reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI vs. LG: dvě duální vypalovačky DVD

10.11.2003, Igor Viduna, recenze
MSI vs. LG: dvě duální vypalovačky DVD
Jak si jistě každý z vás všiml, spolu s nízkými cenami CD-RW mechanik či kombo mechanik DVD/CD-RW, klesly už i ceny "DVD vypalovaček" na hodnoty, které už nejsou nezajímavé. Proto se asi na našich stránkách budete s recenzemi těchto mechanik setkávat čím dál tím častěji. Dnes jsme si pro vás připravili srovnávací test dvou takovýchto mechanik.
Kapitoly článku:
Nero InfoTool

Jako první si ukážeme obrázek, který nám poskytl program Nero InfoTool, zde vidíte, jaké formáty mechaniky podporují a jaké naopak ne.


Obr.16 - Mechanika LG
Pro detail klikněte myší



Obr.17 - Mechanika MSI
Pro detail klikněte myší


Zápis - Nero 5.5 a B's Recorder GOLD5 BASIC

První co nás zajímalo byla skutečná rychlost zápisu mechaniky na různá média. K testu jsme použili programy dodávané s mechanikami; u DVD-RAM pochopitelně klasický explorer ve Windows XP. U DVD jsme kopírovali nebo vypalovali 14 776 souborů o celkové velikosti 3,84 GB (4 132 806 kB na pevném disku), pouze u médií DVD-R jsme vypálovali 41 DivX souborů o celkové velikosti 4,26 GB (4 576 387 kB na pevném disku). Na CD-R jsme vypálili 175 "empétrojek" o celkové velikosti 675 MB (708 784 kB velikost na disku). Rychlost vypalování jsme vždy nastavili na maximální možnou hodnotu. Pouze pro mecheniku MSI jsme nesehnali vhodné CD-RW médium, které by podporovalo rychlost vypalování 10x (máme buď vysokorychlostní 16x - 24x nebo pomalé do rychlosti 4x), takže jsme test neprováděli. (Médium 12x - 24x vypalovačka pochopitelně nerozpoznala.)

A co dodat k výsledkům? Snad jenom, ať si názor učiní vážený čtenář sám. (Pro informaci: 1385 kB/s odpovídá rychlosti 1x u DVD a 150 kB/s odpovídá rychlosti 1x u CD.)

Testy zápisu - LG:
  • DVD-RAM:
    • formátování: 46 min. 1 s
    • kopírování: 25 min. 15 s - asi 2812 kB/s
  • DVD-RW: 53 min. 49 s - asi 1319 kB/s
  • DVD+RW: 21 min. 20 s - asi 3328 kB/s
  • DVD-R: 14 min. 46 s - asi 4808 kB/s
  • DVD+R: 13 min. 8 s - asi 5406 kB/s
  • CD-RW: 5 min. 55 s - asi 1901 kB/s
  • CD-R: 4 min. 4 s - asi 2766 kB/s

Testy zápisu - MSI:
  • DVD-RW: 54 min. 37 s - asi 1300 kB/s
  • DVD+RW: 21 min. 34 s - asi 3292 kB/s
  • DVD-R: 14 min. 54 s - asi 4765 kB/s
  • DVD+R: 13 min. 17 s - asi 5345 kB/s
  • CD-RW: neměřeno
  • CD-R: 3 min. 56 s - asi 2860 kB/s


Nero CD-DVD Speed 2.02

Čtení všech typů CD médií - datového, hudebního CD-R i datového CD-RW probíhá velmi dobře ne nacházíme žádné výrazné výchylky, což je dobé. Mechanika taktéž čte stejně rchle CD-R i CD-RW média, což nebývá také pravidlem. Zatížení procesoru je minimální. Pouze doby rozpoznávání médií jsou vysoké. Přístupové doby jsou maličko větší než deklarovaných 110 ms, ale nejde o nijak zásadní rozdíly. Což asi bude i důvod, proč se nám nepodařilo s mechanikou nabootovat systém z CD Windows XP.


