reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI MEGABOOK GX600PX - overclockerův notebook?

10.12.2007, Josef Brož, recenze
MSI MEGABOOK GX600PX - overclockerův notebook?
Posledním zástupcem herní řady MEGABOOK je notebook MSI GX600PX. Model, který opět zmenšil rozdíly mezi notebookem a desktopem. Zástupce střední třídy pohání výkonný hardware postavený na procesoru Core 2 Duo T7500, nezávislé grafické kartě NVIDIA 8600M GT apod. Poprvé se u notebooku setkáváme i možností přetaktování pomocí technologie Turbo Drive Engine.
Notebooky s logem Centrino Duo a Centrino Pro se pomalu posunují do středního segmentu trhu. V cenové relaci do 30 000 ,- lze proto dnes nalézt modely s velmi výkonným hardware. Tomuto trendu odpovídá i nový MEGABOOK společnosti MSI. Jeho hardwarové parametry jsou takřka identické s nedávno recenzovaným modelem MSI GX700 z "prémiové" řady Extreme Edition. Opět se zde setkáváme s výkonným procesorem Core 2 Duo T7500, který pracuje na frekvenci 2,2 GHz. Upravená verze druhé generace procesorů Core 2 Duo přinesla do mobilní architektury podporu 800MHz FSB sběrnice. Podobně jako předcházející procesory Core 2 Duo, byl i model T7500 vyroben 65nm technologií. Určitým pokrokem v mobilní sféře je i rozšíření procesorové L2 cache na 4 MB. Volnou kapacitu L2 cache dynamicky přerozděluje Intel Smart Cache podle aktuálních nároků jednotlivých jader. Specialitou notebooku MSI GX600PX je výrobcem podporovaná možnost přetaktování. Společnost MSI tuto vlastnost prezentuje jako technologii - Turbo Drive Engine. V praxi se jedná o jednoduché zvýšení FSB procesoru, který MSI pouze markentingově využila. Podle firemních materiálů by Turbo Drive Engine měl přinést až 20% zvýšení výkonu. Podrobněji se na první overclocking notebooku podíváme v kapitolách Provoz a Testy.


Intel Core 2 Duo T7500

Nová generace Centrino platformy přinesla i nové varianty čipových sad Intel. V případě MSI notebooků GX600PX a GX700 je to mobilní verze čipsetu Intel 965 Express (varianty GL960/GM965/PM965) s kódovým označením Crestline. Pro úplnost dodám, že nejmodernější variantu Intel čipsetu provází i čtvrtá generace integrovaného grafického jádra Intel Graphics Media Accelerator X3100 a především podpora bezdrátových sítí standardu IEEE 802.11n. Nesmíme zapomenout ani na inovovaný jižní můstek čipsetu - Intel 82801HBM ICH8M.


Čipová sada Mobile Intel Crestline PM965

Jak jsem upozorňoval již v úvodu, hardwarová architektura obou posledních modelů MSI je shodná (pomineme-li rozměry obou přístrojů). V základní sestavě je MSI MEGABOOK GX600PX dodáván se dvěma 1024MB moduly DDR2-667 s časováním 5-5-5-15 MHz. Díky osazení obou paměťových slotů pracují paměťové moduly v dvoukanálovém režimu. Čipová sada umožňuje adresovat maximálně 4 GB paměti.


Paměťový subsystém


Grafická jádra – GeForce 8600M GT


S výkonnými GPU společnosti NVIDIA se v noteboocích setkáváme stále častěji. Pokud se podíváte do nabídek českých prodejců, získáte dojem, že ATI v mobilních grafikách poněkud zaspala. Ale zpět k recenzovanému modelu MSI MEGABOOK GX600PX. Podobně jako u předcházejícího modelu se o 3D grafiku stará čip NVIDIA GeForce 8600M GT. Jádro samostatné grafiky pracuje na 475 MHz a disponuje 512 MB nesdílené GDDR3 paměti s taktem 700 MHz. Jen pro doplnění, NVIDIA poněkud poupravila značení mobilních čipů. Grafiky GeForce již nepoužívají mobilní přívlastek Go, ale písmenko M za číselným označením řady - viz GeForce 8600M.


NVIDIA GeForce 8600M GT

Papírově mobilní grafika víceméně odpovídá svému desktopovému protějšku, nižší je pouze takt grafického jádra a takt stream procesorů. Jádro s kódovým označení G84 využívá tzv. unifikované shadery, které podle potřeby provádí operace buď nad vertexy nebo pixely. Mobilní GeForce 8600M GTpracuje s 32 stream procesory na 950 MHz. Grafický subsystém díky dostatku vlastní paměti nemusí používat technologii TurboCache pro sdílení volné kapacity operační paměti.

Nové čipy společností NVIDIA a ATI přinesly rovněž lepší podporu přehrávání HD videa. V případě notebooků se však dosud jednalo spíše o zbožná přaní marketingu realizovaná pouze barevnými nápisy "HD ready". Teprve notebook MSI GX600PX tento "papírový" benefit uvádí do reálného provozu. Recenzovaný model disponuje HDMI výstupem, kterým lze k notebooku připojit plasmovou TV nebo LCD s vysokým rozlišením. Přehrávání videa v kodeku H.264 zajišťuje technologie PureVideo HD Engine. Hardwarový akcelerátor VP2 a Bitstream procesor (BSP Engine) zastává práci, kterou dříve vykonával procesor notebooku.


LCD panel


Srovnávání kvality LCD jednotlivých notebooků je značně subjektivní záležitost. Jediným opravdu relevantním srovnáním je přímé pozorování dvou panelů vedle sebe. Bohužel tuto možnost vetšinou nemáme a měření optickou sondou, které provádí kolegové u stolních LCD, by bylo nad rámec této recenze. Přesto lze v případě modelu MSI GX600PX bez problému prohlásit, že se jedná o velmi dobrý LCD panel s kvalitními parametry. Jediným problémem je pouze velmi lesklá vrstva (glare) displeje. Přílišná odrazivost a lesklost v mnoha případech poněkud komplikuje čitelnost displeje.


