Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: MSI NX6800: hurá na Doom 3
11.8.2004, Martin Štěpánek, recenze
Jak jistě všichni stihli zaregistrovat, vyšel nový Doom 3. Ale již dlouho před samotným vydáním této hry se nesly pověry o hardwarové náročnosti. První, ale nevěrohodné testy se objevily již dříve spolu s Alfa verzí, ale jak je tomu skutečně se podíváme až dnes, kdy máme zapůjčenou plnou verzi hry.
Werym (18) | 13.2.200615:42
reklamuj grafiku ! nebo ji skus podtaktovat
Odpovědět0  0
vaclavtesarek@seznam.cz | 17.11.200415:44
mam Athlona XP 1700+ Grafickou kartu Geforce 2 32MB­/256bit a 512 RAM a i na to ze je mam takto slaby pocitac jsem si zahral Dooma 3 v rozlisen 800x600 mozna se to nekomu bude zdat sileny ale je to tak. Far Cry je ale opravdu lepsi a takovy caviky jako s doomem 3 nenadelali :­-)
Odpovědět0  0
drouzetice@seznam.cz | 17.11.200415:34
Muj pocitac obsahuje AMD 2500 Barton, 512 DDR­/266 Zakladni deska MSI KT6V LSR a koupil jsem si právě zmiňovanou grafiku od MSI Ge Force 6800 a nevim proc mi nejde pustit 3Dmark 2001 se ani 3DMark 2003 stim ze jsem mel nainstalovano nejdriv Win XP SP2 a Direct X 9.c po sleze co jsem zjistil problemy rozhodl jsem se s instalaci noveho systemu bez sp. pokousel jsem se nainstalovat i aktualni ovladace ale stejne se nedari.
Popis problemu: Pri nacitani se mi vypne monitor a pomuze jen vypnuti celeho pocitace. Kdyz pocitac restartuji tlacitkem reset, nenabehne.
Pokud by nekdo mylsel ze mam slaby zdroj tak nevim ale silnejsi nez 420W asi neni potreba
Poradite mi nekdo? Predem dekuju
Odpovědět0  0
gett | 13.2.20060:28
me jedou 3Dmarky v klidu,ale v kazdy hre po chvilce to zatuhne.vypne se monitor a ani restart nejde,pouze vypnout PC.vis o tom neco vic?jak se toho zbavit a vyresit?diky
Odpovědět0  0
snapcase (70) | 28.10.200420:55
tak teraz neviem,mam tuto kartu doma,ale regulator otaciek na nom nie je,aj ventilator a chladic je cierny,prosim poradte o co ide?
Odpovědět0  0
pařan | 23.9.200419:21
no jak si myslíslíte že by hra šla na athlonovy 64 3000+ s 800mb ram a geforce FX 5500 ? nebo 5700
jo a skuste napsat testy s rozbalenímy .pk4 hra de o 50% rychlej !!!!! fakt stačí rozbalit zabalený soubory v doomovy s koncovkou pk4
Odpovědět0  0
zixi (1) | 25.8.200420:05
kolko da tato grafika na hre lock on pri plnych detailoch ale bez AA a anisotropie
Odpovědět0  0
Commando. | 19.8.200415:18
nForce2, Athlon 2600+, 1GB RAM, GF5700­(256­) ­- 1024x768, High details ­(bez AA­) ­- 15­-30 fps, průměrně 20.
S tím jsem to dohrál a kupovat si kartu za 17000,­- kvůli nějaké hře... to si radši za ty peníze koupím pravej kvér :)
Odpovědět0  0
wrah | 25.8.200414:07
a uděláš si pravej doom? to je paráda, ja bydlim na pankráci hned naproti base. určite se za tebou stavim až tam budeš.
Odpovědět0  0
milko | 18.8.200411:32
DOOM3 dobré,ale nesmí tam být moc živo! ­- 16,8FPS,800x600,plné detail. ­( GF2ULTRA,1G ram,Thorton 2200,K7pro266a­)
Odpovědět0  0
Aleš Ledvinka (3) | 14.8.20045:07
Jo DOOM. To je to spravny prirovnani.
Odpovědět0  0
HADiCE | 12.8.200415:21
Moc pěkná grafika, hezký skripty, efekty atd.

