to není u herního notebooku překvapením. A nakonec je to software a operační systém. Tento notebook se dle informací z internetových obchodů dodává s operačním systémem FreeDOS.


Příslušenství


Dodávaný batoh má lesklou vínovou barvu se stříbrnými pruhy a jeho hlavní kapsa je samozřejmě uzpůsobena k tomu, aby se do ní notebook pohodlně vešel i s příslušenstvím. Kromě toho jsou zde i další čtyři kapsy, kam se vejdou i jiné věci. Osobně jsem nebyl příliš nadšen z toho, že jsou popruhy blízko u sebe a řežou do krku, takže je nutné je notně povolit. Jinak ale batoh působí dobrým dojmem i z hlediska jeho zpracování, takže by rozhodně mohl něco vydržet.



Fyzické zpracování této myši mi osobně příliš nesedlo. Nejde zde pouze o kombinaci lesklého červeného plastu a černých ploch, ale také o různá světýlka, ovšem ta naštěstí nemají pouze "zkrášlující" charakter. Prosvícené máme celé kolečko - buď je vypnuté, nebo září zeleně, modře či červeně. Tato funkce značí zvolené rozlišení 400/800/1200/1600 dpi a použijeme ji pomocí tlačítka hned za kolečkem (T). Pak je zde další, kulaté tlačítko (M), kde cyklují stejné barvy, jež se cyklicky rozsvěcují a pohasínají. Zde si uživatel zvolí mód (Gaming 1, Gaming 2, Internet). A za tímto tlačítkem je permanentně podsvícené logo MSI pomocí červené LED.



Poslední speciální tlačítka jsou na levém boku a jde o dvojici programovatelných. Co se týče ergonomie, myš se ovládá a drží díky svému tvaru pohodlně, ale to bude platit pouze pro praváky. Levákům je taková myš v podstatě k ničemu. Pro závaží pak je vespod připraveno celkem 7 pozic pod otočným poklopem, takže jejich výměna je dílem okamžiku.



A pokud mám říci pár slov o práci, pak i díky ergonomii se s myší po stole drandilo dobře. Navíc senzor neměl problémy dobře snímat i na površích, kde jiné myši mají potíže a jejich kurzory přeskakují. Asi nemůžeme tedy takový produkt srovnávat s portfoliem napr. Razeru, ale svým účelům postačí.



V příslušenství pak máme kromě již zmíněné hry a hadříku také CD s ovladači, záruční listy a další drobné materiály, a ty nemá smysl rozebírat. Podívejme se raději na napájení.


Napájení


Dodávaná baterie BTY-M67 je 6článková a má při 10,8V kapacitu 5200 mAh. To stačí dle MSI na cca 2 hodiny provozu.



Notebookový adaptér pak pochází od společnosti Lite On a má při 19 V a 6,3 A výkon 120 wattů. Ty musí stačit k dostatečnému nakrmení celého notebooku. Adaptér není žádné tintítko, takže k lepší mobilitě nepřidá, ovšem s tím se nedá nic dělat.


Operační systém a software


OS Windows nebo jiného software se zde nedočkáme. Dle dostupných informací MSI nepodporuje operační systém Windows XP. Potřebné ovladače jsou k dispozici buď na dodávaném CD, nebo je lepší je stáhnout ze stránek MSI, kde budou jistě aktuální.
reklama