reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.11.2003, Igor Viduna, recenze
Jak si jistě každý z vás všiml, spolu s nízkými cenami CD-RW mechanik či kombo mechanik DVD/CD-RW, klesly už i ceny "DVD vypalovaček" na hodnoty, které už nejsou nezajímavé. Proto se asi na našich stránkách budete s recenzemi těchto mechanik setkávat čím dál tím častěji. Dnes jsme si pro vás připravili srovnávací test dvou takovýchto mechanik.
Daniel | 6.12.200417:36
Potřeboval bych poradit s vypalováním na DVD­-RAM. Vypálím data na DVD­-RAM a pak to chci přečíst v recordru Panasonic a ten mi nahlásí, že disk není naformátovaný. Samozřejmě, že data na LG vypalovačce přečtu. Opačně jsem to ještě netestoval ­(Panasonic ­- DVD­-RAM ­- LG­)
Díky za radu.
daniel janda
Odpovědět0  0
koticcz | 16.7.200618:03
Ahoj,
jsem specialista na vypalování DVD pomocí Panasonic recorderů.
Musíš totiž koupit mikrovlnku Panasonic, nosiš DVD naformátovat v ní na 500W cca 3 minuty a potom to smahneš oboustranně i kdybys nechtěl. Spokojen?

Koticcz
Odpovědět0  0
daniel | 2.8.200612:00
to: Koticcz : Zabralo! Ale až napodruhé. Bylo totiž nutné, tam narvat i ten recorder! 3 minuty nestačili, 5 bylo lepší. Dík za help. daniel
Odpovědět0  0
PetrKosec | 21.12.20031:48
Mam jednu otazku. Media kterych firem ­(+R a +RW­) jsou nejvhodnejsi pro napalovacku LG 4040B ?
Zkousel jsem DVD +R TraxData ­(4x­) a zhruba kazde 4. ma potize pri prehravani.
Dekuji za odpoved.
Petr Košec
Odpovědět0  0
ftpftp | 23.11.200315:56
Cau vsichni, chtel jsem vas poprosit, zda by mi mohl nekdo rici, jestli pomoci teto vypalovacky LG GSA­-4040B ­(4× Super Multi DVD IDE rekordér­) mohu vypalovat na oboustranna DVD­-RAM 9,4 Gb zepouze otocim medium.

Potom by me strasne zajimalo. ktera dvd vsech druhu +­-R,+­-RW a Ram jsou naprosto nejlepsi a budou s nejvetsi prvdepodobnosti s touto vypalovackou bez jakychkoliv problemu fungovat. Prosim o 3 nejlsepsi znacky ­- diky.

No a posledni otazka ­- jsem v teto oblasti novacek a zajima me jaky je rozdil mezi DVD ­-R,RW a DVD +R,RW. Trochu podrobnejsi popis a na ktera media se tedy vyplati vypalovat vice ­- vyhody,nevyhody.

Vim ze mam celkem dost otazek ale moc byc ocenil vasi pomoc.Predem diky a cau
Odpovědět0  0
Daniel | 6.12.200417:45
K oboustrané DVD­-RAM ­- vypálíš na jedné, otočíš, vypálíš na druhé. Nic víc to není. Problém rozeznat strany jsem našel u verbatim , že jedna strana je ­"A­".
Odpovědět0  0
no.no (35) | 14.11.200312:12
LG i MSI sou dobrymi vyrobci, urcite bych si jednu koupil, ale velkej problem je v penezich...doufam ze cenu pudou vyrazne dolu, tak okolo 3000,­- s DPH
Odpovědět0  0
jalt (1) | 21.11.200318:03
No, když se na věc díváte z pohledu ekonomického ­(ostatně tak jako já­) nemůžete minout mechaniku Teac ­(DV­-W50D­), která má za sebou jistotu druhé nejlepší firmy, co se vypalovaček týká ­(hned po PLextoru­), a nyní taky nejnižší cenu v kategorii multivypalovaček ­(DV+­-­) ­- mám ji objednanout za 4026,­- s DPH.
Odpovědět0  0
_smoog_ | 13.11.200311:03
"poku­d pri vypalovani DVD­-R ­"zabere­" burnproof, tak uz je vysledek nekompa­tibilni­"
nesmysl... vypalil jsem tak 200 dvd­-r ,primo pri paleni jsem pritom na pc delal vsemozne,jednou jsem uz myslel ze je pc zatuhly,vypalovani dvd se uplne zstavilo,snad na 1­-2minuty ,pote ale pokracovalo dale a vypaleny disk je naprosto v poradku ,jak testem pomoci dvdspeedu tak prehranim ve stolnim prehravaci..
Odpovědět0  0
JirkaS | 14.11.20038:54
Pozor. Ja nerikam, ze jsou necitelna!
Jde o to, ze format DVD­-R je tak blbe navrzeny, ze pri pokusu o lossless linking je linking region dlouhy 32 bitu a to v uzivatelske casti zaznamu. Tzn. prichazite o vypalovana data. Spoleha se na to, ze to ECC nejak dopocita a on to opravdu ve vetsine pripadu dopocita. Nic to nemeni na tom, ze na tom DVD pri kazdem ­"zabrani­" burnproofu vznikne dira. A to je ta inkompatibilita, ktera v nekterych pripadech muze vadit.
Naproti tomu DVD+R je navrzeno lepe a pri lossless linking je linking region dlouhy pouze 8bitu a je MIMO uzivatelska data ­(je v poslednim bajtu PI­).
Odpovědět0  0
smoog_shw (2) | 19.11.200313:42
to JirkaS: Diky za detailni odpoved,tuhle zajimavost jsem nevedel.. Asi si na tohle zacnu davat pro jistotu pozor..
Odpovědět0  0
who (208) | 11.11.200318:11
zkuste se mrknout na tuhle; vypada zajimave;
i kdyz mozzna se vyplati pockat do jara az budem umet vypalovat dvouvrstevne; 8.5GB uz bude slusny duvod proc se porozhlidnout po dvd

