reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI P35 Diamond - DDR3, X-Fi a chlazení Circu-Pipe

5.11.2007, Petr Popelka, recenze
MSI P35 Diamond - DDR3, X-Fi a chlazení Circu-Pipe
Dnešní recenze se bude věnovat základní desce s perfektní výbavou, ale samozřejmě také vyšší cenou. Řeč je o MSI P35 Diamond, která disponuje čipovou sadou Intel P35 s podporou 1333MHz FSB a 45nm budoucích procesorů, či sloty pro DDR3 paměti. Výbava navíc zahrnuje Creative SB X-Fi Xtreme Audio kartu pro PCI-E sběrnici nebo VoIP kartu. Tato deska také disponuje eSATA porty, FireWire řadičem, podporou CrossFire a bezhlučným chlazením Circu-Pipe. To vše za cenu okolo 5 300,- korun včetně DPH.

Konfigurace referenční sestavy





Stejně jako výkonnostní testy, tak i přetaktování, měření teploty a spotřeby probíhalo s referenční sestavou o této konfiguraci:

Pro porovnání spotřeby, teplot a samozřejmě také výkonu nám posloužily následující základní desky:
  • Gigabyte GA-X38-DQ6 (ATX; čipová sada Intel X38 - DDR2)
  • MSI P35 Neo2 (ATX; čipová sada Intel P35 - DDR2)
  • Gigabyte GA-P35C-DS3R (ATX; čipová sada Intel P35 - DDR2+DDR3)
  • Gigabyte GA-G31M-S2L (mATX; čipová sada Intel G31 - DDR2)
  • MSI P31 Neo (ATX, čipová sada Intel P31 - DDR2)
  • MSI P6NGM (mATX, čipová sada nForce 630i - DDR2)

V testech se objevují tři varianty použitých pamětí. V grafech jsou samozřejmě odlišeny jak barevně, tak popisem. U základních desek spadajících do vyššího segmentu trhu byly použity referenční paměti OCZ Reaper s frekvencí 1066 MHz a časováním 5-5-5-15 (2,3 V). V případě, že deska neuměla pracovat s 1066MHz pamětmi (ať už kvůli děličce nebo kvůli nízkému napětí), pak byly použity 800MHz paměti A-DATA Vitesta s časováním 5-5-5-15 (1,9 V). Pokud deska podporovala DDR3 paměti, pak byly použity moduly Kingston ValueRAM s frekvencí 1066 MHz a s časováním 7-7-7-20 (1,5 V). Základní deska Gigabyte GA-P35C-DS3R byla testována jak s DDR2, tak s DDR3 paměťmi, proto ji v grafech zobrazujících výkonové porovnání najdete vždy dvakrát.

Barevné odlišení desek podle čipových sad a použitých pamětí

Barevné značení základních desek
P35
Aktuálně recenzovaná deska - MSI P35 Diamond (1066MHz DDR3)
X38
Gigabyte GA-X38-DQ6 (1066MHz DDR2)
P35
MSI P35 Neo2 (1066MHz DDR2)
P35
Gigabyte GA-P35C-DS3R (1066MHz DDR2)
P35
Gigabyte GA-P35C-DS3R (1066MHz DDR3)
G31
Gigabyte GA-G31M-S2L (800MHz DDR2)
P31
MSI P31 Neo (800MHz DDR2)
N630
MSI P6NG (800MHz DDR2)
    Poznámka: Předmětem této recenze není test IGP, všechny desky byly testovány s referenční grafickou kartou GeForce 8800GTS 640 MB.


