reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K8N Neo3: s PCIe a AGP na palubě

9.3.2005, Martin Štěpánek, recenze
MSI K8N Neo3: s PCIe a AGP na palubě
MSI je zatím první výrobce, který představil a především dodal základní desku s čipovou sadou nForce4-4x, která je vybavena jak AGP tak i PCIe x16 slotem. Jedná se tak o řešení především pro uživatele, kteří chtějí upgradovat, ale nechtějí přijít o svoji AGP kartu.
BIOS

I když se jedná o levnější desku, která nemá být mířena primárně pro náročné uživatele a overclockery, BIOS je poměrně slušný. Tedy nelze jej srovnávat s DFI nebo Abitem, ale pro srovnání s deskami od Asusu se není za co stydět.

Možnosti frekvencíCPU: 200-400MHz po 1MHz
PCI-E: 100-150MHz po 1MHz
Memory: 100, 133, 166 a 200MHz
NapětíCPU: 0.8-1.55V po 0.025V
DDR: 2.5-2,85V po 0.05V
Čipová sada: 1.5-1.65V po 0.05V

Z důležitých hodnot zde nic nechybí. Jen zkušení a nároční uživatele mohou postrádat děličky a případně možnost zvýšit napětí CPU přes hranici 1,55V.


BIOS - Main Menu

Po stisknutí klávesy Del se dostanete do BIOSu. Všechny důležité položky jsou pro MSI již tradičně pod možností Cell Menu.


BIOS - Cell Menu

Nechybí ani dynamické přetaktování s rozmezím 1-11%, s názvy podle vojenských hodností.


BIOS - DRAM Configuration

Co se týká možností nastavení pamětí, nemá se MSI K8N Neo3 za co stydět. Položek je více než dostatek. Jen podotknu, že BIOS nejdřív fotím a potom nastavuji, proto zobrazené hodnoty neberte směrodatně.


BIOS - Adjust CPU FSB

Rozsah FSB hodnot je shodný jako u ostatních MSI desek s nForce4, tedy od 190-400MHz.

PS: ještě než začnu být v diskuzi kamenován, vím, že AMD64 nemají FSB, ale na všech světových serverech se tomu stále tak říká, proto nevidím důvod nepoužívat stejný název.


BIOS - CPU VID

Hodnoty napětí procesory jsou klasické, tedy od 0,80V po 1,55V. Pokud chcete chladit dusíkem, je nutné volit jinou desku........i když si nemyslím, že takových uživatelů by bylo mnoho.


BIOS - Memory Voltage


BIOS - nF4 Voltage

Poslední dvě položky, tedy možnost nastavit napětí pamětí a čipové sady jsou určeny především pro uživatele se záměrem overclockingu. I když je pravda, že tyto hodnoty nejsou závratné, ke svému účelu poslouží jistě dobře.
reklama