reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI P35 Neo2-FR: ideální poměr cena/výkon?

24.10.2007, Petr Popelka, recenze
MSI P35 Neo2-FR: ideální poměr cena/výkon?
Dnešní recenze bude o základní desce MSI P35 Neo2-FR s čipsetem Intel P35. Kromě 4 slotů pro DDR2 paměti, 4 SATA 3Gbps portů, 7.1 HD audia a Gbit ethernetu nabízí i 2 sloty PCIe pro grafickou kartu, kvalitní chlazení s heatpipe a 2 eSATA porty.
Je tu opět závěr a čeká nás shrnutí všech pozitiv a negativ, které nám dnes recenzovaná základní deska MSI P35 Neo2 nabízí. Po stránce vybavenosti je na tom tato deska poměrně solidně. Námi testovaný model sice postrádá FireWire řadič, pokud ho ale potřebujete, není nic snazšího, než si namísto modelu P35 Neo2-FR pořídit model s Firewire řadičem označený jako P35 Neo2-FIR, který je zhruba o 100 až 200 korun dražší. Někdo by ale mohl postrádat i digitální zvukový výstup, který deska nabízí pouze jako header na desce a na zadním panelu, ač je tam volného místa dost, jej nenajdeme.

Příslušenství desky je dostatečné. Design desky je velmi solidní a potěší i použití výhradně kondenzátorů s pevným dielektrikem. Systém chlazení je velmi dobrý, což dokazují i nízké teploty, které byly během testů naměřeny. Výhrady můžeme mít k pouze 4fázové filtraci napětí procesoru a k nevhodnému umístění několika prvků na desce jako +12 V 8pinový konektor pro napájení CPU, konektor Peripheral Power, modrý SATA port řadiče Marvell, který není možné použít po osazení žlutého slotu rozměrnou grafickou kartou nebo konektor pro FDD mechaniku.

Co se týče možností ladění, zde si deska drží určitý standard, umožňuje toho poměrně hodně, ale i zde bych pár výtek našel. Tou asi nejpodstatnější je nemožnost nastavit procesoru nižší, než defaultní napětí a také změna napětí pro paměti po 0,1V skocích. Při přetaktování tato deska ale podala solidní výkon, a proto si myslím, že je možné ji doporučit i pro uživatele, pro něž jsou výchozí takty něčím nemyslitelným. Vadou na kráse je pouze "zapínání až na druhý pokus", které se v případě OC objevuje.




Ocenění TREFA získává základní deska MSI P35 Neo2
za výborný poměr cena/výkon. Logo ocenění je ke stažení zde.


Pokud bychom to tedy celé shrnuli, společnost MSI pro nás připravila levnou, ale velmi slušně vybavenou základní desku. Může se stát vhodným základem i pro CrossFire systém se dvěma grafickými kartami a je vhodným kandidátem pro taktování. Za cenu okolo 2 600,- korun včetně DPH nemůžeme čekat zázraky, tato deska je však téměř předvedla. Troufnu si říct, že MSI P35 Neo2 by svými schopnostmi mohla konkurovat i deskám s cenou podstatně vyšší. Jste-li středně náročným uživatelem a hledáte-li dobrý základ třeba i pro budoucí 45nm procesory Yorkfield a Wolfdale, může být pro vás tato základní deska ideální volbou. Nevidím tedy žádný důvod, proč této desce neudělit naše ocenění Trefa, které si právem zaslouží.


Solidní výbava i příslušenství
Umístění některých prvků na desce
Nízká cena
Drobné nedostatky BIOSu
Podpora CrossFire
Pouze 4fázová filtrace napájení CPU
Podpora budoucích 45nm procesorů
Ikona Odkaz na databázi
Poměrně nízké teploty
Ikona Odkaz na databázi
Solidní přetaktování
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: 2 600,- CZK včetně DPH

Za zapůjčení všech základních desek MSI děkujeme BGS Levi Czech



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

The conclusion is here, so lets sum up positive and negative aspects of reviewed MSI P35 Neo2 motherboard. The equipment is fair, even if this model lacks FireWire controller. But if you need it, there is nothing easier than buying P35 Neo2-FIR instead of P35 Neo2-FR, for which you pay only about 100 - 200 CZK more. Someone may also miss a digital audio output on the back I/O panel. You'll find it only as a pin header on the motherboard, even though it could easily fit among other I/O ports.

The accessory is sufficient and also motherboard's design is good, as well as used solid capacitors. Cooling system with heatpipes is efficient, which is proved by measured temperatures during our tests. However, I didn't like only 4phase CPU powering and inappropriate placement of certain components, such as +12V 8pin connector for CPU, Peripheral Power connector, FDD port and blue SATA port of Marvell controller that cannot be used together with long graphics card located in yellow PCIe port.

Considering its tuning capability, the motherboard offers good features that allow fine tuning, but also here I can find some problems. The biggest one is impossibility to set lower CPU voltage than default one and also 0.1V steps for memory modules feeding. On the other hand the motherboard provided good performance during overclocking, so it can be in my opinion recommended for those users who don't like default frequencies. However, I have experienced that during overclocking the computer commonly needed two attempts to boot.

In conclusion, the MSI company have prepared for us a cheap, but decently equipped motherboard. It may be a good starting point even for a CrossFire system with two graphics cards and also it offers good overclocking abilities. For your 2 600 CZK incl.VAT one cannot expect miracles, but this motherboard was close. I can say that MSI P35 Neo2 could compete with significantly more expensive models and if you are a slightly demanding user and you're looking for a good base for even future 45nm Yorkfield or Wolfdale, this motherboard may be an ideal choice. So I can see no reason why this motherboard shouldn't deserve our award TREFA of Svethardware.cz.
reklama