    Software a verze ovladačů


    • Operační systém: Windows XP (Service Pack 2)
    • Ovladače čipových sad Intel: Intel Chipset Device Software v8.3.1.1009; ovladače čipové sady NVIDIA nForce 630i: nForce v16.04; ovladače grafické karty NVIDIA GeForce 8800GTS: ForceWare v163.71
    • DirectX 9.0c srpen 2007
    • Realtek HD audio driver v1.78


    Chlazení


    V této části se podíváme na chlazení dnes recenzované základní desky. Ke snížení teploty NorthBridge, SouthBridge a MOSFETů je použit systém chlazení složený že třech měděných pasivů spojených několika heatpipe, s označením Circu-Pipe (neoficiálně známý či přezdívaný též jako horská dráha či Roller coaster). Vše si můžete prohlédnout na následujících fotografiích:


    Chladič MOSFETů, který je spojen třemi heatpipe s chladičem NorthBridge


    Chladič NorthBridge je spojen jednou Heatpipe s chladičem SouthBridge a pokračuje také k pasivu u paměťových slotů


    Malý pasiv u paměťových slotů


    Chladič SouthBridge zakončující systém chlazení této desky

    Chlazení je provedeno dobře, výhradu bych měl pouze k tomu, že chladič MOSFETů je umístněn pouze na 9 z celkem 12 MOSFETů. Zbylé tři na pravé straně desky zůstavají nechlazeny. Na druhou stranu, ani během dlouhodobé zátěže jejich teplota nebyla příliš vysoká. Na pohled je toto chlazení opravdu pěkné a netradiční, je však potřeba dbát zvýšené opatrnosti při výběru chladiče CPU. Může se totiž snadno stát, že systém chlazení desky bude s chladičem CPU na některém místě kolidovat.

    Vzhledem k obtížnosti demontáže chladiče u minule recenzované desky MSI P35 Neo2 jsem se rozhodl chladič dnes nedemontovat. Vězte ale, že se poj jeho útrobami nenachází nic jiného než v případě minulé recenze


    Měření teploty


    Měření teploty probíhalo v uzavřené skříni Cooler Master Mystique 632, ve které byly použity dva ventilátory CoolerMaster s otáčkami v rozmezí 700 až 900 RPM v kombinaci s ventilátorem na chladiči CPU, který běžel na plné otáčky (1100 až 1200rpm) a teplotně řízeným 12cm ventilátorem v našem referenčním zdroji Chieftec.

    Teplotní testy dnes recenzované desky a všech desek uvedených v grafu byly provedeny při teplotě v místnosti 24°C. Po spuštění počítače, kdy systém nebyl nijak zatížen (plocha systému Windows), se teploty během přibližně 15 minut vyšplhaly a ustálily na velmi pěkných 44°C pro NorthBridge (BIOS zobrazoval teplotu okolo 37°C) a na 43°C pro SouthBridge. Teploty byly měřeny teplotním čidlem připevněným ke chladiči vždy co nejblíže k jeho základně (tj. co nejblíže k samotnému zdroji tepla). Ještě doplním, že teploty chladiče MOSFETů byly během měření prakticky shodné s teplotami chladičů NorthBridge a SouthBridge (+/- 1°C).

    Po 30minutové zátěži pomocí programů Orthos a 3DMark03 se teplota celého systému chlazení ustálila na 50 až 51°C.





    Je vidět, že chlazení Circu-Pipe není jen výstřelek designérů společnosti MSI, ale že opravdu funguje. V dobře větrané skříni se o tento chladič nespálíte ani v zátěži.

    Maximální FSB a testování obecně


    V této části se podíváme, jak se dnes recenzovaná základní deska poprala s taktováním. Vše šlo velmi podobně jako i základní desky MSI P35 neo2, není se ale čemu divit, stejné PCB a prakticky i stejný BIOS v případě obou desek je předurčuje k podávání podobných výkonů. Musím říci, že vše šlo jako po másle, pouze mi vadilo, že při frekvenci FSB nad 450 MHz automaticky navýšila napětí pro NorthBridge i SouthBridge a to docela rapidně (o 0,2 V proNorthBridge a 0,3 V pro SouthBridge). Toto navýšení se ale dalo bez problému opět snížit, bylo však nutné na to dávat pozor, navíc při navýšení tohoto napětí jsem nepozoroval žádný rozdíl - k vyšší stabilní hodnotě FSB nedopomohlo.