ale asi stejne pak blue­-ray vsem ukaze zac je toho loket
Odpovědět0  0
JirkaS | 11.11.200311:00
Nejprve chci poznamenat, ze jsem majitelem teto LG vypalovacky a tudiz budu trosku ­"delat­" do vlastniho hnizda.
Zajimave je, ze skoro vsechny recenze ­(vcetne teto­) se zameruji pouze na vykon a nikoliv uz na kvalitu zapisu. Doporucuju si precist recenzi na:
http:­/­/www.cdfreaks.com­/article­/126­/
V kvalite zapisu tam vypalovacka LG dost pohorela. :­-­( Skoda, ze v pripade DVD nejsou k dispozici vysledky kvality i pro dalsi mechaniky. Mozna by se ukazalo, ze zapisuji blbe vsechny...
A jedna zajimavost. Palim vyhradne DVD+R. Z rozumnych DVD+R medii jsem tu sehnal jen Verbatim 2.4x, takze zatim palim na ty. Vypalena data vzapeti verifikuji v DVD­-ROM Toshiba SD­-M1612 ­(­"test kompatibility­"). Vsechna vypalena DVD zatim byla vzdycky v poradku, az na jedno. Jeden ze souboru na nem vypalenych neni v DVD­-ROM citelny ­(I­/O Error asi ve ctvrtine velkeho souboru­), ale kdyz ho strcim zpatky do vypalovacky, tak prectu vsechny soubory v pohode. Zkousel jsem ho uz i v nekolika dalsich mechanikach, a to s ruznymi vysledky. Jiny kus totozne Toshiby precte jen prvnich 1.5MB zmineneho souboru, Combo Teac tak nejak podobne. Notebookove LG Combo precte bez problemu cely soubor, notebookovy Samsung Combo taky...
Odpovědět0  0
mhurtik (7) | 11.11.200311:41
Je to jednoduche, odpovedel jste si v podstate sam a castecne dalsi ctenar vyse. 1­) Upgradujte firmware vypalovacky 2­) pouzivejte jen certifikovana media ­- obecne DVD vypalovani je stale tak trochu alchymie a neni tak jednoduche najit pro danou vypalovacku ­(mysleno obecne, ne konkretne LG­) vhodna media ktera ji chutnaji. Oba kroky spolu trochu souviseji, protoze nove firmwary u DVD obsahuji podporu dalsich medii a vylepseni vypalovacich funkci mechaniky. Pokud vylozene netrvate na DVD+R pouzivejte DVD+RW a pripadne chybne vypalene DVD muzete premazat a zapsat znovu. Jinak jak psal nejaky ctenar vyse dotaz ­- zrovna NEC ND 1300 zde recenzovan uz byl, zkuste hypertextove vyhledavani.
Odpovědět0  0
noone | 11.11.200313:16
Autor recenzie ­(OCFreak­) testoval aj ine mechaniky DVD+­-R.. a najlepsie v kvalite zapisu vychadzaju Pioneer 106 a Plextor 708A, nehovoriac o tom, ze dlhy cas ­(kym nebol fw A30x­) zapisovala LG 4040A na 99% medii DVD­-R iba 2x a DVD+R s vysokou chybovostou.. hadam sa to s novym fw zlepsi!
Odpovědět0  0
ivan2 | 11.11.200314:14
mam taky tuto LG, a jsem plne spokojen, palim vyhradne na DVD­-R a DVD­-RAM, a zatim bez problemu. Trochu me zarazi proc pouzivate DVD+R, jsou drazsi, nachylnejsi na chyby, a obecne mene kompatibilni. Co se tyce cdfreaks, tak clanek jsem jen tak proletel, ale protoze jsem tam videl ze na DVD­-RAM zapisovali jen 1.5x ­(ja bezne 3x­) tak si myslim ze tam bude spise problem nekde mezi klavesnici a zidli.
Odpovědět0  0
JirkaS | 11.11.200315:21
Stravil jsem nekolik dnu studiem rozdilu mezi DVD­-R­(W­) a DVD+R­(W­) a ac je pravdou, ze DVD+R format je drazsi, tak uz vim, ze je lepsi a proc. A taky vim, ze je v mnoha ohledech i kompatibilnejsi. Napr. pokud pri vypalovani DVD­-R ­"zabere­" burnproof, tak uz je vysledek nekompatibilni. U DVD+R je to v pohode. A pokud se u DVD+R jeste navic zmeni ­"Book type­", tak je DVD+R ­(krome nizsi odrazivosti­) prehravacem prakticky nerozeznatelne od DVD­-ROM. Tohle u DVD­-R neplati.
