reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GX60: AMD A10 a Radeon HD 7970

2.1.2013, Jan Vítek, recenze
MSI GX60: AMD A10 a Radeon HD 7970
MSI jako známý výrobce cenově dostupných herních notebooků neustále obměňuje svou nabídku, do níž se nyní dostává model GX60 kompletně založený na platformě AMD. Největším tahákem je především čip Radeon HD 7970M, ale ani ostatní vlastnosti nejsou špatné...

Vnější design


Na první pohled nás na MSI GX60 zaujme jeho elegantní kryt displeje, který kombinuje oblé tvary s ostrými hranami, díky čemuž se vytváří zajímavá hra světla a jeho odlesků. Na víku se výrazně podepisuje okolní prostředí, protože materiál je velmi lesklý a je vyveden v černé metalíze. Na ní se také trošku ztrácí otisky prstů, ale pochopitelně bude notebook po otlapkání o poznání viditelněji ušpiněn, než kdyby měl matný povrch. Díky tvarování je víko samotné také poměrně odolné proti tlaku seshora, ale pak zjistíme, že on se celkem ochotně prohýbá celý displej.




- klikněte pro zvětšení -


Téměř ve středu víka máme umístěno bíle podsvícené logo MSI a v samotném horním okraji můžete vidět dva klouby, od nichž si můžeme slibovat široký rozsah. MSI zde tedy jako obvykle používá mnoho různých materiálů, kvůli nimž můžeme celý design jen těžko označit za minimalistický, spíše právě naopak. To ale poznáme až po otevření notebooku, k čemuž se dostaneme později. Zatím se podívejme na spodní část, kterou tvoří jednak vyjímatelná baterie a pak snadno odšroubovatelný krycí panel, který zabírá zbytek prostoru, tedy až na malou část nahoře, kde se za kulatým otvorem ukrývá subwoofer.




- klikněte pro zvětšení -


Pravá hrana tohoto notebooku má v sobě ne často vídaný počet čtyř audio konektorů (3,5mm jack) pro sluchátka, mikrofon a pak po jednom line in a line out. Hned vedle je jeden osamělý port USB 2.0 a za ním už jen DVD mechanika TSSTcorp.





Moc toho nenajdeme ani na levé hraně, kde jsou zbývající porty USB a všechny přitom typu 3.0. Přeruší je pouze malý slot pro karty SD/MMC a pak se zde nachází jen jeden ze dvou otvorů systému chlazení. To znamená, že zbytek konektorů se musí nacházet vzadu.





A to i proto, že vepředu není vůbec nic, pouze postranní pozice reproduktorů v základně, které jsou však minimálně u této konfigurace neosazeny. U jiných modelů (např. 1AC-032CZ) zase výrobce uvádí přítomnost čtyř 2W reproduktorů, ale zase žádného subwooferu. Specifikace z prodejních serverů však nemůžeme brát jako stoprocentně správné.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec je tu tedy střed zadní části, kde jsou dle mého názoru naprosto správně umístěny porty pro napájení, Ethernet a obrazová rozhraní. Zkrátka všechny ty, jejichž konektory a kabely jsou obvykle nepoddajné a trčíc z boků by nám často mohly velmi vadit.




- klikněte pro zvětšení -


Vedle toho tu máme druhý otvor chladicího systému, přičemž na opačné straně je pouze naznačený, čili zaslepený a vedle něj je otvor pro zámek Kensington.


Vnitřní zpracování


Díky tomu, že klouby displeje nejsou zapuštěny do tlusté základny, máme možnost jej rozevřít až do úhlu 180°. Klouby také kvůli svým rozměrům nevzbuzují velkou důvěru, ale i přesto mohu říci, že jsou pevné a drží displej v nastavené poloze naprosto bez problémů.

Rámeček kolem displeje je tvořen vnější částí s matným povrchem a vnitřní části s lesklým povrchem, která má v sobě nahoře také webkameru a dva mikrofony. Toto ilustruje celkový přístup firmy MSI k výrobě šasi jejích herních notebooků. Kvůli vzhledu využívá více různých částí, než je třeba, což může přinést jen problémy a žádné praktické výhody. V tomto případě jsou některé části až moc ohebné a povrzávají, ale základna jako celek je naštěstí pevná dost. Ostatně by při její tloušťce bylo divné, kdyby tomu tak nebylo.




- klikněte pro zvětšení -


Oblast nad klávesnicí je jasnou připomínkou předchozích řad herních notebooků MSI, ať už jde o vypínač ve tvaru štítu nebo o dotyková tlačítka rozprostřená kolem. Na samotných koncích jsou pak reproduktory. Co se týče oněch speciálních tlačítek, pak tu není nic nového. P1 nám umožní spouštět libovolný program, který si vybereme, pak je tu možnost zapnout chladicí systém naplno bez ohledu na zátěž a nalevo od vypínače je ještě tlačítko pro podsvícení. To v tomto případě ovšem nefunguje, protože klávesnice u GX600 jednoduše není podsvícená.





Na opačné straně od vypínače je tlačítko ovládající bezdrátová rozhraní, pak je to neméně užitečné tlačítko pro instantní vypnutí displeje (pak stačí pohnout myší či stisknout klávesu) a nakonec tu je kromě kontrolek Caps Lock a Num Lock tlačítko pro vysunutí dvířek mechaniky. Ta má samozřejmě na dvířkách své tlačítko, ale toto je na očích, tedy snadněji dostupné.





Klávesnice od SteelSeries je typu Chiclet a má numerický blok, jak je ostatně dnes už u této velikosti notebooků zcela běžné. Dle MSI se máme těšit z velkého Ctrl nalevo a také ze zvýšené odolnosti. Podpora NKRO tu však není zahrnuta. Schopnost zaregistrovat více kláves najednou zde závisí na tom, jaké ty klávesy zrovna jsou. Někdy se dostanete pouze na počet čtyř, jindy je to zase šest.





Nakonec tu máme už jen vícedotykový touchpad se dvěma tlačítky pod stříbrnou kolébkou, přičemž ještě níže je pětice kontrolek (Bluetooth, Wi-Fi, baterie, režim, aktivita pevného disku). A že klávesnice je dle mého názoru dobře použitelná, to samé nemohu říci o touchpadu, který je na takovýto notebook velmi malý a mohl by být daleko větší, kdyby si výrobce odpustil lesklý rámeček a kontrolky přesunul jinam. Takhle dostaneme jen malou pracovní plochu a tlačítka, která je nutné mačkat na koncích právě kvůli jejich stříbrné kolébce, kvůli níž je stisk na různých místech jinak tuhý.




- klikněte pro zvětšení -


MSI nám umožní se snadno podívat pod kapotu na všechny důležité komponenty, takže máme jako na dlani chladicí systém napojený na procesor a grafickou kartu v modulu MXM, dva paměťové moduly a také dvě pozice pro 2,5" zařízení SATA, z nichž jedna je zde už osazena 750GB pevným diskem. Druhá nás přímo vyzývá k tomu, abychom do ní umístili SSD a na něj zase operační systém. )


reklama