reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI MEGABOOK PR200GX: 12" v pastelovém hávu

14.5.2008, Josef Brož, recenze
MSI MEGABOOK PR200GX: 12" v pastelovém hávu
Nový MEGABOOK splňuje předpoklady hračky pro dámskou klientelu. Pestré barvy, nezvyklý design a 12" rozměr, který odpovídá kabelce. MSI MEGABOOK PR200GX však nelze zavrhnout jako módní doplněk. Nabízí perfektní zpracování, vysokou mobilitu i výkonný hardware.
Design notebooků s logem MSI jsem donedávna považoval za poněkud nedotažený až kýčovitý. Výrobce často přejímal designové prvky jiných výrobců, které se snažil použít ve svých produktech. Příkladem může být modní vlna leštěných "piano" povrchů, kterou odstartoval Samsung u svých TV a monitorů. MSI se tohoto trendu chopil a lesklými plasty vybavil několik svých modelů. Za pomyslný "vrchol" považuji MEGABOOK GX600PX, který MSI polepil naprosto nevkusnými samolepkami s motivem plamenů.


MSI MEGABOOK PR200GX

Přestože jsem k novému MEGABOOKu přistupoval s určitými předstudky, musel jsem svůj pohled na produkty MSI poněkud změnit. Na novém MEGABOOKu řady PR200 je znát pokrok nejen po stránce vzhledu, ale i v kvalitě zpracování. Zvlášť povedená je kombinace šedivých okrajových plastů s dominantní světle zelenou barvou ma zadní straně displeje. Odstín zelenené barvy je ve firemních materiálech označován jako wasabi, podle barvy japonského zeleného křenu. Nápaditý vzhled se dočkal i ocenění Reddot design award 2007.


MSI MEGABOOK PR200GX

Přestože výrobce usiloval o co nejnižší náklady, nijak tím neutrpěla ergonomie a funkčnost přístroje. Tradiční součástí MEGABOOKů je kovový kroužek, který zdobí zadní stranu displeje. Na rozdíl od předchozích modelů však není podsvícen nebo ozdoben křišťálem . Uvnitř broušeného kovového kroužku je bílou barvou vyvedeno logo společnosti. Dlužno dodat, že bílý font působí na zeleném povrchu poněkud mdle.


MSI MEGABOOK PR200GX

Určitou eleganci nepostrádá ani konstrukční řešení pantů - závěsů, které spojují displej notebooku s jeho základnou. Kombinace tří různobarevných plastových materiálů s kovovým pantem působí velmi rafinovaně. Zajímavým kontrastem jsou ostré hrany kolem kloubu a zaoblená hmota baterie, která plynule navazuje na základnu notebooku. Vlastní baterie pak dodává přístroji určitý úhel sklonu, který usnadňuje psaní na klávesnici.


MSI MEGABOOK PR200GX

Jak jsem již zmínil v úvodu, MSI MEGABOOK PR200GX je v podstatě 13" notebook s displejem 12". Tomu odpovídají i rozměry - šířka notebooku je přibližně 30,3 cm, jeho hloubka cca 23,1 cm a výška přístroje se pohybuje v rozmezí 1,6 až 2,9 cm podle sklonu základny. Pro srovnání uvedu rozměry jiného 13" modelu - Toshiba Satellite U300. Š: 31 cm x H: 22,7 cm x V: 3-3,4 cm. Přestože recenzovaný MEGABOOK pracuje s těžší 5200mAh baterií, jeho hmotnost dosahuje 1,8 kg. V porovnání s Toshibou je proto o cca 150 g lehčí.


Funkční tlačítka MSI MEGABOOK PR200GX

Velmi elegantně je zpracován panel s funkčními tlačítky, která vystupují z perforované kovové mřížky. Panel notebooku není vybaven žádnou pojistkou, v zavřeném stavu je přidržován pouze konstrukcí pantů. V souladu s celkovou koncepcí jsou vyvedeny i diody přístroje, které jsou umístěny v pravém rohu. Spodní část notebooku je patrně z úhlíkových vláken. Použití těchto materiálů notebook nejen odlehčuje, ale celá spodní strana přístroje funguje jako pasivní chladič.


Kontrolky


Klávesnice a Touchpad


Základnu notebooku tvoří světle šedivý plast. Vlastní klávesnice je bílá, popisky jednotlivých kláves černé a modré. Rozložení kláves je v podstatě standardní a přes menší velikost základny jsou tlačítka dostatečně velká. Vzhledem k velikosti notebooku překvapí dvouřadý Enter. Menší jsou pouze funkční klávesy F1-F12, který tvoří jednu řadu s Pause, PrtScr, Ins, Del. Kurzorový kříž je nedělený a plynule navazuje na hlavní blok kláves. Tlačítka PgUp, PgDn najdete spolu s Home a End při okraji klávesnice, zcela v pravo. Otázkou zvyku je umístění funkční klávesy Fn vlevo od CTRL. MSI (podobně jako Asus) tyto klávesy u jednotlivých řad notebooků s oblibou prohazuje.Modře podsvícený vypínač notebooku je umístěn v horní části základny.


Klávesnice MSI MEGABOOK PR200GX

Pracovní plocha touchpadu je vyvedena v podobném odstínu šedi jako základna notebooku. Vlastní touchpad je zapuštěn poměrně hluboko pod povrch základny. Tlačítka touchpadu jsou rozdělena biometrickým senzorem pro snímání otisků prstů. Stisk tlačítek myši vyžaduje trochu větší sílu, což neulehčuje ovládání notebooku.


Touchpad
reklama