Ale fakt mě nebere bloudit jako lama někde ve tmavejch chodbách a hledat karty od dveří.

Far Cry mi prostě přišel lepší a to hlavně kvůli exteriérům.
Odpovědět0  0
Karel Kahovec | 16.8.20046:24
Přidám se ­- na hraní potmě by měla stačit žádná grafika, ne? Zkusil jsem to a smazal. S Bartonem 2500 a GF 5700 to jede někde kolem 40 fps na 800x600 a druhé nejhorší kvalitě. Ať si to nechají.
Odpovědět0  0
skyfinger | 25.8.200411:55
Přesně tak, FarCry jsem dohrál několikrát a na nejtěžší jsem to dohrál do poloviny, pak mě to nebavilo, už to bylo těžké.

Dooma III jsem už před 2 týdny dohrál do posledního kola a tam mě nebavilo lítat dokola a nechat se odstřelovat raketama bejkem a ještě k tomu střílet další vylézající příšery, které mě nesčetněkrát zabili. Rozhodně si to už nikdy nezahraju a patrně to ani nedohraju. Od začátku až do konce to bylo úplně to samý, tma nic než tma a nuda nad nudu. Těším se na Half­-Life 2 ten za tu koupi snad stojí!
Odpovědět0  0
Commando. | 25.8.200412:47
Hele toho ­"bejka­" na konci jde zabít jen tou ­"soul cube­" kostkou na duše ­- a právě těma Impama co tam furt lezou ji vžycky nabiješ... ­(zabiješ 5 příšer čímkoliv a máš nabitou kostku­). Takhle ji na něj musíš hodit několikrát a on asi po páté umře :­)
Jinak souhlas, pěkná grafika, ale furt to samé... nic moc :(
Odpovědět0  0
skyfinger | 25.8.200413:41
Děkuji moc!!!!!! Už jednou v tom pekle, jsem se s tou příšerou s těma seekerama trápil. Vystřílel jsem do ni všechny náboje a nic, pak jsem teda poslech volání toho hlasu a střílel jsem po seekrech a pak střílel do příšery, taky nic. No a pak jsem tedy střílel do toho ­"oka­" od kud ty seekři vylétali a hned byl mrtvej. Tady s tím ­"bejkem­" jsem si říkal, že to bude to samé a ono taky jo:­)­)­)­) Díky moc.

PS: Já jsem používal skoro vždy jen brokovnici na všechny příšery i na ty ohromné, rotačák BFG raketomet i plasmu jsem měl snad stále plnou, minimálně mi do ničeho nikdy nedošly náboje ani do brokovnice. ­(když neberu tu ohromnou příšeru v pekle­) a soucube jsem použil párkrát tak jsem na ni úplně zapoměl :­)­)­)