Datové CD - LG:
  • Doba roztočení plotny: 3,36 s
  • Zastavení: 2,38 s
  • Doba rozpoznání disku: 11,24 s


Obr.20 - Datové CD-R médium
Pro detail klikněte myší


Datové CD - MSI:
  • Doba roztočení plotny: 1,21 s
  • Zastavení: 4,63 s
  • Doba rozpoznání disku: 16,92 s


Obr.21 - Datové CD-R médium
Pro detail klikněte myší


Datové CD-RW - LG:
  • Doba roztočení plotny: 2,64 s
  • Zastavení: 2,16 s
  • Doba rozpoznání disku: 10,09 s


Obr.22 - Datové CD-RW médium
Pro detail klikněte myší


Datové CD-RW - MSI:
  • Doba roztočení plotny: 1,25 s
  • Zastavení: 5,13 s
  • Doba rozpoznání disku: 29,76 s



Obr.23 - Datové CD-RW médium
Pro detail klikněte myší


Hudební CD - LG:
  • Doba roztočení plotny: 2,48 s
  • Zastavení: 2,10 s
  • Doba rozpoznání disku: 9,55 s



Obr. 24 - Hudební CD médium
Pro detail klikněte myší


Hudební CD - MSI:
Doba roztočení plotny: 1,25 s
Zastavení: 5,46 s
Doba rozpoznání disku: 14,44 s



Obr. 25 - Hudední CD
Pro detail klikněte myší


Nero CD DAE 0.4 Beta


Obr.26 - DAE test u mechaniky LG
Pro detail klikněte myší



Obr.27 - DAE test u mechaniky MSI
Pro detail klikněte myší


Nero DVD Speed 0.53

I u DVD probíhá čtení disků poměrně hladce bez valného zatížení procesoru. Opět jsou vysoké časy nutné pro rozpoznání média. Přístupové doby jsou spíše nižší než výrobcem udávaných 120 ms, což je klad.


DVD-R - LG:
Doba roztočení plotny: 0,01 s (nehodnověrné)
Zastavení: 2,08 s
Doba rozpoznání disku: 15,12 s


Obr.28 - Datové DVD-R médium
Pro detail klikněte myší


DVD-R - MSI:
Doba roztočení plotny: 1,98 s
Zastavení: 4,01 s
Doba rozpoznání disku: 18,56 s


Obr.29 - Datové DVD-R médium
Pro detail klikněte myší


DVD+R - LG:
Doba roztočení plotny: 0,01 s (nehodnověrné)
Zastavení: 1,64 s
Doba rozpoznání disku: 14,32 s



Obr.30 - Datové DVD+R médium
Pro detail klikněte myší


DVD+R - MSI:
Doba roztočení plotny: 2,22 s
Zastavení: 4,10 s
Doba rozpoznání disku: 19,81 s



Obr.31 - Datové DVD+R médium
Pro detail klikněte myší


DVD-RW - LG:
Doba roztočení plotny: 0,01 s (nehodnověrné)
Zastavení: 2,17 s
Doba rozpoznání disku: 12,91 s



Obr.32 - Datové DVD-RW médium
Pro detail klikněte myší


DVD-RW - MSI:
Doba roztočení plotny: 1,35 s
Zastavení: 4,18 s
Doba rozpoznání disku: 19,88 s



Obr.33 - Datové DVD-RW médium
Pro detail klikněte myší


DVD+RW - LG:
Doba roztočení plotny: 0,01 s (zde nepůjde o hodnověrnou hodnotu)
Zastavení: 2,10 s
Doba rozpoznání disku: 13,30 s



Obr.34 - Datové DVD+W médium
Pro detail klikněte myší


DVD+RW - MSI:
Doba roztočení plotny: 2,19 s
Zastavení: 4,01 s
Doba rozpoznání disku: 16,67 s



Obr.35 - Datové DVD+RW médium
Pro detail klikněte myší


DVD-RAM - pouze mechanika LG:
Doba roztočení plotny 1,65 s
Zastavení 1,12 s
Doba rozpoznání disku: 20,91 s


Obr.36 - Datové DVD-RAM médium
Pro detail klikněte myší


Závěr

Co dodat závěrem? Obě mechaniky mají jistě co nabídnout. A to ať již půjde o firmu či jednotlivce, kterým již dávno přestává stačit kapacita CD či CD-RW disků. Kladem u obou je plná podpora DVD formátů - tj. DVD-R/RW i DVD+R/RW. U LG je pak navíc i podpora DVD-RAM. Velmi potěšitelný je i fakt, že ceny se již dají označit za přijatelné...

LG pak získává trochu navrch podporou formátu DVD-RAM, který má značné výhody zejména co se praktického používání (není potřeba žádný vypalovací software) a bezpečnosti dat týče, i když zde může někomu vadit nízká rychlost a to zejména při čtení. Rychlost zápisu pak také není stále ještě ideální, což trošku zužuje použití využití DVD-RAMů. I když rychlost 3x u novější verze je krokem "kupředu", protože se tím dostáváme pod "magických 20 minut" (neřku-li 15). Praktické využití tedy nalezne asi spíše u serverů, kde je nutné provádět pravidelné zálohy a přitom na celkové době zálohování až tolik nezáleží - tzn. že zápis se provádí např. přes noc. Kladem zde také bude velmi malá náročnost na vytížení procesoru. Zde se ale může problémem stát velikost média, protože 4,7GB může být poměrně málo. Abychom, ale byli fér musíme podotknout, že u "běžných" formátů DVD-RW či DVD+RW (8x DVR+R ještě není tolik rozšířené) na tom co se rychlosti zápisu týče nejsme o moc lépe, tedy vůbec ne. Což ale není problém mechaniky samotné jako spíše technologického pokroku v této oblasti, protože rychlejší mechaniky se zatím nenabízejí. Naproti tomu u "nepřepisovatelných" DVD disků už lze rychlost 4x označit jako dostačující. A zde přibývá ještě nutnost vypalovacího programu, což ale není problém. Rozhodující úlohu při volbě podpory DVD-RAM tedy jistě sehraje cena, protože praktické výhody jsou neoddiskutovatelné...

