reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.1.2013, Jan Vítek, recenze
MSI jako známý výrobce cenově dostupných herních notebooků neustále obměňuje svou nabídku, do níž se nyní dostává model GX60 kompletně založený na platformě AMD. Největším tahákem je především čip Radeon HD 7970M, ale ani ostatní vlastnosti nejsou špatné...
Gex (20) | 5.1.201317:59
Velmi rád bych měl možnost přímého srovnání karty HD 7970M na notebooku s moderním procesorem Core...
Občas je rozdíl obrovský, až kolem 170% ve prospěch 7970 + i7­-3610QM :
http:­/­/www.notebookcheck.net­/Review­-MSI­-GX60­-Notebook.86283.0.html
Odpovědět0  1
Gex (20) | 5.1.201318:02
Pardon, překlep.Až 140%. Celkově + desítky %.
Odpovědět0  0
Jura2 (184) | 3.1.201323:55
Dobrá automatická prepínateľnosť grafík je super vec.
Mne by však vonkoncom nevadilo, keby som si mal aj manálne navoliť pre tú ktorú aplikáciu ktorá grafika sa má spustiť ­(samozrejme, že za predpokladu, že si to potom už ďalej bude pamätať­).
Dokonca by som to považovať za výhodnejšie ako automatické rozhodovanie softwaru ovladačov grafiky. Nikdy totiž nebudú mať inteligenciu uživateľa.

Odpovědět0  0
AM | 4.1.201312:20
NVidia Optimus je výborná vec ovsem momentálne reseni AMD jenom nadela vrásky. Používam notebook s Intel IGPU + HD 7670 ­(Win 8­) a ve vetsine prípadu notebook ani nerozpozna že jsem zapl náročnou aplikaci, v horším pripade musím Radeon zcela deaktivovat abych nektere aplikace spustil. Nejlepší je že u nekterych i pri manualnim nastaveni vysokého výkonu nenastane aktivace Radeonu. Až pak jsem pochopil proc na nekterrych strojich vyrobci u Radeonu zcela blokuji prepinani ... Nekdy bych to vyhodil z okna. Navic muj model ani nema možnosť natrvalo zapnou jen diskretni GK ­(Za cenu rapidneho snizeni vydrze­).
Odpovědět0  0
AM | 2.1.201312:09
Neumite si predstaviť čo udela stimhle notebookem trocha prachu a 28 stupnu. Jestli MSI zapracuje na spatne kvalite spracovaní a hlavne nasadí 2 okruhove chlazeni, až pak bude vubec na miste o tomhle notebooku uvazovat.
Porovnával jsem jej s Asus G55 a ten je teda jina liga. Možná nemá tak dobre rozložené konektory ale lze znej citit jistou exluzivitu, je levnejsi a kvalita spracovaní je úplne na jine úrovni. Áno má slabší GK ale diki i7 ­(i5­) je vykon jen o malo nizsi a človek se nemusí bat investice. Pri letmem cteni recenze na DD jse mi udelalo nevolno a musel jsem zkonstatovat že ten Notebook nemohl drzet v ruce, v zadnem pripade na nem hrat. Tady je recenze objektívni ovsem podotkl bych že kvalita spracovani je opravdu katastrofalni a možná jste dostali jen lepší kousek. Laik si tohovsimne až po pul roce používaní ale ten kdo drzel v ruce zmineni Asus nebo treba pracovni notebook od HP, Lenova se nejspis pozvraci ....
Odpovědět0  1
elMariachi | 2.1.201310:37
Tak to je špatné, opravdu špatné... Highend grafiku k sotva mid procesoru, navíc se grafické subsystémy neumí ani domluvit... Bože, to je mizerie... OpenGL výkony opět zalahodily mému oku, k čemu to ptám se, když koukám na display ­- uvítal bych variantu s lehčí FirePro kartou a slušným displayem.

Taky se ptám proč ten drobný stesk nad chybějícím wooferem ­- vtip??? THX certifikace u podobného zvukového zařízení rozhodně vtipem je, i kdyby tam byly B&W­/Bose, bylo by mi to pro smích...
Odpovědět0  1
Jan Vítek (3360) | 2.1.201311:27
Subwoofer zvuku u notebooků výrazně pomůže a zvlášť při hraní to dokáže dokreslit atmosféru, když tedy zrovna není po ruce nic lepšího. Proto ten drobný stesk.
Odpovědět1  0
M0RGAN (248) | 2.1.201317:20
No já nevím, můj Zenbook Prime hraje překvapivě dobře, ale že bych zrovna kvalitní zvuk očekával od repráčků v notebooku, se říct nedá. Nejsem sice cílovka herních notebooků ­(je to těžké, hlučné, horké a nepraktické; na hraní mám PC­), ale sluchátka mám s sebou všude. Používat zvuk z notebooku mi dává smysl jen třeba u filmů ­- sledování ve víc lidech. Sluchátka už nejsou mezi pařany v módě ? :­-­))
Odpovědět0  0
elMariachi | 2.1.201318:47
Drobný, téměř nicotný, stesk je pochopitelný s ohledem na cenu tohoto produktu, ale namísto wooferu a velmi diskutabilního THX certifikátu bych se přeci jen méně smál, kdyby tam byl ­"sound­" B W­/Bose...

