reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI M670 – levný AMD Sempron

23.2.2007, Josef Brož, recenze
MSI M670 – levný AMD Sempron
Notebook MSI M670 vychází z proslulé „krystalové“ edice M677X. Nový MEGABOOK je však určen méně movitým zákazníkům. Tomu odpovídá i hardwarová architektura postavená na procesoru Sempron 3400+ a grafické kartě nVIDIA 6100.
Po stránce rozšiřitelnosti, portů a rozhraní nabízí MSI M670 zcela standardní výbavu. Konektory jsou umístěny rovnoměrně po obou stranách přístroje. Na levé straně nedaleko DVD mechaniky jsou dva USB porty spolu s konektory pro připojení k LAN nebo modemu.


Levý bok

Napájení přístroje je u MSI notebooků poněkud nevhodně umístěno na pravé straně. Dražší typ MSI M677X byl vybaven DVI konektorem, levnější M670 musí vystačit s analogovým D-Sub výstupem na monitor. Následuje výstup na TV (S-Video) spolu se zbývajícími USB porty a FireWire rozhraním. Pravý bok uzavírá šachta pro Express Card zařízení. Výdechy ventilátoru jsou umístěny na zadní straně přístroje. Naopak čtečka paměťových karet se nachází na čelní straně přístroje spolu s audio panelem.


Pravý bok

AMD platforma nenabízí ucelené řešení, které spojuje procesor, čipset a bezdrátové řešení jedné firmy. Výrobci notebooků s procesory AMD mají volnou ruku ve výběru dodavatele bezdrátového řešení. WiFi připojení v případě MSI M670 proto zajišťuje čip společnosti Ralink RT2560F s podporou 802.1b/g WLAN.


WiFi „připojení“

Pro připojení do LAN sítě lze použít gigabitové připojení (Realtek RTL8168/8111 PCI Express). Telefonické připojení obstarává Agere Systems HDA Modem v6081. Rozhraní Bluetooth a infračervené IrDA bohužel ve výbavě zcela chybí.


Baterie a provoz


Po dlouhé době se v našich testech setkáváme s jednojádrovým notebookem, který je vybaven integrovanou grafickou kartou. Podle hardwarových parametrů a 4400 mAh baterie jsem usuzoval na dlouhou výdrž na bateriích. Tomu by odpovídala i poměrně nízká hodnota 25 W TDP (Thermal Design Power) procesoru Sempron 3400+. Pro srovnání – dvoujádrový AMD Turion X2 TL-56 má cca 33 W, konkurenční řešení Core 2 Duo 34 W a starší jednojádrová Pentia M mají TDP kolem 27W. Výrobci často ve specifikacích uvádějí přemrštěné hodnoty výdrže. Proto mě překvapila „upřímnost“ u MSI M670, kde výrobce uvádí pouhé dvě hodiny.


Chladící systém notebooku

AMD podobně jako Intel využívá sadu šetřících technologií, které snižují spotřebu přístroje. Dobře známá je především technologie PowerNow!, jež dynamicky snižuje frekvenci a napětí procesoru. Při běžném provozu (např. Office aplikace) klesá s pomocí Cool'n'Quiet frekvence procesoru na cca 800 MHz. Notebook je obecně při provozu velmi tichý. Určitá hlučnost se projevuje pouze při vysokorychlostním čtení DVD.


4400 mAh baterie

Power management program prodělal několik změn. Bohužel povětšinou velmi kosmetických. V první řadě se změnilo GUI programu, které je nyní trochu přehlednější. Změnil se i název programu - místo tradičního Energy Station se nyní jmenuje Dual Core Cell. Trochu zavádějící pojmenování, když v útrobách notebooku pracuje jednojádrový Sempron. Funkce programu je však pouhým rozšířením možností nabízených operačním systémem Windows XP.
reklama