reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI R9 285 Gaming 2G: Tonga v testech

18.5.2015, Pavel Šantrůček, recenze
MSI R9 285 Gaming 2G: Tonga v testech
GeForce GTX 960 může vypadat jako dnešní mainstreamový král grafických karet. O tom, že tomu tak není a GTX 960 má přeci jen zdatnou konkurenci, bude dnešní článek, v kterém se podíváme na zoubek kartě AMD Radeon R9 285 alias Tonga.

Teplota


Teplota graf

Hlučnost


Hlučnost graf

Otáčky graf


Hlučnost MSI R9 285 Gaming není v absolutních číslech nijak vysoká, ale v porovnání s Gigabyte GTX 960 je to přeci jen horší. Hlučnost je úměrná otáčkám ventilátorů chladiče, na které je PowerTune roztočí a u MSI R9 285 Gaming se většinou pohybovaly v blízkosti 1700 ot/min. Podle mého názoru jsou otáčky u Tonga zbytečně vysoko a teploty zase zbytečně nízko. Pokusil jsem se otáčky nastavit manuálně a výsledkem bylo, že u mé otevřené skříně stačilo na uchlazení grafické karty "pouhých" 1400 ot/min při teplotě 71°C a hlučnosti 35 dBA. Stejně tak se mi jeví nastavení 1025 ot/min při malé zátěži a 2D režimu za zbytečně pesimistické.


Spotřeba


Spotřeba Crysis 3


V Crysis 3 je rozdíl nějakých 60 W, a to už je opravdu dost. Protože se ale v různých recenzích Tonga na internetu objevily i mnohem horší výsledky spotřeby, pro jistotu jsem provedl měření také v jiných hrách.


Spotřeba Dying Light

Spotřeba Far Cry 4

Spotřeba Tomb Raider


Výsledkem našich měření tedy je, že ve spotřebě se MSI R9 285 Gaming rovnat GTX 960 opravdu nemůže, to je bez jakékoliv diskuse. Rozdíl se pohybuje, podle vytížení hry, od ještě přijatelných 30 W až do opravdu vysokých 60 W.
reklama