Ještě jednou díky! Tak to jdu dohrát, to bude takhle to bude pohodička!
Odpovědět0  0
skyfinger | 25.8.200413:49
Tak jsem to dohral :)
Odpovědět0  0
Bonta-kun | 25.8.200413:02
Doom 3 je pre mna velkym sklamanim. Nemozem pochopit ten hype co vladne na sieti. Tato hra je totiz uplna hovadina a nema nic co robi hru dobrou. Mizerna zapletka, zla hratelnost a graficka monstrozita vdaka ktorej si to v plnej kvalite uzije len malokto. Nevychadzam pritom z udivu kolko bodov ziskava v recenziach roznych casopisov! Napriklad aj taky level sa nechal riadne uniest ked D3 ohodnotil na 87 cim u mna riadne klesol. No nic, zda sa ze herna loby funguje stopercentne a sfanatizovala uz riadnu masu ludi.
Snad uz to bude obecne pravidlo ze hry budu coraz viac plytke a komercne, zalozene len na grafike.
Z tejto hry mi je na sablu.
Odpovědět0  0
hlbocky | 11.8.200420:37
Ja som na tou kartou rozmýšlal ale kua keď to tak strašne hučí ! Už som sa raz popáli na karte ABit s chladením OTES. Mám pocit, že to je stejné. Keď to fičalo naplno bolo to strašné. Tak som to rychlo predal a kupil som radeon 9600XT. Teraz si dávam sakra pozor. A preto radšej zvolim 9800pro alebo 5900XT. Ak máte skusenosti dajte vedieť. Ps. Jedina možnosť je to napichnuť na vodu ale dáko sa mi nepozdáva uchytenie chladiča.
Odpovědět0  0
panho | 11.8.200420:42
tak kdyz koupis tu 5900xt 128mb od MSI nic neuslysis . tohle je velmi ticha karta. mel jsem ji donedavna a na hluk si nemuzu stezovat. to se snazim mit co nejtissi pc. tak mam zalmana alcu7000 na nejnizsi otacky a i tak ta msi nesla slyset. takze tahle je vychytana :­) ted mam 9800xt mam tam koupeny nejaky extra vetrak za 500,­- ma dve polohy . v te kde se otacky vetraku toci pomaleji je srovnatelna s tou MSI akorat ted kdyz parim dooma 3 v tom horku tak mela dneska 74 stupnu :­)­)­)­) kdyz to prepnu na vyssi otacky tak huci o trochu vic ale teplota nejde nad 60.
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 11.8.200421:25
musim potvrdit, ze chladenie na tej MSI 5900XT je ozaj velmi kvalitne prepracovane. je tiche a vykonne...
Odpovědět0  0
Marek00454 | 11.8.200421:42
Mě je hluk mého PC úplně u prdele, protože jsem ho vykopl na chodbu a je pokoj. Mám v něm pět ventilátorů, 37­-43 celsiových stupňů a jsem spokojenej jak blecha...vřele doporučuju...čus
Odpovědět0  0
ASUS-TeK | 11.8.200422:44
tak to by me teda moc nebavilo porad na tu chodbu behat s CD kdyz bych chtel neco vypalit nebo nainstalovat ;­-­)­))
Odpovědět0  0
Fik2207 | 11.8.200413:16
omezeni 60fps je pouze pro hru pro demo to neplati ! Jinak sem v clanku nenasel na jake detajly byla hra Doom3 testovana ale sem mozna slepej.Jinak na moji sestave PIV 3,6­-radeon 9800 ­(400­/700­) ultra detail to v timedemu hazi 43 fps a samotnou hru hraju taky na ultra detail uplne v pohode­-tak ze naco upgrade ?!
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 11.8.200414:46
Omlouvm se, zapomnel jsem to napsat, hned to doplnim. Jinak bylo pouzito nastaveni Ultra High a krom AA vse On.

