reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI P45 Platinum: DrMOS operuje

10.7.2008, Jan Černý, recenze
MSI P45 Platinum: DrMOS operuje
MSI vždy patří mezi první, kdo uvede základní desku s novým chipsetem, čímž obvykle zatraktivní celou řadu. A tak je to i zde, inženýři rozšířili možnosti pro notorické ladiče a přesto nezapomněli na milovníky tichých počítačů. Na své si přijdou i ekologové.

Několik slov nakonec


Co říci závěrem? Po stránce návrhu PCB, designu a chlazení je P45 Platinum vyrobena opravdu dobře. Na rozdíl od konkurence jí doléhají chladiče na všechny MOSFETy. Teploty při zátěži se drží nízko. Sice obsahuje pár drobných nedostatků v podobě kolize grafické karty se sloty pro paměti a ztíženým přístupem k některým z méně důležitých konektorů a headerů.

Při výběru chladiče procesoru doporučuji dbát zvýšené opatrnosti, rozměrnější chladič může překážet heatpipe. K dokonalosti jí tedy chybí možnost vypnout LEDky a snad jen druhé síťové rozhraní.

Ke kvalitě součástek nemám sebemenší výhrady, jsou použity jedny z nejlepších kondenzátorů na trhu, DrMOS je také kvalitní technologie a doufejme, že její koncept bude mít dostatek prostoru se rozšířit mezi ostatní výrobce.

Po praktických testech mohu konstatovat, že ekologická technologie GreenPower není jen lákadlo na lidi, ale že opravdu funguje. Nesměle může konkurovat nedávno testovanému EPU a DES.



Pohlédneme-li na výkon, perspektivu do budoucna, možnosti ladění a přetaktování, vede si oproti dříve testovaným modelům spíše podprůměrně. Nutno však podotknout, že se jedná o novinku, pro kterou zatím nemá výrobce na svém webu novější BIOS. Také je třeba zohlednit, že NorthBridge i SouthBridge byly z předprodukční série - "Engineering Sample". S ohledem na budoucnost věřím ve zlepšení.

Vyplatí se upgradovat z P35? Musím odpovědět, že nikoli. Někomu, kdo očekává bezkonkurenční výkon, bych doporučil spíše X48 nebo X38. Pokud ale plánujete pořídit nový počítač, je podle mne P45 jasná volba.

Máte-li nějaké vlastní zkušenosti s touto deskou a to zejména s různými (i novějšími dlouho po publikaci recenze) verzemi BIOSu, budeme rádi, když se s námi o ně podělíte na našem diskuzním fóru, kde je pro tento účel vytvořené speciální téma.


PCI Express 2.0
Možná kolize s rozměrnými chladiči
Circu - Pipe II
Průměrné výsledky přetaktování
GreenPower
Místy nepřehledný BIOS
FSB Strap
Nelze vypnout LED
Nastavení otáček ventilátorů na 50%
Ikona Odkaz na databázi
Kvalitní součástky
Ikona Odkaz na databázi
Jemné kroky pro změnu napětí
Ikona Odkaz na databázi
Prohlížení SPD v BIOSu
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 3 700 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu MSI P45 Platinum - Chipset P45+ICH10R - ATX poskytuje server Heureka.cz



Za zapůjčení základních desky P45 Platinum děkujeme společnosti MSI.


reklama