reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K8N Neo Platinum: první nForce3 250Gb

12.5.2004, Martin Štěpánek, recenze
MSI K8N Neo Platinum: první nForce3 250Gb







Konečně! Do rukou se mi dostala první deska s novým čipsetem od nVidie s novou čipovou sadou nForce3 250Gb. Ta slibuje nejen zlepšený výkon díky HT na 800MHz, ale také dobrou výbavu. A pro někoho jistě nejsou zanedbatelné nové možnosti přetaktování, které jsou na vysoké úrovni.
Nová verze základních desek s přídomkem Platinum přichází nově v černé barvě a podle toho je i barevně vyvedena krabice. A podle toho co si pamatuji z CeBITu by měly být všechny nejvýkonnější modely vyvedeny v této barvě, tedy i základní desky pro Intel.


Obr. 07 - Balení základní desky MSI K8N Neo Platinium
klikněte pro zvětšení

Ale nyní již k tomu důležitějšímu, k rozvržení základní desky, protože podle krabice si ji jistě nekoupíte.

Rozvržení


Obr. 08 - Základní deska MSI
klikněte pro zvětšení

Předně musím říct, že rozvržení základní desky je hodně individuální věc a i když se bude zdát ideální, při montáži do vaší case může být vše jinak. Mluvím zde z vlastní zkušenosti, protože jsem si pořídil jednu nejmenovanou desku, která byla dle mého názoru ideální, ale při montáži do mé skříně jsem narazil na několik problémů. Typickým příkladem je umístění napájecích konektorů a CPU. Proto při výběru základní desky můsíte dobře zvážit váš konkrétní případ.

Díky tradičnímu umístění slotu pro RAM nedochází k žádnému kontaktu s grafickou kartou. Výhodou tohoto umístění paměťových slotů také může být chlazení RAM modulů vzduchem z chladiče CPU.

Celkové rozvržení desky patří k průměru. Hlavní problém bych viděl v umístění SATA konektorů mezi VGA a CPU. Bohužel toto není problém MSI, ale nVidie, která má toto umístění i na své referenční desce. Druhou věcí, která mě trochu zklamala je umístění PATA konektorů, které jsou v tesné blízkosti napájení a při instalaci v tom místě bude patrně těsno (v mém případě, kdy používám k chlazení Zalman by bylo až příliš těsno).

Ostatní
    • Všechny PCI sloty podporují BusMastering
    • 4 konektory pro ventilátor

Také jsem rád, že bios je umístěn v patici a né přímo napájen na základní desku. Už jsem měl jednu nemilou zkušenost s biosem naletovaným na desce.

Napájení

Deska je vybavena dvoufázovým napěťovým obvodem, narozdíl na příklad od AOpenu AK89Max, který měl čtyřfázový. Ale nutno podotknout, že to nemělo žádný negativní dopad na stabilitu a ani při taktování se to nijak neprojevilo.

U MSI K8N Neo Platinium jsou použity pasivní chladiče na mosfetech. Celková kapacita kondenzátorů u napájení CPU je 8x1500uF.

Vybavení

Na desku o velikosti 305x245mm bylo integrováno:


MSI K8N Neo Platinium
Ikona Odkaz na databázi
Revize základní desky
1.0
Verze BIOSu
W7030NMS_118
Default Clock Speed (MHz)
200.6
North Bridge
nForce3 250Gb
South Bridge
- - - -
Počet PCI slotů
5 (verze 2.3)
Typ pamětí
DDR333/400
Počet paměťových slotů
3
Maximální velikost paměti (GB)
2
AGP Pro
N/A
Počet USB 2.0 portů (ne jen piny na desce)
8
Aktivní chladič na čipsetu
N/A
Nastavitelné napětí AGP slotu
Ano
Nastavitelné napětí pamětí
Ano
IDE nebo RAID řadič mimo Southbridge
- - - -
Automatické zpomalení nebo vypnutí při vyšší teplotě CPU
Ano
Zvukový čip
Realtek ALC850- 8 kanálů
Síťový čip
nVidia nForce3 NV Gigabyte LAN

Konektory


Obr. 09 - Konektory
klikněte pro zvětšení

Na desce je 2xPS/2, 4x USB 2.0 (4 pomocí bracketu), 1xLTP, 1x COM, 1x FireWire,1x Cinch, 1x RJ-45 a zvukové výstupy včetně optického.

SATA řadič

Na základní desce je SATA podpora řešena přímo pomocí čipové sady a není tak nutný žádný přídavný řadič.

Síť a FireWire


Obr. 10 - Síťový čip a Firewire
klikněte pro zvětšení

Na levé straně je vidět čip Marvell 88E1111, který slouží jako PHY layer pro gigabytovou LAN. Součástí je i Virtul Cable Tester (VTC), který funguje do vzdálenosti 180m. Na pravé straně pak je čip VIA VT6306, což je FireWire řadič.

Zvuk

Nově je na základní desce integrován kodek ALC850 od firmy Realtek. Jedná se o 16-bitový 8-kanálový DAC a 16-bitový stereo ADC. Tento zvukový kodek je mladší a tím i lepší než ALC655, který se používal u předchůdců, ale bohužel kvalit zvuku z MCP-T u nForce2 nedosahuje.

Specifikace:
    • EAX™ 1.0 & 2.0 compatible
    • Direct Sound 3D™ compatible
    • A3D™ compatible
    • I3DL2 compatible
    • HRTF 3D positional audio
    • Sensaura™ 3D Enhancement (optional)
    • 10-band Software Equalizer


Obr. 11 - Zvukový čip
klikněte pro zvětšení

Při pohledu na obrázek je na levé straně zvukový čip a na pravé straně je jeden odlišně barvený PCI slot. Ten slouží pro komunikační zařízení jako jsou síťové nebo Wireless karty.

I/O řadič

O vstupy a výstupy se stará řadič Winbond W83697HF. Ten se také stará o HW monitoring, ale ve srovnání s čipem Winbond W83627HF-AW použitým na desce AOpen nedosahuje takových kvalit. Především srovnáme-li jejich schopnosti HW monitoringu.


Obr. 12 - Bios, I/O a floppy
klikněte pro zvětšení

Zadní strana


Obr. 13 - Zadní strana
klikněte pro zvětšení

Na zadní straně je použit železný rámeček pro chladič. To je dobře pro případ, že by jste chtěli použít těžký chladič jako je třeba Zalman.

Manuál


Obr. 14 - Manuál
klikněte pro zvětšení
reklama