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 13.11.200322:58
No jenom bych chtěl podotknout, že už nějakou dobu dělám v prodeji DVD přehrávačů a drtivá většina ­(dneska už snad všechny­) čtou v pohodě formát DVD­-R ale jenom zlomek u nás normálně prodejných DVD přehrávačů si poradí s formátem DVD+R natožtak DVD+RW. A přehrávače od panasonicu čtou dokonce DVD­-RAM.
Jo a k té stabilitě no myslím, že vetší část paličů plí na DVD­-R A všude se dočtete, že jsou stabilnější. DVD+ formát je ještě zatím krátce na to, aby se nějak pořádně projevil.
Takže já osobně vidím budoucnost v DVD­-R formátu Tedy spíše v Blue Ray discích ............ Ale to ukáže teprve čas.
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 13.11.200323:02
PS: A co to za nesmysl, že je DVD+R dražší jak už jsem psal dělám v obchodě a media stojí stejně jak na DVD­-R tak na DVD+R jen DVD­-RW jsou o pár korun dražší. Ale to jenom kvůli tomu, že je to novější formát.
Odpovědět0  0
JirkaS | 14.11.20039:06
Osobne si myslim, ze to, ze DVD+R nejsou citelna v nekterych DVD prehravacich jen proto, ze maji nastaveny ­"Book type­" na DVD+R. To je dalsi z vyhod ­"plus­" formatu, ze na kazdem vypalovanem mediu se da nastavit, o jaky typ jde. Neni napriklad problem vypalit DVD+R a nastavit mu ­"Book type­" na DVD­-ROM nebo DVD­-R. Pak v podstate neni duvod, proc by to prehravac nemel prehrat, protoze prakticky nema moznost zjistit, ze udaj uvedeny na disku neni pravdivy ­(nepocitam s tim, ze by meril frekvenci pregroove­).
Dalsi veci je, ze mi vsichni oponujete prehravaci. To vsichni palite jen filmy? Co ­"normalni­" data? :­-­)
Zbytek odpovedi v mem prispevku nize.
Ohledne budoucnosti, o Blue Ray neni pochyb, ale co se tyce DVD­-R a DVD+R, udrzi se urcite oba dva formaty, ale budoucnost podle me patri DVD+R.
Odpovědět0  0
ivan2 | 10.11.200319:15
trochu uvedu na pravou miru informace o cartridgich pro DVD­-RAM:
Mechanika LG GSA­-4040B nepodporuje zadne DVD­-RAM media v cartridgich ­(do mechaniky lze vkladat jen samotne DVD­-RAM disky­).

Existuji tyto druhy DVD­-RAM cartridgi:
Type I: pro jednostrane medium ­(4.7GB­), medium nelze z cartridge vyjmout
Type II: pro jednostrane medium ­(4.7GB­), medium lze z cartridge vyjimat
Type IV: pro oboustrane medium ­(9.4GB­), medium lze z cartridge vyjimat

DVD­-RAM Type I dnes uz prakticky nesezenete, tedy naprosta vetsina DVD­-RAM medii lze z cartridge vyjimat, a tedy absence podpory cartridgi u LG GSA­-4040B nevadi.

Jinak co se tyce samotne LG GSA­-4040B, tak vrele doporucuji ­(je ovsem nutny upgrade firmware na verzi A301­).
Odpovědět0  0
Kahi (7) | 10.11.200319:08
nechcete třeba zrecenzovat duálního Teaca nebo Neca?
Jesli jste je již recenzovali, tak sorry..
Odpovědět0  0
J.Urban | 10.11.20037:45
v závěru článku máte 2x ­"Cena a záruka u mechaniky LG:­" jedno z toho by mělo být MSI.
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 10.11.20038:30
Díky za info, je to opraveno...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.