reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Wind Top AE1900: soupeř pro Eee Top PC

8.6.2009, Jan Vítek, recenze
MSI Wind Top AE1900: soupeř pro Eee Top PC
Od MSI se k nám dostalo nové All-in-One PC s označením Wind Top AE1900, které je konkurencí pro Eee Top PC od Asusu. Dočkáme se kompletního počítače zahrnujícího i LCD s dotykovou vrstvou. Oba zmíněné počítače ale přesto nejsou stejné. V čem se liší?

LCD


Dotykové LCD má zde tedy úhlopříčku 18,5 palců a rozlišení WXGA, tedy 1366 x 768 obrazových bodů, což dává poměr stran 16:9 hodící se především pro sledování filmů (to také MSI na svých stránkách patřičně zdůrazňuje). Na takovou úhlopříčku je sice 1366 x 768 poměrně málo, kvůli čemuž vynikne rastr obrazovky, ale pokud máme počítač ovládat prsty, je to od výrobce pochopitelné.


pohled zpříma

Podsvícení je nejspíše ovládáno softwarově, protože při jeho snižování viditelně klesá i kontrast displeje, jenž je při nízké intenzitě velmi bledý a text na něm špatně čitelný. Ostatně vybledlý mi připadal také i při vysokém podsvícení, za což možná může dotyková vrstva. Obrazovka má jinak lesklý povrch, ale nijak extrémně a problémem zde budou spíše otisky po prstech. Ty můžeme buď pravidelně utírat dodávaným hadříkem, nebo místo něj použít plastový stylus (také součástí příslušenství).


pohled zespoda

Barevné podání tohoto LCD je jinak celkem dobré a pozorovací úhly nijak nevybočují z průměru. To znamená, že se při vychýleném pohledu dočkáme minimálně poklesu kontrastu a více se také projeví lesklý povrch. A při pohledu zespoda nastane známé "zprůměrování" barev do třech základních a tmavé odstíny se začnou invertovat.


pohled zboku

Sledování filmů je díky poměru 16:9 dobré v tom, že se využije maximum obrazovky, pokud tedy nekoukáme na staré snímky, ovšem nemožnost nastavit obrazovku do neutrálního sklonu (možné to sice je, ale riskujeme, že se počítač poroučí na zem - natož aby šla naklonit dopředu) nás donutí sedět a být spíše blízko u ní. Je ale opět na každém uživateli, jestli v tomto vidí problém, či ne.



Webkamera


Integrovaná webkamerka a její software MSI Q-Face zde klade důraz především na kvalitu zobrazení, takže při dobrém osvětlení je obraz velmi svěží barevný, ale také s rychlou odezvou a dobrou obnovovací frekvencí.



Při nízkém osvětlení se ale stále snaží podat dobré výsledky, ale to už velmi na úkor obnovovací frekvenci. Pohyby se tak stávají více a více rozmazanými a je otázkou, zda by nebylo lepší podání o něco zhoršit a přilepšit si v počtu FPS. Co se týče rozlišení, kamerka sice dosahuje 1,3 Mpix, ale Q-Face prostě větší jak 320 x 240 nenabídl.


Zvuk


Pokud si pustíme zvuk, pak ten se začne linout ze spodních průduchů na zadní straně a dá se říci, že je v rámci možností celkem slušný. Je tedy rozhodně lepší než u většiny notebooků, protože tělo tohoto nettopu dovolilo výrobci použít větší a silnější reproduktory.

S jistou dávkou tolerance se dá také poslouchat hudba a díky SRS si budeme moci navolit i několik profilů, aby třeba u filmů lépe vynikl lidský hlas. Hlasitost dosahuje slušné úrovně, takže zde MSI Wind Top splnil očekávání. Nepřekvapil ani nezklamal.


Ergonomie


Pokud srovnáme tuto stránku s Asus Eee Top PC, nejsou zde s ohledem na samotné počítače bez periférií snad žádné významné rozdíly. MSI je pouze větší, nemá zadní madlo pro snadnější přenášení, a to bude tak o něco složitější. Jinak se ale připravme na to, že obrazovka jde pouze díky noze naklonit dozadu, dopředu v žádném případě a také si ji bez podložení nezvedneme u běžného stolu tak, aby její horní okraj byl ve výšce očí.

Co se týče periférií, pak klávesnice mě osobně celkem sedla, protože má klasické notebookové klávesy s nízkým zdvihem a nesnaží se napodobit Apple jako u Asusu. To je ale věc každého z nás. Myš by však měla být ideálně tvarovaná tak, aby ji mohli stejně dobře používat praváci i leváci. U samostatně prodávaných myší je to celkem jedno, ale když není možnost výběru, tak by na to měl výrobce myslet.

Ovládací prvky a porty na počítači jsou další téma. Zatímco tlačítka mají vedle sebe v průhledném rámečku umístěné piktogramy, takže je není problém nahmatat, boční porty (2x USB 2.0 a čtečka karet) nalevo toto z nepochopitelného důvodu nemají, a tak se k nim musíme naklonit, nebo je nahmatat. Časem je ale už snad najdeme i poslepu. Jinak zmíněná tlačítka napravo ovládající hlasitost reproduktorů a podsvícení se sice mačkají dobře, ale odezva systému je velmi pomalá.

Při každém zmáčknutí se totiž objeví na obrazovce OSD odezva, která postupně odeznívá. Musíte se tedy naučit tlačítka mačkat do jistého rytmu, aby byla změna co nejrychlejší. Pokud je budete držet, nebo mačkat příliš rychle za sebou, nebude se dít nic, a tak větší změny trvají nepříjemně dlouho. A to vše kvůli tomu, abychom se mohli kouknout na "pěkný" OSD obrázek. Naštěstí při použití stejných funkcí pomocí klávesnice je vše velmi rychlé a funguje i držení tlačítka. Také se OSD při změně hlasitosti pomocí klávesnice už neukazuje.
reklama