Sluchátka jsou pořád ­"in­" a jen tak nepřestanou vzhledem k cenám solidního 2.0 a většího soundsystému, ale certifikace THX je pochybná, taková sluchátka ­(s THX certifikací­) jsem nikde nenašel ­(to neznamená, že neexistují­) a člověk, který má doma THX aparát se určitě, při pohledu na tu nálepku, rozesměje ­(uvítá spíše výkon s digi­/opt výstupy­)... Zdá se mi, že ta nálepka je tam jen proto, aby ospravedlnila vcelku dosti nadsazenou cenu­/pochybnou konfiguraci...
Odpovědět0  0
AM | 2.1.201319:13
Mozna je v tom príspevku cítiť snahu pohladiť si ego ovsem to nemení nic na tom že je pravdivý. Vykon toho procesoru je nízky ted a za 2 roky ho zaslapne i Atom ... Za tu cenu je to proste spatná koupe už jen z tohoto duvodu a to se nejdú vyjadrit k one ­"kvalite­" spracovaní, nebo reklamnim tahakum ... Áno koupite si HD7970m ale to je tak vše krome kousku plastu ktery se používa na nejlevnejsich čínskych hrackach.
Odpovědět0  1
AM | 2.1.201319:18
Jeste bych rekl že Základni desky a GK od MSI ­(Foxconu­) jsou me nejoblibenejsi ovsem u notebooku mám zcela opačný názor diky skusenosti s tuctem kousku ... Ani jedna teda nebyla príjemná.
Odpovědět0  0
elMariachi | 2.1.201319:30
Výsosti, se vší ponížeností si dovolím namítnout, že uváděný problém ohledně zpracování­/teplot­/prachu se nevyhýbá ani Vámi proklamovaným značkám... Obvzláště mám zkušenosti s jedním Asusem, který v zátěži a s trochou prachu připomínal ­"startující Jumbo­" ­(odtud asi vycházejí ty THX certifikáty­)...
Odpovědět1  0
Lock858 | 2.1.201322:07
Atom těžko a už vůbec bych nepoužil slovo ­-zašlápne­-, ale proč spekulovat o blbostech.
Odpovědět1  0
Tralaláčik | 3.1.20130:48
Ale on nešpekuluje len sa oprávnene domnieva.
Pozrel som si testy a naozaj výkon na štvorjadrový procesor s turbom 3.2GHz má veľmi divné hodnoty.
Napr. len taký Cinebench R10 xCPU s 3942 bodmi? Veď len o niečo menš výkonmá môj 1.2GHz VIA QuadCore s 3724 bodmi v Cinebench R10 xCPU. Naozaj tie dve zdielané FPUčka absentujú. Takže nový out­-of­-order Intel Atom, alebo dokonca AMD Jaguar X4 môžu ukázať AMD A10­-4600M ­(až 3,2 GHz­) chrbát.
Odpovědět0  1
Jura2 (184) | 3.1.201323:47
Keď si pozrieme dôsledne grafy, tak práve hodnota xCPU u Cinebench R10 vykazuje neštandardnú hodnotu rozdielu výkonu, hlavne vzhľadom na výsledky ďalších testov.

Práve túto hodnotu by som vyhodil a určite ju nebral ako smerodajnú pre vyvodzovanie záveru. Bolo by to treba premerať pri nastavení power managementu na ­"vysoký výkon­". Vykazuje PRAVDEPODOBNE CHYBNÚ HODNOTU.

Prečo ?

Nuž preto, že výkon MSI­/Samsung xCPU v Cinebench R11.5 je nejakých 14 % v neprospech MSI, avšak v Cinebench R10 xCPU je pomer MSI­/Samsung samozrejme NEREÁLNYCH nejakých 114 %.
Pričom sa všeobecne vie, že xCPU výkon viacjadrových procesorov podstatne reálnejšie odzrkadľuje Cinebench R11.5.
Správnosť výkonnostného rozdieli xCPU Cinebenchu R11.5 ­(teda len 14 % rozdiel­), verifikuje rozdiel pomeru xCPU MSI­/Samsung v Fritz Chess Mark, ktorý je rovnako na úrovni 14 % v neprospech MSI.

Práve preto by som z ­"neštandardnej nameranej hodnoty veličiny xCPU v Cinebench R10­" nič ďalej nededukoval. A už vonkoncom nie výkon budúceho atomu :­-­).

P.S.: Inak zaujímal by ma CPU v tom netebooku Samsung RF510.
APU v MSI GX60 má xCPU výkon zhruba na jeho úrovni. Takže o aký CPU sa jednalo ? V tabuľke notebookov neni.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.