Jinak co se CD disků týče, nemáme mechanice, co vytknout, protože vše je uspokojivé. Tedy až na menší problémy se čtením DVD+R média, které ale nejsou nikterak fatální - v zásadě jde jenom o nižší rychlost. Rychlosti 24x pro CD-R a 16x pro CD-RW nám přijdou jako velmi pěkné i na „normální vypalovačku" a mezi kombinovanými CD/DVD vypalovacími mechanikami patří v současnosti jistě ke špičce! Ani přístupové či rozpoznávací doby nejsou špatné - seek jsme dokonce naměřili nižší, než udává výrobce.


Obr.37 - Rozlučte se...


Mechanika MSI sice nepodporuje formát DVD-RAM, což ale nelze odsoudit jako minus, protože jde o mechaniku určenou pro méně náročné. A navíc DVD-RAM formát není stále moc rozšířený takže pro "přenos dat" není tou nejpraktičtější volbou. Zde je mnohem praktičtější kompletní podpora DVD-R/RW i DVD+R/RW. A ptáte-li se na rychlosti, tak jsou stejné jako u LG a tedy i v současnosti maximální pro běžného uživatele - až na formát DVD-RW, kde je podporována pouze rychlost 1x, což je docela málo!

A jde-li o CD disky, i zde máme malou výtku. Občas totiž nutné dopřát mechanice trošku více času na rozpoznání média - např. u CD-RW je poměrně dlouhá rozpoznávací doba - i když musíme přiznat, že jsme použili vysokorychlostní médium, které mechanika neumí vypalovat, což by ale nemělo mít vliv na čtení, protože zde výrobce deklaruje rychlost až 40 x. Čtení CD-RW disků je dokonce opravdu špičkové - 40 x, takže až se MSI s médiem "popere" je všechno OK. I když je škoda, že tomu tak je "na úkor" zápisu, který činí max. 10 x, což není zrovna vysoká rychlost. (Můžete totiž narazit na problém s kompatibilitou médií, protože v současnosti existují média, která podporují zápis až od rychlosti 16x (zde tedy vede mechanika LG). Přístupové či rozpoznávací doby nejsou vůbec špatné, naopak jsou velmi dobré, neřku-li vynikající (zde hraje prim zase mechanika MSI).

Co se používání a provozu obou mechanik týče, nenarazili jsme na žádný problém. Mechaniky zvládají bez problémů nabootovat z CD Windows XP, software pracuje bez problémů atd. U MSI nám vadila nedostatečná dokumentace, čtení DVD disků a zápis CD-RW disků. LG mělo zase menší problémy s DVD+R médii při čtení.

Pokud by vás zajímalo srovnání s mechankou Panasonic LF-D521E, klikněte sem.

Klady mechaniky LG:
  • dobrý poměr cena/výkon
  • podpora DVD-RAM
  • rychlost vypalování zejména u CD-RW
  • dobré přístupové doby
  • dobrá dokumentace
  • plné balení


Klady mechaniky MSI:
  • velmi nízká přístupová doba
  • 8 MB Cache
  • programové vybavení
  • přijatelná cena


Zápory mechaniky LG:
  • vypalovací program
  • čtení DVD+R médií

Zápory mechaniky MSI:
  • neumí DVD-RAM
  • pomalé vypalování u CD-RW
  • problematické rozpoznávání disků

Cena a záruka u mechaniky LG:
  • cena: 4 778 Kc bez DPH
  • záruka: 2 roky

Cena a záruka u mechaniky MSI:
  • cena: 4290 Kc bez DPH
  • záruka: 2 roky

Vypalovačka LG GSA-4040B od nás získává ocenění Trefa za dobrý poměr cena/výkon a celkově kladný dojem.



Za zapůjčení mechaniky LG GSA-4040B do testu děkujeme firmě: Abacus
Za zapůjčení mechaniky MSI DR4-A do testu děkujeme firmě: Levi International
reklama