Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI KT880 Delta - tvrdá konkurence pro nForce2

24.6.2004, Zdeněk Kabát, recenze
MSI KT880 Delta - tvrdá konkurence pro nForce2
Trochu se zpožděním se nám do ruky dostala základní deska s novým čipsetem VIA KT880, jejímž výrobcem je MSI. KT880 je první dvoukanálový čipset od VIA pro Athlony XP, takže mě zajímalo, jak si povede v testech. V recenzi jsme MSI KT880 Delta postavili proti nForce2 Ultra 400, chcete znát výsledek?
Popis komponent a napájení

Na desce se kromě čipsetu nachází ještě množství dalších čipů od různých firem a napájecí obvody, které jsou důležité pro stabilitu CPU a přetaktování. Podívejme se nejdříve na zmiňované čipy. Jak jsem říkal, čipovou sadu zastupují NorthBridge VIA KT880 a SouthBridge VT8237. První čip je chlazen pasivně, druhý vůbec.


Obr. 11 – Čip CoreCell

Dalším čipem je MSI CoreCell, který ale není kvůli hliníkovému čtverci vidět. Těžko říci, zda je čip aluminiem chlazen nebo zdoben. CoreCell zajišťuje funkce, které jsem zmiňoval v druhé kapitole článku.


Obr. 12 – VIA VT1617A audio

Velmi malý čip v levém dolním rohu je VIA VT1617A a jeho funkcí je zprovoznit integrované 6-kanálové audio. Vyvedené výstupy jsou CD_AUX, Line-Out, Line-In, Mic a S/PDIF Out. Audio 5.1 je dnes standardem a VIA v konkurenci Realteku nebo ADI rozhodně nezaniká.


Obr. 13 – VIA VT6122 Gigabit LAN

O pár centimetrů výše se na základní desce nalézá čip VIA VT6122 s popisem „VIA Networking Cicada SimpliPHY“. Jedná se o gigabitový Ethernet, který je v dnešní době poměrně praktický. Nevýhodou je ale to, že čip je stále připojen na PCI sběrnici, a proto je jeho výkon omezen.


Obr. 14 – Winbond W83697HF Super I/O

Winbond W83697HF je tradiční výbavou motherboardů a jeho funkcí je monitorovat a regulovat teploty, voltáže a otáčky větráků. Ovládá se v podstatě přes BIOS.


Obr. 15 - BIOS

BIOS se nachází hned vedle čipu Winbond a CMOS je dodána společností MX. Bohužel je čip napevno přiletován k základní desce, což je v případě špatně naflashované verze problémem pro servisní techniky.

Dále se na desce nacházejí dva generátory frekvence od ICS – 93733CF a 952930EF. Slouží ke generování referenčního taktu pro procesor a čipset.

Dále se podívejme na to, jak je zajištěno napájení. V okolí patice se nachází celkem 8 kondenzátorů, které jsou určeny pro procesory a dalších 6 MOSFETů. Kondezátory mají kapacitu 3x 3300 uF, 2x 1800 uF a 3x 1500 uF, celkem tedy 18 000 ěF. Při provozu se relativně zahřívají, stejně jako MOSFETy. Přetaktování má tedy připraveno celkem slušné zázemí.

Baterii pro hodiny a BIOS dodal Panasonic :-)