LCD a testovací obrazec

Kvalita displejů se stále zvyšuje, a proto i notebook do 30 000,- Kč může nabídnout velmi dobrý obraz. Širokoúhlý panel MSI GX600PX nabízí v této kategorii obvyklé rozlišení 1280 x 800. Parametry jako rychlost odezvy a jas jsou vyhovující. Sytost barev a věrnost jejich podání je rovněž na vysoké úrovni. Na uvedených obrázcích proto není vidět žádné proužkování. Poněkud diskutabilní je však dílenské zpracování a kvalita plastů, ve kterých je displej uložen. Zadní část konstrukce není příliš tuhá a panel se při silnějším tlaku na střed začne prohýbat.


Testovací obrazec 45° vertikálně
Pozorovací úhly jsou velmi dobré - sledujete-li displej pod úhlem 45° vertikálně, je patrná pouze minimální deformace barevných přechodů. Kolem úhlu 70° se postupně ztrácí plynulé barevné přechody a dochází k inverzi barev. Nejpatrnější je tento jev u modré barvy ve spodní části obrazce.


Testovací obrazec 45° horizontálně

Horizontální pozorovací úhly jsou tradičně o něco lepší, což lze u výrobní technologie TN předpokládat. Obraz pod úhlem 45° zůstává v podstatě nezměněn, barevné přechody si udržují svou plynulost, jas i kontrast klesají minimálně. Při vyšším úhlu se postupně ztrácejí plynulé barevné přechody a dochází k jejich inverzi. Duhový přechod snese srovnání se stolními LCD; veškeré přechody jsou plynulé a bez ditheringu (viz "barevný přechod"). Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání nebo rozdvojování hran. Díky poměrně věrnému barevnému podání lze notebook použít i pro práci s grafikou, úpravu fotek apod. Poměr stran 16:10 nabízí velmi dobré podmínky pro sledování filmů.


Barevný přechod


Zvuk


Zvuková karta Centrino notebooků je integrována do jižního můstku čipsetu Intel ICH8M (82801HBM). Výjimkou není ani MSI MEGABOOK GX600PX, který využívá zvukový čip Realtek ALC888. Podobně jako předchozí model MEGABOOKu i MSI GX600 má reproduktory umístěné pod sloupky LCD panelu. Tento model však narozdíl od MSI GX700 není vybaven 4.1 reproduktory s integrovaným subwooferem. Tento "nedostatek" je kompenzován možností připojit externí 5.1 soustavu. Kvalita zvukového výstupu je velmi dobrá, zesilování však zajišťují pouze funkční klávesy. Změna hlasitosti není potvrzena OSD hlášením.


Reproduktory

Mikrofon je zabudován do plastu, který lemuje klávesnici. Multimediální využití notebooku usnadňuje i integrovaná webkamera. Její parametry jsou velmi dobré, 1,3Mpix senzor kamery pracuje rychle a plynule. Kameru lze aktivovat pomocí speciálního funkčního tlačítka.

Webkamera


Pevný disk a optická mechanika


MSI GX600PX je vybaven 250GB pevným diskem z produkce společnosti Western Digital. Použitý WD disk patří k oblíbené řadě Scorpio - typové označení WD2500BEVS-22UST. Plotny pevného disku se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu, vyrovnávací paměť je 8 MB.Průměrná přístupová doba se dle specifikací pohybuje kolem 12 ms. Nízkou hlučnost disku zaručují fluidní ložiska a WhisperDrive technologie. Odolnost proti otřesům zajišťuje tzv. ShockGuard ve spolupráci s SecurePark techlologií, která parkuje záznamové hlavy mimo povrch plotny. Včasné zaparkování hlaviček předchází poškození uložených dat. Provozní spotřeba dsiku se pohybuje kolem 2 - 2,5 W.


Western Digital Scorpio - WD2500BEVS-22UST0

MSI patří mezi první výrobce, kteří do svých notebooků integrovali rozhraní eSATA. Skoro bych řekl "konečně" neboť specifikace mobilního SATA rozhraní byla schválena již počátkem roku 2005. Dosavadní možnosti připojení rychlých disků nejsou zcela ideální, pomineme-li (bohužel) málo rozšířené Firewire (IEEE1394), které je dnes používáno především pro připojení DV kamer apod.

Další alternativou pro připojení harddisku je proto rozhraní USB 2.0. Toto rozhraní však bylo původně zamýšleno pro periferie typu myš, tiskárna apod. Pro zapojení rychlých pevných disků není USB zrovna vhodné, zejména kvůli vysokým latencím a nižší propustnosti. Naopak eSATA byla již od začátku plánována jako rozhraní pro externí pevné disky, a proto za sebou nevláčí "historickou" zátěž USB. Vzhledem ke spotřebě harddisků není součástí eSATA definice napájecí rozhraní. Napájení 3,5" disků tak nejčastěji zajišťuje externí adaptér. Podle specifikací dosahuje eSATA teoretické rychlosti až 2400 Mbit/s (cca 300 MB/s). Stínění datového kabelu umožňuje používat kabeláž o délce až dva metry.


Optiarc DVD RW AD-7530B

Vestavěná optická mechanika je výsledkem spolupráce společností Sony a NEC. Model Optiarc DVD RW AD-7530B umí číst a zapisovat všechny běžné DVD formáty, včetně dvouvrstvých disků. Na rozdíl od předchozího modelu však nespolupracuje s HD DVD médii.
reklama