A predpokladam, ze si ze me delate srandu.......na co upgrade? No kdyz mate 3,6GHz Pentium tak na nic, ale obavam se, ze takovych jako Vy se u nas v CR moc nenajde.
Odpovědět0  0
xR-> | 11.8.200417:56
Jestli bylo nastaveny detaily na ultra­-high, tak je cele toto testovani k nicemu. Ultra­-high se lisi pouze pouzitim nekomprimovanych textur a je urceno pro karty s 512 MB. Jenom blazen by to hral na UH na karte se 128 MB, kdyz navic rozdil je temer neznatelny. Test se tim zvrhava v test rychlosti swappingu textur a ne v test renderingu. Jsem si rikal, se GF6800 je tady nejaka pomala, kdyz me na high­-detail jede mnohem lip ­(A64 3000+, 768 MB­)...
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 11.8.200418:27
Ja ale testuji high­-end karty, proto jsem zvolil nejnarocnejsi nastaveni. To je snad take smysl celeho testovani. Pokud bych mel testovat nejaky mainstream, urcite bych pouzil jen High.
A nemohu za to, ze cenou je tato karta zarazena do High­-endu.
Odpovědět0  0
xR-> | 11.8.200422:31
High­-end = high detail, ne ? :­-­) Ale vazne, mnohem lepsi by bylo nastavit vyssi rozliseni nebo AA, protoze tam se alespon muze projevit vyssi vykon karty a zlepsit kvalita obrazu. Ultra detail je jen pro snoby. To je jakoby se fotky davaly na web v .bmp misto .jpg jen proto, ze nekdo ma rychlou linku. Ta komprese tam ma svuj ucel a je standardni soucasti her. Kvalita se zvysi nepozorovane a zacne dochazet k prapodivnym, nepravidelnym a tezko meritelnym zpomalovanim ­(nezavisle na pouzitem GPU­). Podobna volba je i v UT2003, ale prave kvuli takovymto pripadum zustala nastesti skryta.

Pro Fik2207: Mluvim o swappingu mezi RAM a VRAM. Velikost RAM 768 MB je dostatecna a 1 GB nicemu nepomuze :)
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 11.8.200423:56
K tomu vyssimu rozliseni­- pouzil jsem snad vsechna dostupna, jen v legende v grafech chybi 1600x1200, ale kazdy, kdo si grafy prohledne, to jiste pochopi.
Odpovědět0  0
Fik2207 | 11.8.200418:21
nemel sem na mysli upgrade Cpu ­(o tom snad clanek nebyl­) mel sem a mysli upgrade grafiky ! A to cpu je samo pretaktovany 3.0@3.6 ­-taky nejsem zadnej milionar.
Odpovědět0  0
Fik2207 | 11.8.200418:27
to XR: to co rikas ma smysl pouze tehdy mas­-li velikost ram mensi nez1024 ! Mas­-li 1G ram a vice zadne swapovani se nekona ani se 128 DDR na grafce tak ze komu to bezi na ultra tak at bezi a komu ne tak at slinta !
Odpovědět0  0
ptipi | 11.8.200418:49
swapovani neznamená pouze z HDD, ale taky ze systémové paměti do paměti grafiky. A pokud nemáš 512 MB na grafice, tak na UltraHigh detaily to prostě swapovat bude
Odpovědět0  0
panho | 11.8.200420:39
no ja to hraju na ultra detail na bartonu 3200+,1gb ram 400mhz ddr, radeon 9800xt 256mb a jde to uplne stejne plynule jak na high detail. mozna tech 256mb staci pro rozliseni 1280x1024 na kterem to hraju . tech 512mb bude potom spis pro 1600x1200 ne ? i kdyz to je ulet. mam moznost z prace mit projektor a po nocich uz posledni tyden nic jinyho nedelame ze to parime. i ten koooperative mod je super :­)
Odpovědět0  0
danno (335) | 11.8.200410:01
61 fps nie je limit CPU ale grafickeho enginu a je to spravene zamerne. mozno sa da nejakym prikazom vypnut, ale zatial na to nikto neprisiel.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 11.8.200411:52
O tom omezeni jsem take cetl, ale je divne, ze bez pouziti FSAA a AF se vysledek na AMD prehoupl pres tuto hranici.

Jinak pokud te to zajima, podivej se na nasledujici adresu, jsou tam temer vsechny parametry potrebne pro nastaveni Dooma3:
http:­/­/www.hwspirit.com­/forum­/viewtopic.php?t=45&sid=283db9df296081c919c4be5b66a1ef8f
Odpovědět0  0
danno (335) | 11.8.200412:14
hej potom som si vsimol ze v tabulkach su aj vyssie vysledky ako 60. ci to obmedzenie neplati nahodou len pre hru samotnu a nie pre dema. a vdaka za zaujimavy link.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.