reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI P35 Diamond - DDR3, X-Fi a chlazení Circu-Pipe

5.11.2007, Petr Popelka, recenze
MSI P35 Diamond - DDR3, X-Fi a chlazení Circu-Pipe
Dnešní recenze se bude věnovat základní desce s perfektní výbavou, ale samozřejmě také vyšší cenou. Řeč je o MSI P35 Diamond, která disponuje čipovou sadou Intel P35 s podporou 1333MHz FSB a 45nm budoucích procesorů, či sloty pro DDR3 paměti. Výbava navíc zahrnuje Creative SB X-Fi Xtreme Audio kartu pro PCI-E sběrnici nebo VoIP kartu. Tato deska také disponuje eSATA porty, FireWire řadičem, podporou CrossFire a bezhlučným chlazením Circu-Pipe. To vše za cenu okolo 5 300,- korun včetně DPH.
Dostali jsme se až na samý konec dnešní recenze, která patří základní desce MSI P35 Diamond. Jedná se o nejdražší variantu základní desky s čipsetem P35 v podání společnosti MSI, vyšší cena jde ale samozřejmě ruku v ruce v bohatým příslušenstvím a nadstandardní výbavou. Dnes recenzovaná deska s cenou pohybující se okolo 5 300,- korun včetně DPH má opravdu velmi mnoho společného s daleko levnějším modelem MSI P35 Neo2 (2 600,- korun včetně DPH), který ostatně také získal naše ocenění Trefa za vynikající poměr cena/výkon. Desky vycházejí ze stejného PCB, rozdíly tu přesto jsou a není jich málo. Tím prvním je samozřejmě příslušenství, které je v případě dnes recenzované desky obohaceno především o VoIP kartu (s tím souvisí i zvukový čip Realtek ALC888T) a kvalitní zvukovou kartu X-Fi Xtreme Audio pro PCI-Express sběrnici. Tím druhým rozdílem je pak použitý systém chlazení, který udělal své a teplotu opravdu snížil s poslední důležitý rozdíl tkví v podpoře DDR3 pamětí. Navíc tu také máme FireWire 400 řadič a přibaleným bracketem a také optický výstup integrovaného audia na zadním panelu desky. Všechny tyto výše jmenované věci zapřínily zvýšení ceny; zda se však příplatek okolo 2 700,- korun vyplatí, to již musíte posoudit sami.

Design desky je velmi solidní a použití výhradně kondenzátorů s pevným dielektrikem je u takto drahých desek samozřejmostí. Zamrzí však pouze 4fázová filtrace napájení procesoru. Systém chlazení je výtečný a to nejen na pohled, což dokazují velmi nízké teploty, které byly během testů naměřeny, jeho jedinou nevýhodou je možná kolize s některými chladiči CPU. Výhrady můžeme mít k nevhodnému umístění několika prvků na desce jako +12 V 8pinový konektor pro napájení CPU, konektor Peripheral Power, modrý SATA port řadiče Marvell, který není možné použít po osazení žlutého slotu rozměrnou grafickou kartou nebo konektor pro FDD mechaniku. Za negativum považuji také přítomnost pouze jediného síťového rozhraní.

Co se týče možností ladění, zde si deska vede takřka stejně jako její levná sestička. Hodnota okolo 490 MHz není nikterak zázračná, v této cenové kategorii spíše podprůměrná, ale i přesto většině uživatelů/overclockerů dostačující.



MSI nám připravilo opravdu pěknou desku s výbavou, která zahrnuje kvalitní zvuk i lehké navýšení FPS ve hrách (1-5%) díky X-Fi zvukové kartě, VoIP kartu, se kterou využijete váš běžný telefon i jako VoIP telefon a také kvalitní chlazení Circu-Pipe. Na této desce také nalezneme sloty pro DDR3 paměti, což lze brát jako výhodu s ohledem na možnosti budoucího rozšíření a jako nevýhodu s ohledem na stále ještě vysoké ceny DDR3 paměťových modulů. S přihlédnutím k ceně lze tuto desku doporučit jen opravdu úzké skupině lidí, která dokáže plně využít vše, co tato deska nabízí.


Creative X-Fi Xtreme Audio PCI-E
Vysoká cena
SkyTel VoIP karta
Pouze 4-fázová filtrace napájení CPU
Nízké teploty - Chlazení Circu-Pipe
Pouze jedno síťové rozhraní
Ikona Odkaz na databázi
Nevhodné umístění některých prvků na desce
Orientační prodejní cena: 5 300,- CZK včetně DPH

Za zapůjčení všech základních desek MSI děkujeme společnosti BGS Levi Czech



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

The end of MSI P35 Diamond motherboard review is here. It is the most expensive variant of motherboard with P35 chipset from MSI and higher price also brings broad accessory above standard. The motherboard's price is about 5300 CZK and it has really lot in common with much cheaper model MSI P35 Neo2 that costs about 2600 CZK including VAT. This model by the way has been recently awarded with our Trefa price for its great performance to price ratio. Both models have similar PCB; however, there are also many differences. The first difference is of course the accessory of P35 Diamond, where we find VoIP card (it is related to Realtek ALC888T chip) and also quality soundcard X-Fi Xtreme Audio for PCI Express. Other difference is the cooling system which has done its part and lowered the chipset's temperatures significantly. And last two important differences are DDR3 and FireWire 400 support (via bracket) together with optical audio output on P35 Diamond's rear I/O panel. All these differences are the reason why P35 Diamond costs about 2700 CZK more. but if it is worth it, you'll have to consider by yourself.

The motherboard's design is according to me solid and all-solid capacitor design is in this case commonplace. But on the other hand here we have only 4-phase filtration of processor feeding. The cooling system is great and not only visually, which is proved by very low temperatures that were measured during our tests. But the cooling system is almost too big and may collide with some CPU coolers. There are also some inaproprietally placed connectors such as +12V 8pin CPU power, Peripheral Power, blue SATA port (Marvell) which cannot be used simulatneously with a long card in yellow PCI Express x16, or FDD connector. And last, only one Ethernet port may not be enough.

MSI has prepared a really nice motherboard with accessory that covers quality sound + slight FPS increase in games (1 - 5 %) thanks to X-Fi sound card, VoIP card that will turn your normal phone into VoIP phone and also great cooling system Circu-Pipe. There are also DDR3 memory slots, which is good for future, but not good because of high price of today's DDR3 modules. Considering the price, this motherboard may be recommended for those, who will make use of all its possibilities.
reklama