reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GX60: AMD A10 a Radeon HD 7970

2.1.2013, Jan Vítek, recenze
MSI GX60: AMD A10 a Radeon HD 7970
MSI jako známý výrobce cenově dostupných herních notebooků neustále obměňuje svou nabídku, do níž se nyní dostává model GX60 kompletně založený na platformě AMD. Největším tahákem je především čip Radeon HD 7970M, ale ani ostatní vlastnosti nejsou špatné...

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Při provozu v klidovém režimu je tento notebook jen málo hlučný, čili ne úplně tichý. Může za to jednak vysokootáčkový pevný disk a pak také ventilátor, který se sem tam roztočí i na vyšší otáčky. Nejde tedy o počítač, o kterém bychom při nízkém vytížení nevěděli, ale že by nás svým hlukem otravoval, to se také nedá říci. Ventilátor se v zátěži samozřejmě roztočí na velmi vysoké otáčky, což si ostatně můžeme simulovat pomocí speciálního tlačítka, které jej rozparádí bez ohledu na zátěž či teploty. V takovém případě se už dá mluvit o hlučném stroji, s čímž jsme mohli počítat už předem, když si uvědomíme, že tu je 35W APU a k tomu 100W grafický čip.

Teploty byly měřeny ve 22°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark Vantage pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil 3DMark a o zbylá se postaral Prime95.

Samotný zatížený procesor se nedostane přes 63 °C, ovšem pokud k tomu přidáme i zatíženou grafickou kartu, projeví se to téměř 10 stupni navíc. To je pochopitelné, protože procesor využívá stejný chladič jako grafika. Bohužel se zde opět ukázala nevýhoda přepínatelné grafiky, kvůli níž nám systém neukazoval teplotu Radeonu HD 7970M.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
42 °C
72 °C
GPU
?
?
HDD
38 °C
44 °C


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně notebooku. Notebook se na své vrchní straně téměř nezahřívá a oněch 31 °C na klávesnici se dá klidně přežít. O něco horší je to už na spodní straně, kde je plast velmi blízko u roztopených komponent, ovšem ani zde to není tak strašné a navíc lze předpokládat, že herní maratony nebudeme provozovat s notebookem na klíně, ale na stole.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na baterii s devíti články a velmi slušnou kapacitou 87 Wh. Ta v podstatě sama o sobě zajišťuje dlouhou výdrž, neboť lze předpokládat, že spotřeba v provozu s nízkou zátěží nebude nijak závratná.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
5:05
1:25
Spotřeba
16 W
91 W


Oněch 16 W si vezme notebook se zapnutým Wi-Fi a obrazovkou s poloviční intenzitou podsvícení a s takovým počítačem se dostaneme na pět hodin provozu, což je dobré. Výdrž se pak pochopitelně zkracuje s ohledem na to, co na notebooku děláme. Dnes jsou bohužel na každém rohu WWW stránek flashové reklamy, které dokáží nejen otravovat uživatele, ale také pořádně zatížit jeho hardware a pak je těžké udržet spotřebu na uzdě. Už jen s jedním vytíženým jádrem si totiž počítač vezme 43 W, se všemi to je 62 W a pokud spoustíme 3D hru, dostaneme se přes 91 W. To nám výdrž spolehlivě seseká na necelou hodinku a půl.






reklama