reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K8N Diamond vs. Asus A8N-SLI Deluxe: zařadtě turbo

17.12.2004, Martin Štěpánek, recenze
MSI K8N Diamond vs. Asus A8N-SLI Deluxe: zařadtě turbo
Ma SLI cenu? Nebo se vyplatí jedna rychlá karta? Na to vše dnes najdete odpovědi v článku porovnávajícím Asus SLI a MSI SLI řešení, jehož součástí je rovněž podrobný test grafických karet GeForce 6600GT a 6800GT, které jsou pro provoz ve SLI řešení uspůsobeny.


Asus A8N SLI
Klikněte pro zvětšení


Všimněte si přídavného Molex konektoru nad primárním (modrým) PCIe ×16 slotem na základní desce Asus. Pokud chcete použít SLI režim, je nutné mít tento konektor zapojený, jinak se rozsvítí červené světlo (které sousedí konektoru) a deska se nezapne. U MSI nic takového není. Nutno podotknout, že jsem nepozoroval žádný dopad na výkon ani stabilitu.


MSI K8N Diamond
Klikněte pro zvětšení

K rozložení komonent jsme si již něco řekli, teď se přesuneme dál, podíváme se jak jsou na tom desky v vybavením, mimo základní vybavení čipové sady.

Zapojení SLI režimu

U obou základních desek je pro aktivaci SLI režimu nutné správně zapojit přídavnou kartu, která pak BIOSu řekne, zda používat 1x PCIe ×16 nebo 2x PCIe ×8. Ano, jak z toho asi vyplývá, při aktivaci SLI režimu se celkem 16 PCIe linek rozdělí na polovinu.


Asus - karta k přepínaní SLI a Single

Oba výrobci použili prakticky shodné karty, které určují v jakém režimu deska pojede. Ty jsou shodně umístěné mezi PCIe sloty pro grafické karty. Rozdíl tak je pouze ve způsobu zapojení. Zde se mi pro změnu více líbilo řešení Asus, které se zdá být pevnější. Sice dá více práce změnit režim a je nutné vyjmout obě grafické karty, ale celé zapojení je pevnější. U Asusu slouží k aretaci dvě železné packy u krajů, MSI používá pouze jednu umělohmoutnou ve středu.


MSI - karta k přepínaní SLI a Single
Klikněte pro zvětšení

A zde již máme fotky zapojených karet do SLI režimu.


Asus - Aktivovaný SLI režim


MSI - Aktivovaný SLI režim
Klikněte pro zvětšení

V případě Asusu je sice pravda, že má lépe umístěné PCIe ×16 konektory, ale pro změnu zasahují těsně vedle paměťových slotů a nelze tak vyměnit RAM bez nutnosti vyjmout grafickou kartu.


Asus - umístění PCIe ×16 slotu
Klikněte pro zvětšení

Přídavný SATA řadič


Asus - Silicon Image Sil 3114

Zde se oba výrobci pustili trochu jiným směrem. Asus používá řadič Silicon Image Sil 3114, který je charakteristický čtveřicí SATA konektorů, ovšem jedná se o SATA-150 (bez NCQ), ale co je hlavnější, tento řadič je připojen pomocí PCI.

MSI se vydalo opačnou cesotu, má sice menší počet SATA konektorů, ale díky použití řadiče Silicon Image Sil 3132, podporuje SATA-300 (rovněž označováno jako SATA-II), tedy s podporou pro NCQ. Tomu také odpovídá použitá sběrnice, kdy byla stará PCI nahrazena za novou PCIe. Přeci jen, novější disky SATA-II by vytížily PCI sběrnici na maximum. Zde tedy jednoznačně boduje MSI.


MSI - Silicon Image Sil 3132
Klikněte pro zvětšení

Asus se zmiňovaný neduh snaží dohnat aspoň příslušenstvím, jelikož součástí výbavy je i tento modul, přes který je možné připojit i externí disk (jen připomínám, že oba řadiče podporují Hot-Plug):


Asus - externí zapojení SATA disků

Síťové čipy


Asus i MSI používají Marvell 88E1111

Obě základní desky umožňují připojit dva síťové čipy. V obou případech je shodně použit Marvell 88E1111 PHY, který je připojen přímo na čipovou sadu nForce4. Tento síťový čip tak podporuje jak firewall, tak i Active Armor.


Asus - Marvell 88E8001

Jak jsem již naznačil, druhé síťoové čipy se liší. Asus podobně jako v případě SATA řadiče zvolil čip připojený přes starší PCI sběrnici. Jedná se o 10/100/1 000Gb/s čip. Naproti tomu, MSI opět zvolilo možnost připojit síťový čip přes PCIe (konkrétně se jedná o PCIe ×1). Opět se tedy přikláním na stranu MSI.

Jistě, najdou se argumentace, že není potřeba mít síťový čip připojený přes PCIe, ale v praxi, kdy budete používat na příklad televizní kartu přes PCI, zvukovku Audigy přes PCI a potom ještě nějaký disk na řadiči, který je připojen přes PCI, výkon bude degradován. Ovšem pokud patříte mezi lidi, kteří nepožadují nadstandardní vybavení, je potom jedno, jak je co připojeno.


MSI - vlevo Marvell 88E8053, vpravo 88E1111
reklama