reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI M670 – levný AMD Sempron

23.2.2007, Josef Brož, recenze
MSI M670 – levný AMD Sempron
Notebook MSI M670 vychází z proslulé „krystalové“ edice M677X. Nový MEGABOOK je však určen méně movitým zákazníkům. Tomu odpovídá i hardwarová architektura postavená na procesoru Sempron 3400+ a grafické kartě nVIDIA 6100.
Hardware koncepce notebooku MSI M670 je podřízena nízkým výrobním nákladům. Notebook je proto osazen pouze jednojádrovým AMD Sempron 3400+. Mobilní procesory AMD jsou oproti konkurenčním Intel stále vyráběny 90 nm technologií SOI (silicon-on-insulator). Procesor je označen kódovým označením Keene a jeho jádro taktováno na 1,8 GHz.


AMD Sempron 3400+

Mobilní Semprony nabízejí osvědčenou hardwarovou architektu. Jádra procesoru mají vlastní L1 cache 128 kB (datová + instrukční). Naopak L2 cache nabízí 256 kB pro každé jádro. Procesory AMD Sempron využívají instrukcí sady MMX, SSE 1, 2 a 3 spolu s vlastní multimediální sadou 3DNow!.


Detail chladiče CPU

Systémová sběrnice HyperTransport pracuje s taktem 800 MHz. Komunikaci mezi jednotlivými částmi hardware řídí čipová sada nVidia GeForce 6100 (C51MV) s jižním můstkem nVidia MCP51M. Menší vytížení čipsetu zaručuje paměťový řadič, který je integrován přímo do procesoru a podporuje paměti DDR2- 667 MHz.


06 nVidia GeForce 6100 (C51MV)

Ceně notebooku odpovídá i menší kapacita operační paměti. Notebook MSI M670 je vybaven pouze 512 MB DDR2-533 pamětí s časováním 4-4-4-11. Z předchozích řádků vyplývá, že osazen je pouze jeden ze slotů. Dvoukanálový paměťový přenos proto není podporován. Řadič paměti umožňuje osadit moduly o celkové kapacitě až 2 GB. Návrh PCB je relativně jednoduchý, grafické jádro integrované do čipsetu ušetřilo spoustu místa (viz obrázek). Veškeré komponenty jsou snadno přístupné a kabely nikde nepřekáží.


SO-DIMM paměť DDR2-553


Grafické jádro nVIDIA GeForce Go 6100


Mobilní grafické jádro je součástí čipsetu Intel Calistoga nVidia GeForce 6100 (C51MV). Technologie TurboCache umožňuje integrované grafice využívat šířku PCI-E sběrnice a sdílet tak až 128 MB z operační paměti. Grafické jádro využívá Vertex Shader model verze 3,0 s dvěma pixel pipelines a jedním vertex shaderem. Výkon integrovaného čipu odpovídá konkurenčním řešením Intel GMA 950 nebo ATI Radeon Xpress 1150. Podrobnější informace o výkonu notebooku najdete v následujících testech.


Základní deska - čipset, CPU, GPU, DIMM


LCD panel


Panel notebookuje zcela shodný s nedávno testovaným MSI M677X. Podobně jako u „Crystal Collection“ verze je u modelu MSI M670 použit panel Samsung LTN154X3-L01. Parametry panelu jsou velmi dobré, jedná se o leštěný, tzv. Glare displej, s rozlišením 1280x800.


LCD a testovací obrazec

Rychlost odezvy, ostrost a jas panelu jsou vyhovující. Velmi dobrá je i věrnost barevného podání. Konstrukce panelu je robustní a displej se při namáhání neprohýbá. Jediným rozdílem proti dražší verzi Crystal Collection je jednodušší povrchová úprava těla displeje. Zadní strana displeje M677X připomínala lakovaný povrch piána, povrch M670 tvoří stříbrný plast.


Testovací obrazec 45°

Obvyklým problémem notebookových displejů bývají pozorovací úhly. Vertikální úhel pozorování je o něco horší než horizontální (viz následující obrázek). Pokud pozorujeme displej pod úhlem 45° dochází k mírné deformaci barevných přechodů. Se zvětšujícím úhlem dochází k úbytku jasu a postupné ztrátě barevných přechodů.


Testovací obrazec 45°

Při horizontálním úhlu pohledu jsou barevné přechody stále plynulé. Dochází sice k určitému poklesu kontrastu, ale obraz je stále velmi dobrý. Při extrémních úhlech pohledu nad 70° dochází k inverzi barevných přechodů.


Testovací obrazec

Věrnost barevného podání a kontrast displeje dále zvyšuje použití leštěného glare povrchu. Na testovaném obrázku není patrné žádné proužkování nebo dithering. Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k rozdvojování hran nebo rozmazávání. Širokoúhlý panel 15,4“ panel s poměrem stran 16:10 je vhodný pro sledování filmů.


Zvuk


Ozvučení notebooku zajišťuje jižní můstek skrze nVidia MCP51M, čip RealTek ALC883. Kvalita reprodukce je zcela shodná s dražším typem MSI M677X. Notebook nabízí kvalitní a nebývale hlasitou reprodukci. Čistota zvuku není nijak ovlivněna plastovým tělem notebooku, nejsou slyšet žádné rezonance. Poněkud nepohodlné je zesilování hlasitosti přes funkční klávesy. Změna hlasitosti je signalizována pomocí OSD na displeji.



Audio panel


Pevný disk a optická mechanika


V základní sestavě je model MSI M670 dodáván s 60 až 120 GB diskem. Testovaný notebook byl vybaven 80 GB pevným diskem FUJITSU MHV2080BH. Plotny SATA disku se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Vyrovnávací paměť je 8 MB a výrobce udává průměrnou přístupovou dobu kolem 12 ms. Spotřeba 2,5“ disku FUJITSU za provozu je velmi nízká, při čtení a zápisu se pohybuje se kolem 1,9 W. Hlučnost tohoto modelu má být kolem 28 dBA.. Velmi dobrá je vysoká odolnost proti otřesům, až 300 G za chodu (v délce trvání 2 ms). Určitou výhradu mám k uložení disku v šasi notebooku. Pevný disk není přišroubován, v podstatě drží v SATA konektorech a jeho vypadnutí brání pouze jakási gumová podložka.


FUJITSU MHV2080BH

Zajímavé parametry nabízí optická mechanika PHILIPS DVD-RAM SDVD8821. Jak je patrné z typového označení, mechanika podporuje zápis nejen na DVD±R , ale i vysokorychlostní 5x zápis na DVD-RAM. Klasická CD-RW mechanika vypálí 24x. Kvalitu záznamu zajišťuje technologie buffer underrun a 2 MB buffer.


PHILIPS DVD-RAM SDVD8821
reklama