reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI MEGABOOK PR200GX: 12" v pastelovém hávu

14.5.2008, Josef Brož, recenze
MSI MEGABOOK PR200GX: 12" v pastelovém hávu
Nový MEGABOOK splňuje předpoklady hračky pro dámskou klientelu. Pestré barvy, nezvyklý design a 12" rozměr, který odpovídá kabelce. MSI MEGABOOK PR200GX však nelze zavrhnout jako módní doplněk. Nabízí perfektní zpracování, vysokou mobilitu i výkonný hardware.
Přestože MSI představilo MEGABOOOK PR200GX jako 12" přístroj, jeho velikost odpovídá spíše 13" přístrojům. Základna notebooku proto nabízí dostatek místa pro běžně používané porty a rozhraní. Konektory jsou rozmístěny po obou stranách přístroje. Většina portů je vyvedena na pravý bok. Zde jsou dva USB porty poněkud netradičně rozděleny modemovým RJ11 konektorem. Televizní S-Video výstup nahrazuje moderní HDMI rozhraní pro přenos nekomprimovaného obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu. Pomocí HDMI lze k notebooku připojit nejen LCD nebo plazmovou TV, ale i DVD přehrávač nebo A/V receiver. MEGABOOK umožňuje i připojení DTV antény pro příjem digitálního signálu. Bohužel vlastní tuner v základní výbavě chybí. Express Card slot se nachází nad čtečkou paměťových karet. Na pravém boku najdete rovněž žebrovaný výdech ventilátoru.


Pravý bok

Levý bok je poněkud skromnější - většinu prostoru zabírá DVD mechanika. Najdeme zde rovněž poslední USB port spolu s LAN konektorem. Výbavu levého bloku uzavírá D-Sub konektror a Kensington zámkem. Audio panel je umístěn na čelní straně přístroje.


Levý bok

Možnosti konektivity odpovídají výbavě tradičního Centrino notebooku čtvrté generace. Bezdrátové připojení umožňuje Intel PRO/Wireless 4965AGN (WiFi protokoly IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g a IEEE 802.11n). Za nepsaný standard považuji přítomnost Bluetooth rozhraní pro komunikaci s mobilním telefonem apod. Konektivitu v LAN sítích zajišťuje čip Realtek RTL8168B/8111 Gigabit . Telefonické připojení obstarává tradiční Agere Systems HDA modem.


WiFi Intel PRO/Wireless 4965AGN


Baterie a provoz


Mobilita souvisí nejen s velikostí notebooku, ale především s jeho výdrží na bateriích. Specifikace přístroje (kapacita baterie a architektura) slibují poměrně dlouhou výdrž notebooku. Při běžné práci s kancelářskými aplikacemi se MSI MEGABOOK PR200GX vybije za cca tři hodiny provozu. V porovnání s běžnými levnými notebooky je to velmi dobrý výsledek. Na druhou stranu, očekával jsem, že díky kapacitě baterie se výdrž notebooku posune k hranici čtyř hodin (viz. výsledky modelu Sony Vaio SZ4XN - 5200 mAh). Podrobněji se výdrži baterie budeme věnovat v kapitole testy.


MSI MEGABOOK PR200GX - baterie 5200 mAh

Spotřebu notebooků postavených na platformě Intel ovlivňuje několik "úsporných" technologií. Hlavním tahounem v případě druhé generace Core 2 Duo je Enhanced SpeedStep, který snižuje frekvenci CPU pomocí změny multiplikátoru. Testovaný notebook proto pracoval ve dvou režimech. V klidovém stavu klesá násobič z původní hodnoty 10x na 6x. Zárověň dochází ke snížení pracovní frekvence z 1,66 na 0,99 GHz. Výdrž baterií dále zvyšuje technologie Deeper Sleep, která v klidovém stavu CPU přesunuje data z vyrovnávací do operační paměti. Mimo jiné Deeper Sleep snižuje napětí procesoru, a tak jsou napájeny jen jeho nejnutnější oblasti. Softwarová stránka power managementu je plně ve správě Windows Vista.
reklama