    Výsledek přektaktování není nikterak oslnivý v době, kdy se dá narazit i na hodnoty přes 600 MHz. Taktování nebylo opět nikterak složité, stačilo opravdu jen navýšit napětí pro procesor, zvýšit FSB a hlídat si takt (děličku) a napětí pro paměti. "Startování desky na druhý pokus", které jsem vytýkal minule recenzovanému modelu se obejvovalo i v případě této desky, avšak v menší míře. S taktem okolo 490 MHz deska nabíhala obvykle i napoprvé, po delší zátěži (kdy byl celý systém dost zahřátý) se ale ono nabíhání na druhý pokud objevovalo i zde. Myslím si, že svou roli hraje i teplotní závislost, protože pokud bylo PC studené, pak deska obvykle startovala normálně.



    Výsledek mi tedy přijde jako dostatečný i pro náruživé oveclockery, u desky v této cenové relaci by ale člověk přeci jen čekal více. Pochvalu si deska určitě zaslouží za teploty, které se ani běhěm dlouhodobé zátěžě při přetaktování nedostaly přes 56°C, v tomto ohledu deska rozhodně nezklamala.


    Taktování pamětí


    Žádným programem, který jsem měl k dispozici, se mi nepodařilo zjistit napětí pro paměti, bohužel jej nezobrazoval ani HW Monitor v BIOSu. Dnes recenzovaná deska používá DDR3 paměti a jedná se tedy o první pokusy taktování paměťových modulů DDR3. Napětí pro naše referenční paměti jsem se rozhodl nenastavit vyšší jak 1,66 V, přeci jen, nejedná se o žádné extrémně výkonné moduly, ale o jedny z nejběžnějších DDR3 modulů, které se v současnosti dají pořídit. S tímto napětím se mi podařilo dosáhnout stabilní frekvence až kolem 712 MHz (1 424 MHz efektivně), kdy se během 20minutových zátěžových testů neobjevila žádná chyba. Systém nastartoval s taktem pamětí okolo 730 MHz, ovšem již nebyl stabilní a ani horší latence nedopomohly k lepšímu výsledku



    Nejlepší možné latence, které se mi podařilo nastavit, byly 6-6-5-15 2Ts maximálním taktem okolo 600 MHz (1 200 MHz efektivně).




    Spotřeba sestavy


    Měřena byla spotřeba samotné sestavy se dvěma pevnými disky (bez monitoru a jiných periferií) s aktivními technologiemi Intel EIST, TM2 a C1E. Konkrétní hodnoty se odečítaly po 30 minutách nečinnosti (po zahřátí sestavy) a následně po 30minutovém plném zatížení pomocí programů Orthos a 3DMark03. Stejně jako měření teploty, tak i testy spotřeby byly provedeny znovu; ventilátory a LED Diody v case způsobily nárust spotřeby přibližně o 2 W.



    Závěrem této kapitoly ještě pár postřehů z praktického používání této desky. Během běžné práce se systémem postaveným na této desce jsem nezaznamenal žádné problémy, deska byla stabilní a neprojevovala se žádnými rušivými zvuky apod. Přiloženou VoIP kartu jsem měl zapojenou, ale nemohl jsem ji otestovat, protože telefonní přípojku ani běžný telefon jednoduše nevlastním. Karta se projevovala pouze cvankutím relátka při nabíhání PC.

    Systém byl stabilní až do chvíle, než jsem se začal zabývat přiloženou zvukovou kartou Creative Sound blaster X-Fi. Karta sama o sobě asi žádný problém nemá, ale přestávala fungovat nebo dokonce způsobovala tuhnutí systému, protože nebyla asi nejlépe usazena ve slotu. Těžko říct, zda je vina na výrobci case nebo je na vině samotná karta, ale stačil jemný dotek nebo zapojení konektoru a přestože byla karta pevně utažená, zřejmě se nepatrně pohnula a způsobila svou nefunkčnost (přestal fungovat zvuk) a nebo vytuhnul celý systém (systém se choval jako 100% zatížen a nereagoval na žádné povely). Tento jev se bohužel projevoval i mimo skříň, kdy jsem do karty připojil konektor apod. Pomohlo až trochu bastlení,. kdy jsem kartu upevnil v case tak, že se opravdu nemohla pohnout ani o milimetr. Těžko říct, zda se jednalo o nešťastnou kombinaci této karty a našeho referenčního case nebo zda byla vina jen na konkrétním kusu karty.
    reklama